pory letnie posty obfitowały w przepisy na cukinię w milionach wersji, zajadaliśmy własne pomidorki, zdarzył się i okazjonalny ogórek. I jeszcze trochę cukinii, albo kabaczka, albo innego patisona. Ten rok, jak i pewnie następny, niestety nie zaspokoją naszego apetytu na kwiaty cukinii w cieście czy pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe(...)chwilę weny. Zacznijmy powściągliwie- jak Szwedzi. A moja przygoda z tym ciastem zaczęła się tak, że w lodówce pewnego sklepu zobaczyłam mrożony szwedzki, migdałowy torcik, z narysowaną na opakowaniu czerwoną porzeczką. Nie miałam jeszcze przyjemności takiej słodkości jeść (chociaż wyczytałam, że wersja z Ikei jest dla niektórych legendarna), ale pomysł mi się spodobał, więc paczkę wrzuciłam do koszyka
les mirabelleskoniec dla odmiany coś łagodnego. Do tych wszystkich pikantnych pyszności idealnie pasuje łagodna sałatka nicejska. Stanowiąc mocny kontrast idealnie związuje wszystkie smaki. SAŁATKA NICEJSKA 3 pomidory 1 zielona lub czerwona papryka 1 cebula 2 garście rukoli kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii(...)Dobrej Kiełbasy: "Wieprzowina" Anne Ridder --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym) 1/2 kiełbaski chorizo (ok. 90 g) 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek 60 ml bulionu Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę i czosnek. Mieszać do momentu aż cebula zmięknie. Dodać mielone mięso(...)zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić do smaku i odstawić do ostudzenia. EMPANADILLAS Z SZYNKĄ
KUCHARNIAskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniawizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek(...)śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka
OstryKęswizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek(...)śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka
OstryKęsZachwycające połączenie pożywnej soczewicy, delikatnego mięsa, egzotycznego mleczka kokosowego i ostrych dodatków. Czy trzeba Was przekonywać, że warto jeść zupy i to nie tylko zimą, ale o każdej porze roku? Zupy są proste i szybkie w gotowaniu, a ich przygotowanie rozwija kulinarną fantazję. Można je jadać nie tylko na obiad. Mogą być znakomitym początkiem dnia, świetnie nadają się(...)łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnyProste ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Nie potrzeba wielu składników, by stworzyć coś wyjątkowego :) Chatka Puchatka to moje wspomnienie dzieciństwa. W ręcznie
Czerwona PorzeczkaSycące i rozgrzewające. Co prawda jest sierpień i rozgrzewające dania być może nie są na topie, ale to leczo było naprawdę genialne! cukinia (waga 1-1,2 kg) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 0,6 kg kiełbasy 3 cebule 2 puszki krojonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku 70 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano Cukinię kroimy wzdłuż(...)solą, pieprzem i oregano. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureWiosna w pełni, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać straganiki z truskawkami. Uwielbiam tę porę roku kiedy przechadzając się po parku można napotkać takie pyszności :) Dodatkowo nie da się ukryć, że moja córeczka uwielbia tę soczystą czerwień owoców. Dziś pokusiłam się o przygotowanie czegoś słodkiego dla najbliższych z racji mojego małego święta - o tak, świętowanie na słodko(...)sera i miksujemy. Masę serową wykładamy pomiędzy słodkie niespodzianki na biszkoptach. Na wierzch układamy truskawki. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. W 1 l wrzącej wody rozpuszczamy czerwone galaretki. Kiedy zacznie tężeć przekładamy na masę serową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Dekorujemy wg uznania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświątecznych i sylwestrowych szaleństwach kulinarnych przyszła pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży(...)mangoProporcje dla 2-3 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1 szklanka ugotowanego pęczaku1 pierś z kurczaka1/2 świeżego ananasasólświeżo zmielony pieprzoliwa z oliwek2-3 liście sałaty lodowejSalsa z mango1 mango1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej papryczki chilisok z limonkiświeża kolendra, ew. natka pietruszkiWykonanie:Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Ananasa obkrawamy ze skóry i kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię
Kulinarne przygody Gatityobrazek poniżej można powiększyć). Ciasto z dodatkiem mąki orzechowej, takie jak ja zrobiłam, jest tak kruche że nawet mocno schłodzone ciężko uformować. Przygotujmy nadzienie. Jabłka wybieramy jak najdorodniejsze – mocno czerwone, nie obite i nie podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i jak najcieniej kroimy, od strony skórki w dół, na plasterki. Ja to zrobiłam mandoliną(...)jedzeniu naprawdę nie jest nam potrzebna). Forma ceramiczna za to jest zdecydowanie ładniejsza, możemy w niej od razu podać potrawę na stół, i kroić na porcje w naczyniu. Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące
Karo in the KitchenKażda moja wizyta w drogerii kończy się przyniesieniem kolejnego cienia lub tuszu, zupełnie nie wiem po co. Ilość kosmetyków na półkach wcale nam nie ułatwia sprawy. Najcierpliwszy do tej pory wpada w zadumę w każdej drogerii – jakim cudem potrafimy ogarnąć co do czego i dlaczego? Uroczo wygląda wielki facet zamyślony nad maleńkim pudełkiem z korektorem. Trafił mi się(...)inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście
ladykitchen