czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:40/90)

Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 127

której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy(...)krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Kapuśniaczki 219

smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego  - suszone grzyby bądź pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną(...)daję surową nie gotowaną natomiast jeśli chce się robić ze zwykłej to trzeba ja najpierw poszatkować a później ugotować, żeby była miękka. Suszone grzyby gotuję i kroję w mniejsze kawałki. Jeśli robię z pieczarkami to kroję je w mniejszą kostkę i podsmażam na patelni. Cebulę kroję w kostkę i rumienię na odrobinie oleju. Cebulę warto posolić podczas smażenia ponieważ szybciej

Tanio smacznie i prosto
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 248

bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania liść laurowy, ziele , pieprz. *Na oleju obsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie(...)naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY

Z Majeczką w kuchni
Młoda kapusta po węgiersku 214

łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa, PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z grochu ze szpinakiem 203

Do przygotowania pasztetu z grochu od razu namoczyłam więcej strączków z myślą o przygotowaniu kotlecików z grochu. To był bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszona kapusta z białą kiełbasą, koperkiem i papryką 210

U mnie w domu największym smakoszem wszelakich dań kapuścianych, jest moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany

Gosia gotuje
Sałatka grillowa 181

Sezon grillowy w pełni, większość z nas co sobotę i niedzielę przygotowuje rodzinnego grilla. To okazja do spotkań z najbliższymi i przegadania całego tygodnia. Dziś chciałabym

Gotuję Testuję
Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 170

zostaje pochłonięty w jeden wieczór. Serdecznie polecam :-) Składniki: 3 torebki ryżu 3 jajka (wersja wegańska: 125 g klasycznego tofu) 2 cebule 1 marchewka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka pół kapusty pekińskiej oliwa z wytłoczyn do smażenia około 2 łyżki masła około 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bezglutenowy dostępny w sklepach internetowych) sól, pieprz, papryka słodka, curry, odrobina ostrej(...)Wykonanie: 1. Cebule kroimy w pół talarki lub drobniej, marchewkę w słupki, jajka wbijamy do miseczki. 2. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę do zeszklenia. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż, jak zwykle. 3. Jajka odrobinę solimy i pieprzymy i rozkłócamy widelcem. Wersja wegańska: w dłoniach rozkruszamy tofu i wrzucamy do smażącej się cebuli, wyglądem nie różni się od jajka

Kawa z mlekiem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 119

smaku, masło 7 dag, mąka pszenna 2 łyżki, koper świeży posiekany 4 łyżki, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą, tak aby kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną

kulinarne odsłony pati
SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO OBIADU ( NA ZIME) 173

macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :)    Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :)  SKŁADNIKI:  Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty czerwonej (lub 5 małych) Zalewa : 0,5kg cukru 0,22 litra koncentratu jabłkowego* 0,5 litra octu 10% ( u mnie 250ml octu jabłkowego, reszta to spirytusowy),  próbujcie, aby zalewa(...)zbyt mocna 2 litry wody 3 duże łyżki soli ziele angielskie, liść laurowy, goździki Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, wyjmujemy ziarenka ziela, goździki i listek laurowy.  Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut.  Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy

Moja Książka Kucharska
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 181

szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl  1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować(...)odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka
Krem z pomidorów 165

wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę(...)oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować

Z miłości do słodkości
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 193

takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi(...)stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym

Wypisz Wymaluj
Buraczki z białą kapustą 814

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę

Monia miesza i gotuje
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 190

ramach wspólnego gotowania z Gin , Mirabelką , Emilią , Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym(...)ryżem. Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

Czerwień i błękit
Ravioli z kapustą i grzybami 180

barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy(...)garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki

Bajeczna Kuchnia
Bigosik z świeżej kapusty z udkiem 149

ziele angielskie 4 kulki - szczypta kuminu - 1 łyżeczka płaska mąki - 3 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Kapustę pokroić dać do garnka wlać troszkę na dnie wody nie dużo Przekroić udka na połówki              włożyć udka pomiędzy kapustę gotować - Dodać przyprawy kostki rosołowe

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 144

listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego  20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki to wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól,cukier,olej,przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4156

zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty

Anioły w kuchni