czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:41/90)

Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 144

zostaje pochłonięty w jeden wieczór. Serdecznie polecam :-) Składniki: 3 torebki ryżu 3 jajka (wersja wegańska: 125 g klasycznego tofu) 2 cebule 1 marchewka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka pół kapusty pekińskiej oliwa z wytłoczyn do smażenia około 2 łyżki masła około 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bezglutenowy dostępny w sklepach internetowych) sól, pieprz, papryka słodka, curry, odrobina ostrej(...)Wykonanie: 1. Cebule kroimy w pół talarki lub drobniej, marchewkę w słupki, jajka wbijamy do miseczki. 2. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę do zeszklenia. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż, jak zwykle. 3. Jajka odrobinę solimy i pieprzymy i rozkłócamy widelcem. Wersja wegańska: w dłoniach rozkruszamy tofu i wrzucamy do smażącej się cebuli, wyglądem nie różni się od jajka

Kawa z mlekiem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 93

smaku, masło 7 dag, mąka pszenna 2 łyżki, koper świeży posiekany 4 łyżki, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą, tak aby kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną

kulinarne odsłony pati
SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO OBIADU ( NA ZIME) 141

macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :)    Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :)  SKŁADNIKI:  Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty czerwonej (lub 5 małych) Zalewa : 0,5kg cukru 0,22 litra koncentratu jabłkowego* 0,5 litra octu 10% ( u mnie 250ml octu jabłkowego, reszta to spirytusowy),  próbujcie, aby zalewa(...)zbyt mocna 2 litry wody 3 duże łyżki soli ziele angielskie, liść laurowy, goździki Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, wyjmujemy ziarenka ziela, goździki i listek laurowy.  Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut.  Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy

Moja Książka Kucharska
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 155

szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl  1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować(...)odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka
Krem z pomidorów 140

wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę(...)oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować

Z miłości do słodkości
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 167

takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi(...)stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym

Wypisz Wymaluj
Buraczki z białą kapustą 792

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę

Monia miesza i gotuje
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 136

ramach wspólnego gotowania z Gin , Mirabelką , Emilią , Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym(...)ryżem. Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

Czerwień i błękit
Ravioli z kapustą i grzybami 159

barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy(...)garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki

Bajeczna Kuchnia
Bigosik z świeżej kapusty z udkiem 122

ziele angielskie 4 kulki - szczypta kuminu - 1 łyżeczka płaska mąki - 3 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Kapustę pokroić dać do garnka wlać troszkę na dnie wody nie dużo Przekroić udka na połówki              włożyć udka pomiędzy kapustę gotować - Dodać przyprawy kostki rosołowe

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 122

listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego  20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki to wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól,cukier,olej,przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4134

zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty

Anioły w kuchni
Sajgonki z kurczakiem 366

Majówka za nami, czas wrócić do rzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy.  SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki(...)sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej Do podania

Zgrabne Gotowanie
Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 167

ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku lub np. rukoli 5 łyżek oliwy 8 suszonych pomidorków(...)papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 25 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miekkości i odcedzić. Zachowaj szklankę wody z gotowania ziemniaków. Ziemniaki utłuc lub zmiażdżyć praską na gładkie puree. Dodać następnie łyzkę oliwy i pestki dyni, odkładając nieco do posypania na talerzu. Surowy (nie zblanszowany) i odsączony szpiank dodać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Różowa surówka obiadowa 255

Uwielbiam surówki do obiadu, wszelkiego rodzaju, zarówno z kapustą jak i marchewką i buraczkami. Wielbię mizerie, surówki z selera i pora. Każda jest dobra.  Dzisiejsza

Pełna Lodówka
Uszka z pieczarkami + film 112

Najbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie.     składniki na około 40 sztuk ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka oleju szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki(...)soli farsz 500 g pieczarek 2 cebule czarny pieprz sól masło klarowane lub olej do smażenia dodatkowo sól 1 łyżka oleju do gotowania uszek przepis Obraną cebulę bardzo drobno siekamy a oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posiekaną cebulę rumienimy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte pieczarki

Smakowite Dania
Sałatka tęczowa 154

Witajcie! Nowy rok postanowiłam rozpocząć lekką, sałatką warstwową, którą z powodzeniem możecie zabrać do pracy lub szkoły. Sałatkę warstwową podałam w słoiczkach, w domu możecie zaserwować

Codzienne Gotowanie
Wegański kebab / gyros 242

Przepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki czubate hummusu klasycznego ( można użyć też sojonezu(...)albo pominąć) 2 łyżeczki sosu bbq (lub ketchupu) Przygotowanie: Kotlety sojowe wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy gyros i 1 łyżeczki sosu sojowego, odrobinę solimy i gotujemy ok. 5 min, aż zmiękną. Odsączamy i czekamy aż ostygną. Następnie kroimy kotlety w pasy i obtaczamy w marynacie (1 łyżeczka przyprawy gyros + 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka sosu sojowego

Bananowe Pole
MODRA KAPUSTA ZASMAŻANA 137

dań.Smacznego. 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 2 łyżki mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu **************************************** Kapstę poszatkować i zalać wrzątkiem,zostawić na 5 minut,odlać i włżyć do garnka.Wlać tyle goracej wody aby kapusta znalazła się ponad jej powierzchnią. Do kapusty dodajemy starte jabłko(...)starte na tarce o dużych oczkach,p osolić i pocukrzyć.Gotujemy na małym ogniu aż stanie się miękka.Teraz dodać ocet i gotować 5 minut.Smalec roztopić na patelni ,cebulę posiekać i dodać do smalcu ,zeszklić.W sypać mąkę i zrobić zasmażkę , a następnie wlać do kapusty.Dodać pieprz.Dokładnie wymieszać.Smazymy jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Minestrone i Węgry (1) 133

dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz(...)szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej wodą i dodaj resztę składników (bez pieprzu i soli). Gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Dopraw do smaku. Tokaj - Eger - Budapeszt Wyprawa na Węgry trwała równo 7 dni. Na pierwszy plan poszedł Tokaj - małe (ale bardzo drogie, np. w porównaniu

Qlinarnie i Qlinarnie