kotletach to pikantna bułka tarta. Mielone są bardzo pikantne,lekko kwaśne i dobre do piwa.Bułka tarta o której mówimy jest sypka ,bardzo pikantna(ma dodatek ostrej papryki czerwonej) i cudownie się uzupełnia z bułka tartą.U siebie w domu używam bułki tartej ,ale nie tak oryginalnej.Możemy ją stosować do wszystkiego,jeśli chcemy posmakować coś nie typowego(...)dag.mielonego mięsa 1 jajko 10dag.ryżu brązowego 20dag.kapusty kiszonej przyprawa uniwersalna sól pieprz bułka tarta olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ryż gotujemy na sypko.Kapustę lekko obgotowujemy,kroimy drobno.Do miski dajemy mięso mielone,kapustę kiszoną,ryż,przyprawę uniwersalną,pieprzymy i solimy jak potrzeba.Wbijamy jajko.Wyrabiamy .Formujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce pikantnej Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotować już dziś ! Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory Grudzień już depcze nam po piętach... Lada moment w naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Skórka pomarańczowa(...)Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą
Kulinarne przygody Gatitymają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki oleju WYKONANIE Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę(...)Cebulę kroimy w piórka. Cebulę podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem
słodki bratekMoja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec
zadanie-gotowanieSajgonki z wędzoną newellą Moja trzecia propozycja do akcji "Gotuję z newellą". Sajgonki. Są absolutnie pyszne. Same sajgonki z warzywami nie są nowością, ale dzięki wędzonej newelli zyskały nowy smak i nabrały charakteru. I, chociaż to danie bezmięsne, zdobyły nie tylko moje uznanie, ale również mojego Męża. Polecam(...)rekomendacją mojego głównego mięsożercy ;) Składniki na 10-12 sajgonek: 6-8 grzybów mun 200 g newelli wędzonej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 6-8 liści kapusty pekińskiej płatki chili wg uznania 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 12 arkuszy papieru ryżowego Grzyby przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Newellę pokroić
Pełny talerzdodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko(...)zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka
BaRepasTen post tak jak poprzedni będzie bardziej opisem niż z przepisem. Obiad który dziś podałam to typowy ślaski obiad niedzielny. Jedynym pomysłem było uformowanie klusek
Gotuj Sam!Dziś zapraszam na pyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa
Gotowanie Patkinaleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy aż zmięknie
Mój pomysł naSkładniki: 2 kg czerwonej kapusty 1 kg cebuli sól Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h. Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu. Z podanych(...)poniżej składników przygotować zalewę. Składniki na zalewę: 1 1/2 l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru liście laurowe , ziele angielskie Wszystko razem zagotować. Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut
Aromatyczne Podróżeilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy jeszcze wszystko parę minut, aby smaki się połączyły
e-PrzepisyKulinarnekapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 2 - 3 łyżki soli Kapustę należy poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić(...)godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy zagotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiększego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można(...)także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy.Ciasto:Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy
Słodka Stronamięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW(...)puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki. 5 min/100
ClauditteMissCookingwinem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)przyprawa do bigosu, olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty
Pelusiowa Kuchnia