czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:44/90)

LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 405

spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona), - serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę ciekamy bardzo drobno i mieszamy z przyprawami dusząc(...)podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa

Wypisz Wymaluj
Karaibska sałatka z czerwonej kapusty i mango. 170

Wszedłem sobie o 8:00 do naszego dzielnicowego niemieckiego sklepu i natknąłem się na równiutko poukładane (8:00) duże i dojrzałe mango za pół ceny. Pomyślałem

zadanie-gotowanie
Kapuśniak – czerwony diabeł 138

pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne     Przygotowanie   Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę. Wszystko razem podsmażyłem kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Dodałem koncentrat i paprykę w proszku, chwilę przesmażyłem, dodałem ocet, bulion, pomidory i pokrojoną kapustę. Doprawiłem solą, pieprzem, pieprzem Cayenne. Gotowałem do miękkości kapusty

R'n'G Kitchen
Zrazy z boczkiem i cebulką – pyszny przepis 222

całej rodziny. Możemy je podać nie koniecznie z ziemniakami, ale np. z kaszą pęczak albo kaszą jęczmienną. Jako surówkę polecam np. buraczki z cebulką , lub surówkę z czerwonej kapusty. Zrazy z boczkiem i cebulką - składniki: 10 plastrów karkówki 4 ogórki konserwowe/kiszone boczek wędzony (10 plastrów) 3 cebule musztarda francuska sól, pieprz Zrazy z boczkiem i cebulką - przepis: Zaczynamy(...)rozpadł i dobrze się trzymał możemy użyć wykałaczek. Zrazy smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż ładnie się zarumienią, a następnie przekładamy je do garnka. Następnie w bulionie warzywnym gotujemy zrazy do miękkości (ok. 40 minut) A czy Wy macie jakieś pomysły na zrazy, napiszcie z czym je najczęściej robicie :) Chętnie skorzystam z propozycji i przetestuję Wasze kulinarne pomysły :) Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 241

pierwszym miejscu nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś(...)papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce

Jemy Pijemy
Makaron w sosie pomidorowo-fasolowym z nutą pomarańczy 190

dzień w tygodniu będzie jakaś zupa. Wczorajsza, z kapusty jej smakowała, zobaczymy jak będzie dalej. Zrobiłam na obiad danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ot tyle ile potrzeba czasu aby woda na makaron się zagotowała i sam makaron też (no dobra, idę na łatwiznę i dla przyśpieszenia zawsze gotuję wodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona(...)Gabi lubi wszystko   Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju roślinnego około 50 g sera wegańskiego (u mnie typu Cheddar/Volfie

greenscarf
Kulebiak z kapustą i grzybami 205

digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka(...)rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy

Di gotuje
Spaghetti na specjalne zamówienie młodego człowieka 149

dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną na drobno cebulę i gotować. Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru. Gdy makaron będzie prawie ugotowany, odcedzić i dodać go do sosu. Dorzucić rozdrobnioną w palcach bazylię oraz łodyżki pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)talerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki.   A ponieważ ktoś ;) zażyczył sobie do tego surówkę, na dokładkę była marchew z jabłkiem, coleslaw i surówka z czerwonej kapusty. Do wykonania spaghetti wykorzystałam zioła z ogródka. Mam mieszankę pietruszek naciowych o karbowanych i płaskich liściach oraz obłędny mix bazylii (chyba 12 odmian

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 212

mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki ciemnego octu winnego 1-2 szklanki wody ( do podlewania ) kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek jałowca 3-4 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz 3/4 szklanki suszonych(...)suszonych grzybów leśnych  1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec i liść

Jemy Pijemy
Nadziewana papryka 159

zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki(...)uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy. Farsz – gotujemy ryż na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki

Kulinarna Patilogia
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 138

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 duża cebula pół puszki soczewicy 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 woreczki ryżu parboiled przyprawy: pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek Farsz: Ugotować kaszę w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.   W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę. Z kapusty oddzielać po jednym listku, zamaczać w gotującej wodzie na chwilę, aby zmiękły (ok. 15-20 sek.). Położyć na desce, ściąć grubsze części liścia (aby łatwiej zawijać). Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu

vegetanie
Meksykańska zupa gulaszowa 309

domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka papryka mielona,łyżeczka przyprawy do gulaszu,sól, pieprz.  Przygotowanie Mięso pokroić(...)mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli.  Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz.  Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut.   Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku

Z miłości do słodkości
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 204

tego nic... Wracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie, w tym kapusta kiszona, a jak kapusta kiszona to z kartoflami a jak z kartoflami to karminadle muszą być ;) Kotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi nie kombinuję(...)zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum i na wolnym ogniu gotujemy jakieś 20 minut, aż soczewica się rozpadnie i ta woda, która jeszcze jest

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa warzywna z selerem naciowym i papryką 200

tych co chcą zrzucić nieco kilogramów.  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera  1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy warzywnej 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody  Zetrzeć(...)garnku rozgrzać oliwę,dodać drobno posiekaną cebulę,przesmażyć chwilę,po czym dodać posiekany czosnek i starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15  minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając

Kolorowa kuchnia Elki
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 640

gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku(...)farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp 200*C około 20 minut. Najlepiej smakują podawane z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Barszcz czerwony 152

kubka. Barszcz czerwony Składniki: 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 600 g buraków podobnej wielkości 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 2 łyżki octu łyżeczka ziaren ziela angielskiego do smaku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na półplasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą(...)miękkie. Na koniec dodajemy ocet i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pieczonymi pierożkami z kapustą i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 202

dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować (jeżeli jest w dużych kawałkach), przełożyć do dużego garnka, dodać ziele oraz listki laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości (na małym

Kraina Miodem Płynąca
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 184

pieczarek - 500 g białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi 8-10 porcji. W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do krokietów. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę studzimy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę

Kuchenne Wariacje