podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę rosołową, wszystko podsmażać z 15 minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować
W Mojej Kuchni Lubięwrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut
6niebosałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie (u mnie 6 sporych) - wytrawne białe wino (może być także czerwone, ale wówczas mięso będzie ciemniejsze), u mnie 2 szklanki - sól i świeżo mielony pieprz - główka czosnku - czosnek mielony Nogi gęsie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i przecinam na pół (nogi(...)drugą stronę i również podsmażam. Nadmiar tłuszczu znów zlewam do słoika, słoik zakręcam i po wystudzeniu wstawiam do lodówki. Tłuszcz gęsi wykorzystuję przy innych okazjach, np. jako dodatek do gotowanej kapusty (pycha) lub używam do smażenia innych mięs. Podsmażone mięso (lekko przyrumienione z obydwu stron) solę, delikatnie posypuję świeżo mielonym pieprzem, podlewam winem (ja daję po szklance na garnek
Smaczne Zdrowefarbowania: mała czerwona kapusta (ok 500 g) 1000 ml wody 2 łyżki octu 1 łyżka soli 6 ugotowanych jajek 2 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 6 łyżeczek bryndzy 6 suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz majonez lub jogurt - opcjonalnie przygotowanie Przygotować wywar z kapusty. Liście kapusty poodcinać, ułożyć w garnku, zalać(...)wodą, dodać sól i ocet. Zagotować, gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Z gotowego wywaru wyjąć liście, włożyć do niego ugotowane, obrane jajka. Trzymać tak długo aż uzyskają kolor odpowiednio intensywny. Po godzinie moje jajka już były niebieskie. Po ufarbowaniu jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do blendera włożyć żółtka, suszone pomidory, bryndzę
Stare Garydodatkowo są naturalne :) Przygotowanie: - Brązowe jajka - z liści cebuli oraz szyszek leszczyny - Czerwone jajka - wywar z buraków - Zielone jajka - młoda trawa - Niebieskie jajka - liście czerwonej kapusty - Żółte jajka - wywar z rumianku Jajka powstały na wsi gdzie dostęp do natury bliski
Łycha smakówBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie.W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary
W kuchni Katiemargin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta) 2 cebule sok z jednej cytryny 1 litr wrzącej wody i łyżeczka soli 5 łyżek oliwy lub oleju sól i ewentualnie pieprz(...)przypadku doskonale sprawdza się multiszatkownica Tupperware z możliwością regulacji grubości . Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr(...)oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki
Wanilia i Kardamongrzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu gryczanego 2 łyżki smalcu(...)przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą kapustę pokroić w paski. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli ma długie nitki - pokroić. Oba rodzaje kapusty wyłożyć do garnka. Wino, szklankę wywaru grzybowego, koncentrat i miód wymieszać, wlać do garnka. Garnek przykryć, ustawić na ogniu i podgrzewać, aż płyn zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować ok 3 godzin. W połowie gotowania zawartość garnka
Obiad gotowywięcej) albo skórkę startą z limonki. Całość gotujemy razem na małym ogniu 5-6 minut. Wrzucamy usmażone mięso i gotujemy razem jeszcze przez 4-5 minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa(...)składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju kokosowego albo ryżowego 2 łyżki (30g) czerwonej pasty curry Kanokwan 2 łyżki startego imbiru 2 średniej wielkości ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 400ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 4-5 liści limonki kaffir albo
Karo in the KitchenJedna z tych warstwowych sałatek, które nigdy się nie znudzą - sałatka gyros. Z pysznie doprawionym kurczakiem i moim ulubionym sosem majonezowo - ketchupowym. Znakomita na różne okazje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :) a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się(...)pokarmowy, karoten, rutynę. SKŁADNIKI: 1 Brukiew 4 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 natka pietruszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram a następnie gotuję w osolonej wodzie. Jajka gotuję na twardo. Jabłka i cebulę obieram. Pietruszkę myję. Wszystkie składniki drobno siekam. Łącze
Gotowanie Patkikapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze, niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami.Jest jedna zasada-absolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak. SKŁADNIKI 1 brokuł 1/2 czerwonej
Kopystką po garachfajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć(...)wywarem rosołowym zagotować. - Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu gotować 30 minut doprawić solą i pieprzem jak to woli można kostkę rosołową . - Na koniec dodać pokrojoną zieleninę
W królestwie smaków BeatyGołąbki wigilijne z kaszą i grzybami.Składniki na ok. 15 szt.główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej;200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki);200 g pieczarek;cebulka;1 łyżeczka masła;oliwa z oliwek;sól, pieprz,ok. 1 l bulionu warzywnego;Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby(...)pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 h.Smacznego
MiksturownikProste w przygotowaniu, idealnie uzupełniające i wzbogacające każde drugi danie – surówki. Dziś zapraszam Was na 4 pyszne przepisy. Surówki te bardzo często pojawiają się na
Słodkie okruszki