gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt(...)kapusty również opłukałam, solidnym, ostrym nożem głęboko nadcięłam głąba. W garnku o średnicy większym od kapusty zagotowałam sporą ilość wody, posoliłam ją i włożyłam kapustę głąbem do góry, obgotowałam około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, a potem ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zaczęłam widelcem zdejmować po kolei z kapusty wierzchnie liście (drugi widelec wbijam w głąba, wtedy kapusta
Kuchenne zapiski EdytyJak mówi mądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam
Gosia gotujepuszki 2 pomidory 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu szczypta soli Przepis na sałatkę z mięsem mielonym: Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy mięso mielone i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy. 1/3 kapusty pekińskiej drobno siekamy. Szczypiorek drobno(...)łyżkę jogurtu naturalnego mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli. Post Sałatka z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem
Bullioobiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem
Bulliopieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj
greenscarfSkładniki: -1,5 kg czerwonych buraków -3 l wody -100-150 ml soku z kwaszonej kapusty -cebula -ząbek czosnku -garść suszonych grzybów -susz owocowy ( jabłko, gruszka, śliwka ) -sól, pieprz Buraki obieramy i kroimy w słupki. Suszone grzyby moczymy i odsączamy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy susz owocowy, grzyby, buraki, cebulę i czosnek. Gotujemy do miękkości buraków. Odcedzamy, dodajemy
Maminek kulinarnyłyżeczkę masła ;). Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną masła. Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej warstwy, która w przypadku starego warzywa zawiera twarde włókna. Pozostaje tylko usmażyć kąski mięsa na maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką - u nas z czerwonej kapusty. Polecam - smak domowej kuchni
Kuchnia po mojemukiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut
Walijskie Pichceniepodduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną
Anioły w kuchniposiekana i podduszona na oliwie150g ziarna czerwonej soczewicy1 kostka rosołowaprzyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną
Anioły w kuchnibulionu warzywnego 4 małe kiełbaski (np. drobiowe) Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie powstaje surówka, którą (po dodaniu siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania. Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć
zadanie-gotowanieSzybko, smacznie, znany wszystkim fast-food w innej odsłonie. Składniki: 2 małe czerwone papryczki chilli bez pestek 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich
Gotuj z Rumcajsemzmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń wasabi Trawa cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może być z kurczaka 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/2 pęczka natki pietruszki drobno(...)imbir&chilli 2 papryczki chilli pokrojona drobno 3 baby słodkie papryki pokrojone cienko Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu Sposób: Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając. Następnie
Viola cooks with passionryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz i sól do smakuNa oliwie z oliwek(...)małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody
kuchcikownia