czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:24/90)

Chakalaka 229

się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku

Wyprawy kulinarne
Młoda kapusta zasmażana 128

cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść  suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy

Proste Potrawy
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 182

potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą

Szybko Tanio Smacznie
Wątróbka z sosem z suszonej żurawiny ( sałatka ) 149

łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają

kawawszklance
Karkówka na piwie 179

Dzięki rodzajowi użytego piwa mięso uzyska piękny, ciemnobrązowy kolor, a powstały z gotowania sos będzie miał cudowną, ciemną, pieczeniową barwę.  Sos można podać na kilka sposobów - naturalny, odcedzony na sitku lub zaciągnięty. Moja propozycja podania - ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam

Garniec Magalie
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 199

praniami, gotowaniem, jeszcze mam zamiar chwile poczytać... uda mi się? Danie o jakim chciałam wspomnieć to łazanki z kiszoną kapustą pachnącą curry.  Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak.  Jest to pikantne, kwaskowe danie wege. Córci smakowało i Małżonowi również, mi również choć ja nie jestem obiektywna bo mi prawie wszystko smakuje :) Lazanki z kiszona kapusta curry(...)papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ognisty kapuśniak 153

sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i  pokroić w talarki. Paprykę(...)minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili

My simple kitchen
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 156

W sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich surówek  a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona

Pobite gary Barbary
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 160

główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany

e-PrzepisyKulinarne
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 162

łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę(...)poczekałam do ich wypłynięcia na wierzch. Odkryłam i   pozostawiłam na małym gazie do gotowania około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej gorące wyłożyłam na półmisek i podałam na stół. Jeszcze parowały.... i polałam stopionym masłem. Podałam je z konfiturą z czerwonej cebuli. Pyszne danie, które można przygotować szybko. Opis może jest długi, ale chciałam

Kuchnia u Krysi
Bigos pieczony z czerwonym winem 160

różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone  grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię

Gotowanie i blogowanie
Gotowana kapusta do obiadu 155

mnie się nie nudzi Polecam! Składniki: 1/2 niewielkiej główki kapusty (białej lub czerwonej) 2 łyżki octu winnego 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy (opcjonalnie) kilka łodyg świeżego koperku lub pietruszki (opcjonalnie) pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. W międzyczasie cebulę obieramy i drobno kroimy, opłukujmey też zieleninę

Lamarida.pl
Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 181

świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów  przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu 2. Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy

Mój pomysł na
Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 158

dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania skropić sokiem z cytryny

Tradycyjna Kuchnia
Czerwona kapusta zasmażana 170

CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 czerwona cebula - 1 łyżka cukru (opcjonalnie) - 3 łyżki octu winnego jabłkowego - masło - liść laurowy - ziele angielskie - sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier i gotujemy do miękkości. Odlewany resztę wody. Na tej samej patelni, na maśle, podsmażamy cebulę

Życie zamknięte w smaku
Gołąbki z soczewicą 175

osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża cebula300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi(...)wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy.Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście.Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka zupa pak choi 168

choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone(...)liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania