czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:20/90)

Domowy bigos 157

suszonej4 sztuki liścia laurowego8 ziarenek ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy razem z solą, majerankiem, odstawiamy na 20 minut

Moje pyszne gotowanie
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 175

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;). Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Surówka z czerwonej kapusty 175

jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam 1/2 soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas

Bea(u)ty kitchen
Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa. 455

wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby przykryła kapustę, następnie do gotującej kapusty dodaję obraną cebulę w całości, pół łyżki soli i łyżeczkę cukru. Kiedy kapusta jest

Kuchnia z widokiem na ogród
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 168

rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej zimną wodą drobno posiekaną cebulę, marchew i korzeń pietruszki, dorzuć kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu min. 30 minut, dopraw na koniec solą. Nie żałuj(...)uzyskać głębię smaku z sera. Dopraw na koniec białym pieprzem i solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy.  Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę, tak jak do surówki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i duś kapustę z odrobiną soli na małym ogniu aż stanie się miękka

Right Behind The Kitchen
barszcz ukrainski postny 316

Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków  3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej(...)zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Wody nie wylewamy. 2. Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy  do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno nożem lub szatkujemy na szatkownicy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Modro Kapusta Czyli Modra Kapusta 159

czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 gr boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy(...)gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię) 2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje

Gotowanie...to proste !
Dietetyczna zupa z kiszoną kapustą 262

menu aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej  1 duża cebula  1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków  3 łyżki przecieru pomidorowego  przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra pieprz(...)czarny lubczyk imbir gorczyca kurkuma kminek oregano tymianek papryka chili pieprz zielony liście laurowe rozmaryn) sól,  Pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz  pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 128

Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji:  4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g  bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki(...)sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj w garnku wodę gdy będzie już wrzeć, wrzuć do niej posiekaną kapustę po paru sekundach odcedź kapustę na sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą,  dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj chwilkę dodaj seler i kapustę, całość podsmażaj

Szybko Szybkowar
Diy- szybki sposób na pisankę 183

głowy. Krok 2. Gdy już przykleimy roślinkę, pakujemy nasze jajko w cienką skarpetkę. Ciasno zawiązujemy. Gotujemy 20-30 minut w wodzie z barwnikiem i dodatkiem octu. Jajka można też barwić łupinami z cebuli lub innymi naturalnymi barwnikami jak sok z buraka czy czerwona kapusta. Krok 3.  Po ugotowaniu studzimy, a następnie rozcinamy skarpetkę i zdejmujemy liść. Krok

Czerwona Porzeczka
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 247

Składniki 600g kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy

Kulinarna Pokusa
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 201

Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże(...)kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang i kości. Podczas gotowania zebrać szumowiny. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie wyłowić buraczki.Doprawić do smaku solą i octem. Pod koniec gotowania dodać

Smakołyki Asi
Zapiekanka "Gołąbek" 182

indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju masło do posmarowania formy Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kapusta czerwona z rodzynkami 195

główki czerwonej kapusty (około 800g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 garść rodzynek sułtanki 2 łyżki oleju kokosowego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz cukier ocet Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugotować al dente. Po ugotowaniu odlać wodę a do gorącej kapusty wlać trochę octu,wymieszać(...)ostudzenia. Ocet wlewamy po to kapusta miała ładny kolor. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i lekko zrumienić. Pod koniec dodać rodzynki. Gdy cebulka będzie zrumieniona na patelnię przełożyć kapustę, wymieszać i całość chwilę podsmażać. Doprawić do smaku.  Kapustę można podać i na ciepło i na zimno. * Ja najczęściej kapustę gotuję dzień wcześniej

Ala piecze i gotuje
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 206

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!