kilka propozcyji na dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny(...)pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną z dodatkiem masła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić do smaku solą. 3. Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić
Plate of Joysmakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam do garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości a następnie odcedzam i szatkuję. W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę
Kuchenne Wariacjesytość obiadu z dwóch dań! Jest prosta w obsłudze. Soczewicę należy moczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy nas postawi na nogi! Składniki tacka włoszczyzny z kawałeczkiem kapusty włoskiej kawałeczek cebuli kilka kulek czerwonego pieprzu 100 g soczewicy natka pietruszki olej z ostropestu tłoczony na zimno sól do smaku
Z Kuchni Do Kuchniryby ( u mnie była to flądra) 1 duża papryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy
Lubię to gotujęparunastu lat przygotowuję bigos sylwestrowo-noworoczny. Taki bigos gotuję w największym, ogromnym garnku, specjalnie do tego celu przechowywanym na strychu ( bo w szafkach kuchennych niestety by się nie zmieścił ). Gotuje go bardzo długo 2-3-4 dni i z każdym dniem jest coraz lepszy-smaczniejszy. Najlepiej smakuje w Nowy Rok, kiedy dopadnie nas mały, lub wielki głód, podgrzewamy, zajadamy(...)łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim
Kuchnia z widokiem na ogródsmakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo.Przepis pochodzi z książki : Gotuj z Oliverem.Składniki:- 250g chudego wędzonego boczku- 1 łyżka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml octu balsamicznego- ok.2 łyżki
Smaczne Zdrowesuszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy w tej wodzie, w której się moczyły. Śliwki odcedzamy (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno(...)wraz z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kapusty podsmażone mięso, jabłka, śliwki oraz grzyby, wlewamy wodę w której moczyły się śliwki, oraz wodę w której gotowały się grzyby. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dolać czerwonego wina. Mieszamy i dusimy, aż bigos nabierze smaku i aromatu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięreniferowe zastępy w przyszłym roku. Po powrocie do domu na obiad był flæskesteg , czyli pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką, ziemniaki gotowane i takie w karmelu (i nie, nie krzywcie się; ziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone w chrupiącym między zębami cukrze. Są boskie - idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest mi potrzebna do innej zaplanowanej dyscypliny sportowej... 😄 Składniki: 200g dowolnego makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 1/4 kapusty pekińskiej (jak duża) lub połówka małej puszka kukurydzy konserwowej sól pieprz majonez Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórek, paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a kukurydzę odsączamy z zalewy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejuż zrazy są miękkie, zlać sos do garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego
Kuchnia Pokoleńtakiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwonej fasoli ( u mnie z puszki) pęczek zielonej pietruszki 1 litr przecieru pomidorowego 2-3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego ulubione zioła czarny pieprz sól olej lub masło do smażenia Zacznijmy od uprażenia kaszy gryczanej. Na 1 miarkę kaszy wlałam 2 wody. Posoliłam i gotowałam aż się uprażyła. Przykryłam ją ściereczką i odstawiłam na bok. Z kapusty włoskiej(...)dokładnie wymieszałam. Mając już farsz i liście kapusty, pozostało już tylko zawijać nasze gołąbki. Na dno dużego garnka położyłam 2-3 liście kapusty. Następnie kolejno układałam w nim gołąbki. Dodałam ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz. Do połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę
potrawyregionalnejuż ugotowanych i zapakowanych w folię) ½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia) ½ główki czerwonej kapusty ½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso) sos: sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski
Mia Cucina Sofietałyżeczce bazylii i oregano · sól, pieprz, ostra czerwona papryka do smaku · 1 łyżka oliwy · Około 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego Przygotowanie gołąbków: · Liście kapusty gotuj chwilę we wrzątku aż lekko zmiękną. · Na rozgrzaną patelnię wlej
Moja Mama Gotujekiszonej czerwonej kapusty lub więcej 400- 500 g wędzonego boczku 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!