czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:3/90)

Surówka z czerwonej kapusty 281

cebuli koszt ok. 0,30 zł, 2 jabłka koszt ok.0,40 zł, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie:  Ćwiartkę kapusty czerwonej szatkuję i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję tak ok. 15 - 20 min. Po upływie tego czasu przecedzam. Wsypuję kapustę do miski, jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Cebulę kroję w drobną kostkę, daję

Tanio smacznie i prosto
Sałatka z kapusty pekińskiej 338

gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej  SKŁADNIKI:   1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę, pokrojone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 265

łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),  sałata,  czerwona kapusta,  papryka czerwona  możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól

Powiedz dietom nie
Polędwiczki w sosie śmietankowo- musztardowym 184

śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą, fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne.Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą. Przepis pochodzi stąd. mojeGotowanie.pl

Proste Potrawy
Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach 128

wodą, zagotować, pozbierać szumy, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na wolnym ogniu. Do wywaru dodać 2 podpieczone cebule i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć cebule (niekoniecznie), dodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru i odrobinę kwasku cytrynowego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Surówęcia 5 148

obiadu , smakuje bardzo fajnie , z dodatkiem mojego ulubionego buraka , to połączenie jest bardzo trafione , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty  3 średnie buraki gotowane  1 cebula czerwona  1 jabłko  1 ogórek zielony  2 marchewki  2  łyżki sosu tzatzyki  sól  pieprz do smaku  Wykonanie

Mój Smak
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 141

liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne

MamaOskarka
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2815

Do barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki:  500 g

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 127

kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - olej - 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy i gotujemy(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.  Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając

Kulinarne życie
Naturalne barwienie jajek 230

uzyskało pożądany kolor. KOLOR ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka i gotujemy, aż jajka zabarwią się. KOLOR BRĄZOWY

Gotuję Testuję
Farbowanie jajek naturalnymi sposobami 247

Kurkumę zalać wodą i dodać sól. Wywar gotować przez 15 minut. Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Barwienie w czerwonej kapuście Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba(...)kapusta garnek do farbowania A jajka przygotowujemy w następujący sposób: Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki. Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut. Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć jajka), gotować

Mama Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 155

Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska

mojewypiekiinietylko
Bigos staropolski 122

liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez

To co kocham
Potrawka z kurczaka z ryżem 244

udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona)   dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie:   Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Gdy już się wszystko zagotuje

Kuchnia co dnia