czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:5/90)

ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 144

regularnie. U nas gości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji.SKŁADNIKI:- kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty.- grzyby suszone, dwie garści,- kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa

Wypisz Wymaluj
Wegetariański obiad po śląsku 953

łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu  Wykonanie: 1.  Kluski śląskie

Mój pomysł na
Surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 142

kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 małej główki czerwonej kapusty (około 70 dag) 1 cebula (mała) 5 suszonych śliwek Dodatkowo: 4 łyżki majonezu (polecam  Folwark ; można użyć jogurtu naturalnego) 4 łyżki oliwy z oliwek (można nieco więcej) sól, pieprz, cukier ocet jabłkowy Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, a śliwki drobno pokroić(...)składniki surówki wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty

Di gotuje
Roladki schabowe i kluski śląskie 133

środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 182

górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć

Bon Ton Italia
Pierś z kurczaka w porach 891

zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bigos staropolski 836

wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka(...)śliwki, powidła, owoce jałowca, pokrojoną kiełbasę pieczoną, kminek, sól, pieprz i majeranek. Gotując podlewamy bigos czerwonym winem. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną. Do kiełbasy dodajemy pokrojone cebule, smażymy. Kiełbasę z cebulą dodajemy do bigosu, dalej gotujemy do miękkości kapusty. Z garnka usuwamy kości oddzielone od mięsa. Gotowy bigos powinien być gęsty, dosyć pikantny, słodko kwaśny

mojewypiekiinietylko
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 518

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze surówki. Jakże one urozmaicają i odmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada

Słodkie okruszki
Pikantna surówka 169

ziemniaczków itp , wiec dziś proponuję bardzo smaczną surówkę , być może znajdzie swoich zwolenników . Składniki ( dla 4 osób ) Pół główki kapusty białej  1 cebula czerwona  2 ząbki czosnku  1 marchewka  1 jabłko  2 buraki gotowane  1 łyżeczka cukru  Sól Pieprz czarny  1 mała papryka chilli bez ziaren 5 łyżek oliwy  Wykonanie

Mój Smak
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gotowanymi pieczarkami 263

większość sałatek staram się robić z samym jogurtem naturalnym, nie ujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos staropolski 351

uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz powidła śliwkowe. Wagowo mięsiwa powinno być mniej więcej tyle samo co kapusty, a tej powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych śliwek(...)gotowanie 80 g borowików 250  g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka

Słodki Kompromis
Sałatka z tuńczykiem 249

samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej,  4 pomidory,  4 ogórki kiszone,  1 papryka czerwona,  4 jajka gotowane na twardo,  1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora,  1 serek capresi typu włoskiego (może być

kgwjanczewo
Krokiety mięsne z kapustą 173

jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku  Bella-Bis czubryca czerwona do smaku  Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta(...)napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki

Wanilia i Kardamon
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 133

kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie.Ugotowaną kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i również gotujemy(...)kapusty kiszonej. Kiełbasę kroimy w grubsza kostkę.W rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy kiełbasę, dodajemy czerwoną paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i podsmażamy na rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z serkiem topionym 217

mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką(...)wypłynęło.  Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut

VioletoweKucharzenie