czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:10/90)

Zupa jarzynowa z kapustą pekińską 156

seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować  Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała. Jeśli dysponujemy

Proste Potrawy
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 242

imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką(...)ulubionym przysmakiem Greków w latach 50 tych XX w.  5. A co z mięsem? Zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej raz w tygodniu możecie przygotować danie z drobiu. Po czerwone mięso sięgajcie 1-2 razy w miesiącu. Preferowane metody obróbki to pieczenie, duszenie i grillowanie. Koniecznie łączcie mięso z dużą ilością warzyw. Pamiętajcie, że w diecie śródziemnomorskiej nie stanowi

Chilli Czosnek i Oliwa
SZYBKA SAŁATKA Z SERKAMI TOPIONYMI 155

każdy) np. gouda jogurt naturalny majonez sól, pieprz 5-6 jajek 30 dag wędliny 4-5 ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli puszka marchewki z groszkiem (ja dałam dwie) mały kawałek kapusty pekińskiej WYKONANIE : Jajka gotujemy i obieramy. Marchewkę z groszkiem przekładamy na sitko, kroimy ogórki i dodajemy do marchewki. Pozostałe składniki kroimy, przekładamy do miski i dodajemy warzywa

Pani na deser
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 201

grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos 176

całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka

Kuchenne Wariacje
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 233

Dzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej       Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły

Rozpustne gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 112

czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami)   1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina cukru sól, pieprz Dodatkowo: pestki dyni o posypania (prażone) Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę(...)Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Przed podaniem posypać pestkami dyni. (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) - należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, opcjonalnie doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty

Di gotuje
TACOS Z KURCZAKIEM 325

DODATKOWO :  sos czosnkowy  kapusta pekińska, poszatkowana  kolendra lub natka pietruszki do posypania  czerwona cebula pokrojona w talarki                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka myjemy, kroimy(...)mięso się upiecze oraz odparowania płynów.  Składniki sosu przekładamy do garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli.  Placki przed podaniem lekko podgrzewamy, smarujemy sosem, na to kładziemy porcję mięsa, kapustę pekińską, cebulkę czerwoną, polewamy odrobiną sosu czosnkowego i posypujemy kolendrą. Podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 143

Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul). 4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty. 5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy. Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika

Moja Mama Gotuje
Bigos 135

głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy(...)grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną szklankę czerwonego wytrawnego wina, dwa liście laurowe, trochę ziela angielskiego i dalej dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Modra kapusta. 194

nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz      Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią. Ugotowaną kapustę odcedzamy

Rozpustne gotowanie
LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ 199

karkówki1 paprykę czerwoną1 paprykę żółtą400g kapusty kiszonej1 cebulę200g pieczarekpuszkę czerwonej fasoliziele angielskieliść laurowyprzyprawę do leczoprzyprawę do karkówkipuszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej do smażenia mięsakopereksólostrą paprykęWykonanie:Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem(...)kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego

Walijskie Pichcenie
Krokiety z kapustą i grzybami 135

Wypłukać je 3 razy, a następnie gotować przez około 30 minut. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania). Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć(...)tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem. Domowy barszcz czerwony: http://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić i odstawić 3. Zalać kapustę wodą i chwilkę gotować 4. Odcedzoną kapustę przełożyć do garnka z masłem 5. Kapustę smażyć na maśle 6. Ugotować grzyby 7. Pokroić ugotowane

KuchniaWeDwoje.pl
Gołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami 134

czerwonej kapusty. Przed włożeniem kapusty wycinamy z jej srodka twardy głąb. Liście wtedy będę łatwiej schodzić z główki. Gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1 Po ok 15 minutach sprawdzmy bo mozliwe, że wierzchnie liście kapusty będą już miękkie. Ściągamy miękkie liście, reszte główki zostawiamy i co 5 minut sprawdzamy. Przystawkę Varoma ściągamy. Zdejmujemy miekkie liście kapusty. Z reszty kapusty robię zawsze(...)natkę pietruszki. Całość mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Na rozłożone liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Gotowe gołąbki układamy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 g wody, zamykamy pokrywę. Na pokrywę nakładamy przystawkę Varoma z gołąbkami. Gołobki parujemy czas 50 min/Varoma/obr.1.   The post Gołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami appeared first on Thermomix

Themo przepisy
Kiszona czerwona kapusta 153

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 118

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotowanie i blogowanie