Na moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkiPakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :) Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret(...)pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku Ukraińska sałatka winegret Buraczki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy
Trzeci talerzcukru. Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody z liściem laurowym i solą. Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować
Mama Gotujejest równie smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała kapusta * 1 cebula * 1 szklanka soczewicy czerwonej * 1 szklanka kaszy jaglanej * 1 marchewka * 1 pietruszka * 1 łyżka lubczyku(...)pomidorów. W trakcie smażenia dodajemy 1 owoc jałowca i 3 liście laurowe. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa gotujemy razem z kaszą jaglaną według przepisu na opakowaniu. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 owoców jałowca i 3 liści laurowych. Z przygotowanych składników wyjmujemy owoce jałowca i liście laurowe. Wszystkie składniki łączymy
Mohiellakurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy(...)czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu od 1 - 1,5 godziny. Następnie wszystko wyciągamy z wywaru. Buraki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa
Delusional Trinetakie pożywne i sycące zupy, które już w trakcie gotowania zachęcają aromatem do jedzenia :) Często zabieram ją w termosie do pracy jako drugie śniadanie.Składniki:- 100 g boczku- 200 g kiełbasy cienkiej- 5 ząbków czosnku- 1 l wody- 5 grzybków suszonych- 1 papryka czerwona- 1/2 małej główki kapusty- 1 łodyga selera naciowego- 1/2 puszki kukurydzy- 5 ziemniaków(...)papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonegoSkładniki:Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy grzybki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz ziemniaki. Kapustę drobno siekamy i razem z kukurydzą dodajemy do reszty składników. Gotujemy
Zainspirowana w kuchnikapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam(...)kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną
Uwaga Babcia Gotujegarnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry) i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można(...)przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki. zastawa
królestwo garówSkładniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki(...)talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju
Przepisy kulinarne babci AntoninyDelikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: Bułeczki(...)pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie
Słodka Stronanaczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany
moj przepis nasłodkiej papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie(...)drobniejsze kawałki. Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie przesmażamy kiełbasę i mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy
W kuchennej krainiełyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki). Solimy i gotujemy około 5 minut. Na patelni lub garnku(...)pieprzem. Mieszając smażymy kilka minut. Następnie dodajemy naszą młodą kapustę. Ja robię to bezpośrednio z garnka łyżką cedzakową. Kapusty nie dodajemy z całą wodą, ale też nie odcedzamy jej całkiem (ta niewielka ilość wody jest nam potrzebna). Mieszamy kapustę z resztą składników. Dodajemy 2 łyżeczki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszając podsmażamy z 5 minut. Następnie przykrywamy
Słodkie okruszkipekinkę no i mój ukochany seler naciowy.Składniki:1 duża pierś z kurczakapuszka czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie)paczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera naciowegomajonezłyżka jogurtu greckiegosól, pieprz1/2 ząbka czosnkukoperekWykonanie:Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy
Walijskie Pichcenie