czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:26/90)

Ryba na warzywnej pierzynce 135

Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet  1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz(...)naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy

W kuchennym oknie Ewy
Smażone boczniaki 160

lodówki na kilka godzin (ja zwykle marynuję rano, a gotuję późnym południem). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowane grzyby i smażymy aż zmiękną. Podajemy z ziemniakami i zestawem sałatek – ja uwielbiam buraczki czerwone i sałatkę z kapusty kiszonej . Smacznego! Artykuł Smażone boczniaki pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty 91

wszelkich mięs z sosami. Składniki: ok. 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko - najlepiej lekko winne 1 mała cebulka sól, cukier, pieprz ocet jabłkowy olej W sporym garnku zagotować wodę z łyżką cukru, płaską łyżeczką soli i łyżką octu jabłkowego. Kapustę poszatkować i wrzucić na gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż kapusta będzie

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka owocowa z miętą i miodem 93

1 grapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna

Lubię to gotuję
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 357

Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać

W kuchni u Moniki
Risotto z czerwoną kapustą 158

duszonych. Smakuje również samo. Składniki duża cebula 500 g czerwonej kapusty szklanka ryżu arborio 350 ml bulionu warzywnego pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion

R'n'G Kitchen
Domowy Hot Dog 115

łyżka oliwy z oliwek sól pieprz keczup przepis Umyte liście kapusty pekińskiej osuszamy i siekamy w paseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki  ogórka, czerwoną cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i całość mieszamy. Parówki obieramy z osłonek i gotujemy . Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół z jednej strony i podgrzewamy

Smakowite Dania
Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami 246

bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podałam z pyzami ziemniaczanymi oraz surówką z czerwonej kapusty

Czerwień i błękit
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 359

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak

Monia miesza i gotuje
KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA 343

KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!SKŁADNIKI:* czerwona kapusta – 1 szt* mąka – 4 łyżki* masło – 70 g* ocet jabłkowy – 2 łyżki* ocet balsamiczny – 2 łyżki* cukier – 3 łyżki* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą ( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).Gotujemy na średnim ogniu.Po ok. 20 min. na patelni

Ostra na Słodko
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 147

pięknie!Spróbujcie! SKŁADNIKI :( ok. 10 szt )* kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt* kasza jaglana – 1,5 szkl* boczek wędzony chudy – 200 g* cebula* natka pietruszki – 1 pęczek* jajko – 1 szt* bulion drobiowy* olej – 30 ml* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.Wyjmujemy, osączamy

Ostra na Słodko
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 408

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią(...)użytku.Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 132

kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Ziemniaki kroimy wzdłuż i robimy łyżeczką w nich dołki, a resztki wyżłobionego ziemniaka dodajemy do farszu i dobrze mieszamy. Teraz farsz

vegetanie
Prosty gulasz z piersi kurczaka 190

polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami .  Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g margaryny 1 łyżka + około 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka Skworcu około(...)wody). 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrabiamy dokładnie w szklance wody. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz” do mięsa, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, mieszamy. Gotujemy (dusimy) pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja dodałam jeszcze łyżeczkę przyprawy do kurczaka). Smacznego

Słodkie okruszki
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 147

kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie?Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasoląna 4 porcjeczas przygotowania: 25 min.Składniki:2 x 400 g puszki krojonych pomidorów lub 800 g domowej passaty pomidorowej250 g włoskiej kapusty, jarmużu lub cavolo nero (u mnie 1/2 małej włoskiej kapusty(...)łyżka octu z czerwonego winaoliwasól, pieprzPrzygotowanie:Wlej krojone pomidory lub passatę pomidorową do średniego garnka i dodaj 1 puszkę (czyli 400 ml) wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień tak, aby pomidory lekko bulgotały.W tym czasie poszatkuj kapustę i dodaj do garnka. Przykryj częściowo garnek i duś zupę przez ok. 15 min, aż kapusta stanie się miękka. Fasolę

Chilli Czosnek i Oliwa