zrobicie dosłownie w kilka minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie – 275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów(...)wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić liść laurowy. Wlać na patelnię ok. 50ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka
Kulinarne Przebojeuszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami i żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy sól, gorącą wodę, rozpuszczone masło i wyrabiamy(...)wokół najmniejszego palca u dłoni i zlepiamy w uszko. Tak przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty po wypłynięciu. Uszka można mrozić przed lub po ugotowaniu. Podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajalitra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy(...)podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę
Rozpustne gotowanieNiedawno publikowałam przepis na sałatkę z białej kapusty . Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Sałatka podobna do tamtej bo jest i kapusta i marchewka i
Monia miesza i gotujeśliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wsadzamy do dużego garnka. Zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia
Qchnia po prostupapryki odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę obrać, pokroić na kilka
To co kochampokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek. Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwiększamy ogień do dużego i porcjami dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i groszek. Na koniec dolewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez
cool and mintyduże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam pod przykryciem najlepiej na całą noc (lub minimum 2 godziny). Kapustę kiszoną myje i wyciskam. Wkładam do dużego garnka, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w paski śliwki. Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem
ChilliJemykapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany
mojewypiekiinietylkozieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;) Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie
głodny alergikodświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe(...)boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej i kwaśnej kapusty, stąd cały ten proces jej "płukania". Jeśli Wasza
PichceniomaniaSurówka z białej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadów. Gdy pojawia się młoda kapusta i młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po
Mama Gotujeprzyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia(...)pozbywając się nasion. 3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika dodatkowo zrobiłam
Tajskie smakismażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry: 2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula ząbek czosnku, posiekany oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki(...)kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam) Przygotowanie: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku. Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy
bistro mamaczerwona cebula marchewka bulion 1 jabłko kilka ziemniaków listek laurowy, ziele angielskie domowa vegeta sól, pieprz śmietana Cebulę i kapustę pokroić,przełożyć do garnuszka.Wlać trochę bulionu i kilka minut podddusić, następnie dolać wodę lub bulion, dodać przyprawy.Gotować,aż kapusta będzie prawie miękka, wtedy dodać obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę .Gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec
Moje domowe kucharzenie