Bardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepyszny blok czekoladowy. Uwielbiam jego smak. Bardzo rzadko go robię i może dlatego za każdym razem tak bardzo mi smakuje. :) Nie jest to niskokaloryczna przekąska, ale jakże smaczna. Lubię do bloku prócz popularnych herbatników, dodawać także kruche ciasteczka, orzeszki ziemne (niesolone) oraz żurawinę. Z takimi dodatkami smakuje bosko. :) Bardzo polecam. Blok czekoladowyPRZEPISSkładniki 500 g mleka w proszku 1 1/4 szkl
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepyszny mus czekoladowy w sam raz na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Nie mogłam się zdecydować, którą czekoladę wybrać: białą czy gorzką, zatem wykorzystałam obie - deser dzięki temu zyskał ciekawszy wygląd. ;-) Mus nie jest przesłodzony, nie dodawałam już dodatkowej porcji cukru prócz tej zawartej w czekoladzie. Deser wart jest grzechu i od czasu do czasu warto sobie taki zaserwować. Na zdjęciach tego
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżki cujru pudru 20 g rodzynek 50 ml rumu 6 małych bez 10 g startej czekolady deserowej Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy
Słodkości i nie tylkoSmak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cmCzas pieczenia : ok. 60 minutTemp. pieczenia : 170 C źródło : czasopismo(...)ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkodrobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę(...)foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego
Słodkości i nie tylkomąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej40 g tartych orzechów włoskich Back Mit1,5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego5-6 dużych bananów1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowaniaodrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki3 płaskie łyżki żelatynydo skropienia bananów sok z cytryny1 galaretka cytrynowa 2 -3 łyżki(...)dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę
Monia miesza i gotujePyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.składniki:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30 %300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki)3/4 szklanki cukru2-3 garście mrożonych malinwiórki kokosowe do posypania150 g herbatników pełnoziarnistych100 g margarynyMargarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić(...)połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin
Monia miesza i gotujeMój mąż oszalał na punkcie tego deseru! Bo to deser idealny – zdrowy, słodki i pełen witamin. Do przygotowania 2 porcji kremu czekoladowego potrzebujemy: – kakao (wg uznania) – 1 słodki ziemniak – 2 banany – 2 garście płatków owsianych Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – pieczemy do miękkości
Szybko Tanio SmacznieLody dla wszystkich fanów czekolady – lody czekoladowe. Czekolady nigdy za wiele! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 400 ml mleka – cukier waniliowy – opcjonalnie może być też trochę prawdziwej wanilii – 1/2 filiżanki cukru drobnego białego cukru – 4 żółtka – 150 ml słodkiej kremówki – 2 tabliczki gorzkiej czekolady – 2 łyżki kakao Zagotować mleko ze śmietaną, cukrem
Szybko Tanio Smaczniewino. Konsystencja powinna być jednolita – gotujemy jeszcze chwilę, aż zmniejszy się ilość alkoholu (całość powinna zgęstnieć) po czym studzimy. Do miski wbijamy jajka i dodajemy chłodną masę czekoladową. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i całość wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Życzę samej słodyczy
Szybko Tanio Smacznieuwielbia budyń czekoladowy ręka do góry. Myślę, że wielu z nas właśnie ten deser kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowy budyń, który aż kipi od ilości czekolady. Nie robi się na nim kożuch i najlepiej smakuje gdy jest zimny. Świetny na karnawałowe imprezy! Do przygotowania 4 porcji budyniu potrzebujemy: – 500 ml mleka roślinnego
Szybko Tanio SmaczniePołączenie czekolady z wiśniami przeszło do klasyki. Najczęściej wykorzystywane jest w deserach. Bo czy jest coś smaczniejszego niż połączenie wiśni, lekko gorzkawych i słodkawej czekolady? Jest! Nasze ciasto czekoladowe z furą soczystych wiśni, pokryte kisielem. Jest bezglutenowe, bezlaktozowe i cudne w smaku. Szybko się je przygotowuje, piecze i równie szybko znika z talerza. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 jajka
Szybko Tanio Smaczniecudzysłowie, gdyż wypiek nie jest słodki i nie dodawałam do niego w cale cukru. Są za to orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania
Szybko Tanio Smacznietrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewióry