czekoladowe - 14235 przepisów (strona:23/949)

Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 240

poprzeczkę :) Dziękuję moi kochani, że jesteście. Wspólnie wymieniamy się doświadczeniami i wrażeniami estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :* Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku(...)przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia 147

łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki. nasza ekipa: opolska blogosfera kulinarna

Bon Appetit Małgorzaty
Deser z malinami i wafelkiem czekoladowym 404

puder do smakukilka małych wafelków czekoladowychSposób przygotowania:1. Część malin rozgnieść widelcem, można dosłodzić, jeśli owoce są kwaśne. Przełożyć do szklaneczek.2. Jogurt lekko dosłodzić, część przełożyć na maliny.3. Wafelki czekoladowe drobniej pokroić, dodać do deseru, zrobić kleks z jogurtu.4. Na wierzch ułożyć całe maliny.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy z wiśniami 230

moje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka

Kuchnia domowa Ani
Doskonały deser z doskonałym musem czekoladowym 135

ciągu 5 minut, ale za to jego smak pozostaje na długo w pamięci :)W wersji podstawowej wystarczą tylko dwa składniki i można się delektować tym słodkim i aksamitnym, kremowo-czekoladowym smakiem!Wersja 'na bogato' wzbogacona jest o truskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka.Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :)3 porcje(...)można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Truskawki zmiksować.Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*.Ozdobić kleksem bitej śmietany.Podawać lekko schłodzone.Smacznego! :)* jeżeli zależy Wam na idealnych wizulanie 3 warstwach deseru, to radzę Wam nie sugerować się warstwami

Kraina Miodem Płynąca
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 143

zestaw okazał się strzałem w 10tkę!Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :)Polędwiczka:* polędwiczka- około 500g* przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn* odrobina oliwySos czekoladowy:* wino czerwone- 250 ml* listek laurowy- 1 szt.* ziele angielskie- 2 szt.* cynamon- pół łyżeczki* anyż- 1 szt.* gożdziki- 3 szt.* papryczka chili- 5 krążków** czekolada gorzka- 6 kostek* masło(...)5mm.Polać oliwą, posypać pieprzem, solą oraz rozmarynem i zostawić na minimum 30 min.Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plastry polędwiczki i smażyć przez 3-4 min. z każdej strony.Sos czekoladowy:Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz z zielem, goździki, anyż i pokrojoną w krążki papryczkę.Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 364

Przepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto

Ciastkozercy
Likier czekoladowy 1164

wypieków, ale i jako samodzielny trunek.  Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki.  Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie).  Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy.     Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka(...)niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Dodać cukier puder i podgrzewać, aż całość ładnie się połączy.  Dodać przyprawę i wymieszać.  Odstawić do przestudzenia.  Do zimnego mleka czekoladowego dolać wódkę i wymieszać całość.  Przelać do butelek.  Przechowywać w lodówce

Sto kolorów kuchni
Czekoladowe ciasto z cukinią 135

maki1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonu200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow3 jajka M150 ml oleju250 g cukru6o-100 g posiekanej gorzkiej czekoladypolewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowkiWykonanie:Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota(...)suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawic jeszcze okolo 10 minut w foremce,potem babke wyjac i studzic na kratce.W kapieli wodnej rozpuscic kawalki czekolady z dodatkiem smietany kremowki i tak przygotowana czekoladowa glazura posmarowac wystudzone ciasto.Zycze smacznego!Jedna porcja zawiera (calosc 10 porcji) :9 g bialka,28 g tluszczu,57 g wegloodanow.Przepis pochodzi z "Für jeden

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik mocno czekoladowy 137

przez cale lata.Mnie jednak zawsze kusi cos nowego i tak brulion z najlepszymi przepisami pecznieje i pecznieje.Okladka grudniowego  numeru "Mojego Gotowania" kusi do wyprobowania nowego przepisu,mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami.Bakalii akurat to jest tu nie za duzo,ale czekolady,poprawiajacej nastroj w te pochmurne dni juz calkiem sporo. Mocno,mocno czekoladowy,miesisty ,zwiezly,a jednocześnie bardzo mieciutki.Najlepszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 223

HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Mus czekoladowy z malinami 214

świeżych lub mrożonych malin30 g cukru pudru 6 g żelatyny 40 g wody kakao do posypania Mus czekoladowy:400 g śmietanki 30% 4 żółtka100 g czekolady mlecznej100 g czekolady deserowejMus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować

Świat Domowej Kuchni
Babka czekoladowa 260

masłałyżka mlekaDzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec(...)foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3). Wyrównać (fot.4). Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka".Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie oblać nią ciasto. Smacznego :) Źródło: kwestiasmaku

Świat Ciasta
Obłędne trufle czekoladowe 174

Trufle czekoladowe Potrzebujemy: 200 ml słodkiej śmietanki 36% 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości kakao do obtoczenia Dodatkowo sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili   Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada(...)zupełnie się roztopi. Masę czekoladową lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie  możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.  Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się w tym wypadku np. łyżeczka do melonów. Każdą

Okolice Palnika
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 230

Rewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki:350 g sera dwukrotnie zmielonego300 ml śmietany kremówki 30%2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej biszkopt(...)okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady i dokładnie mieszamy do otrzymania

Słodka Strona