łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki. nasza ekipa: opolska blogosfera kulinarna
Bon Appetit Małgorzatypuder do smakukilka małych wafelków czekoladowychSposób przygotowania:1. Część malin rozgnieść widelcem, można dosłodzić, jeśli owoce są kwaśne. Przełożyć do szklaneczek.2. Jogurt lekko dosłodzić, część przełożyć na maliny.3. Wafelki czekoladowe drobniej pokroić, dodać do deseru, zrobić kleks z jogurtu.4. Na wierzch ułożyć całe maliny.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa Animoje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka
Kuchnia domowa Aniciągu 5 minut, ale za to jego smak pozostaje na długo w pamięci :)W wersji podstawowej wystarczą tylko dwa składniki i można się delektować tym słodkim i aksamitnym, kremowo-czekoladowym smakiem!Wersja 'na bogato' wzbogacona jest o truskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka.Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :)3 porcje(...)można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Truskawki zmiksować.Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*.Ozdobić kleksem bitej śmietany.Podawać lekko schłodzone.Smacznego! :)* jeżeli zależy Wam na idealnych wizulanie 3 warstwach deseru, to radzę Wam nie sugerować się warstwami
Kraina Miodem Płynącazestaw okazał się strzałem w 10tkę!Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :)Polędwiczka:* polędwiczka- około 500g* przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn* odrobina oliwySos czekoladowy:* wino czerwone- 250 ml* listek laurowy- 1 szt.* ziele angielskie- 2 szt.* cynamon- pół łyżeczki* anyż- 1 szt.* gożdziki- 3 szt.* papryczka chili- 5 krążków** czekolada gorzka- 6 kostek* masło(...)5mm.Polać oliwą, posypać pieprzem, solą oraz rozmarynem i zostawić na minimum 30 min.Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plastry polędwiczki i smażyć przez 3-4 min. z każdej strony.Sos czekoladowy:Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz z zielem, goździki, anyż i pokrojoną w krążki papryczkę.Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto
Ciastkozercymaki1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonu200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow3 jajka M150 ml oleju250 g cukru6o-100 g posiekanej gorzkiej czekoladypolewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowkiWykonanie:Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota(...)suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawic jeszcze okolo 10 minut w foremce,potem babke wyjac i studzic na kratce.W kapieli wodnej rozpuscic kawalki czekolady z dodatkiem smietany kremowki i tak przygotowana czekoladowa glazura posmarowac wystudzone ciasto.Zycze smacznego!Jedna porcja zawiera (calosc 10 porcji) :9 g bialka,28 g tluszczu,57 g wegloodanow.Przepis pochodzi z "Für jeden
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez cale lata.Mnie jednak zawsze kusi cos nowego i tak brulion z najlepszymi przepisami pecznieje i pecznieje.Okladka grudniowego numeru "Mojego Gotowania" kusi do wyprobowania nowego przepisu,mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami.Bakalii akurat to jest tu nie za duzo,ale czekolady,poprawiajacej nastroj w te pochmurne dni juz calkiem sporo. Mocno,mocno czekoladowy,miesisty ,zwiezly,a jednocześnie bardzo mieciutki.Najlepszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru
Słodko-Słony Świat Ilonyświeżych lub mrożonych malin30 g cukru pudru 6 g żelatyny 40 g wody kakao do posypania Mus czekoladowy:400 g śmietanki 30% 4 żółtka100 g czekolady mlecznej100 g czekolady deserowejMus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować
Świat Domowej Kuchnimasłałyżka mlekaDzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec(...)foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3). Wyrównać (fot.4). Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka".Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie oblać nią ciasto. Smacznego :) Źródło: kwestiasmaku
Świat CiastaRewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki:350 g sera dwukrotnie zmielonego300 ml śmietany kremówki 30%2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej biszkopt(...)okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady i dokładnie mieszamy do otrzymania
Słodka StronaNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki
Słodka Stronaokazała się do niczego. Polecam "Palme" z murzynkiem, ale przede wszystkim Masło Roślinne. Dla mnie najlepsze)pół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekakilka kropli aromatu waniliowegoKaimak czekoladowo-cynamonowy:szklanka cukru3/4 szklanki śmietanki 36%2 łyżki masła2 łyżki kakaołyżeczka cynamonuodrobina wodyDodatkowo:pół szklanki śmietanki 36%2 łyżki cukrutroszkę powideł śliwkowychWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Babeczki:Masło ucieramy(...)będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Babeczki chłodzimy.Kaimak czekoladowo-cynamonowy:Śmietankę i cukier przełożyć do rondelka i postawić na kuchenkę. Zagotować, cały czas mieszając. Kaimak zestawić z ognia, kiedy kropelka wylana na chłodnej powierzchni, nie będzie się rozlewać. Następnie
Moje pyszne gotowanie