czekolada - 27946 przepisów (strona:887/1864)

Mrożona kawa 121

espresso 0,25 szklanki (60-70 ml) espresso zamrożonego w kostkach 2 łyżki brązowego cukru 1 szklanka mleka 2% 2-4 gałki dobrych lodów śmietankowych 10 g gorzkiej czekolady bita smietana (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować kostki z espresso (dzięki temu, że użyjemy kostek z kawy, a nie z wody napój nie będzie się rozcieńczał), wysokie szklanki schłodzić w zamrażarce(...)schłodzić i rozlać do szklanek. 3) Dodać po pól szklanki zimnego mleka, kawowe kostki i po jednej lub dwie gałki lodów śmietankowych. 4) Całość udekorować bitą śmietaną i posiekaną czekoladą. 5) Podawać od razu po przygotowaniu, koniecznie ze słomka. Artykuł Mrożona kawa pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Piernik z masłem orzechowym i marmoladą 158

niej przypraw korzennych, zależy intensywność aromatu i smaku piernika. Krem z masłem orzechowym świetnie łączy się ze smakiem piernika i nadaje mu delikatnej nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową oraz grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim(...)pomarańczy (najlepiej z miąższem) 1/2 szklanki mleka 3 krople aromatu rumowego 3 krople ekstraktu anyżowego (opcjonalnie) Krem: 150 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 50% zawartością kakao 50 g masła 1 łyżka mleka 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 4 łyżki gęstej marmolady owocowej 3 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych skórka kandyzowana

Kuchcik gotuje
Budyń czekoladowy z korzenną nutą 140

górach po obiedzie wraz z kuzynami robiliśmy sobie małe deserki- budynie i kisiele (niestety z torebki ;)). Waniliowy lub czekoladowy budyń albo owocowy kisiel. Mój wybór padał najczęściej na czekoladę ;). Wspominając dzieciństwo, zapraszam właśnie na budyń w wersji czekoladowej, a że święta za pasem, to i z korzenną nutą. Polecam kochani! Składniki: (na 1 porcję) 300 ml mleka 40 g cukru(...)wlać kakaowo-mączną mieszankę. Od razu energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez chwilkę, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący przelać do miseczki. Można udekorować startą czekoladą. Ja od siebie dodałam jeszcze migdały. Zajadać na ciepło lub po wystudzeniu. W tym drugim wypadku powstanie kożucha na powierzchni budyniu jest rzeczą normalną ;). Smacznego! Rada! Jeśli chcecie zrobić

Nastoletnie Wypiekanie
,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’ 153

chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty Składniki: 160 g chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek(...)blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach C przez 10 minut. przygotowanie musu: Gotujemy 150 ml śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej chałwę oraz czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy. W między czasie ubijamy resztę śmietany (300 ml). Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną

Podróż w kulinaria
Ciasto piernikowe z masą budyniową 193

łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (15g) Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności(...)przygotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy. Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę

Fabryka pomysłów
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 152

twaróg z Wielunia ) 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 100g masła  1 budyń śmietankowy/waniliowy kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 200g czekolady gorzkiej/mlecznej 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około(...)minut w temperaturze 180 stopni. Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę. Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję. (Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.) Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca. (*)  Ciasto można też upiec

Di gotuje
Gruszki na parze z sosem czekoladowo-piernikowym 131

Może zaopatrzycie się jeszcze w prezenty pod choinkę? Dla kogo: dla szukających pomysłu na wykorzystanie gruszek dla lubiących przyrządzać dania na parze dla łasuchów Składniki: 3-4 gruszki 80g czekolady gorzkiej 80g śmietany 30 lub 36% łyżeczka miodu łyżeczka przyprawy do piernika 50g płatków migdałowych do dekoracji Wykonanie: Do garnka wlać ok 500ml wody. Nałożyć nakładę do gotowania na parze(...)miękkie, gdyż czas gotowania zależy też od wielkości i gatunku gruszek). Odstawić gruszki na bok. Podczas gdy gruszki się parują do rondelka włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wlać śmietankę, dodać łyżeczkę miodu i przyprawy do piernika. Roztopić składnik, aż masa stanie się gładka. Na  suchej patelni podprażyć delikatnie płatki migdałów. Gruszki wyłożyć na talerzyki, polać sosem czekoladowym i posypać

Mania Wypiekania
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 136

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Skladniki na polewę czekoladową: 120 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: suche składniki wymieszać w misce w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać(...)Gorące pierniczki są bardzo miękkie. Jeśli piekłaś za długo i mocno stwardniały, nie ma się co martwić. Polane polewą zmiękną przez noc w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i odczekać kilka minut, następnie wymieszać. Przy pomocy pędzla posmarować pierniczki i układać na kratce. Zostawić na noc do stężenia polewy przechowywać w zamkniętej puszce lub szklanym naczyniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe wuzetka 142

szklanka cukru  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu  2 łyżki kakao 1 litr śmietanki 30% żelatyna  3 łyżki cukru pudru czekolada Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier. Ubijamy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W trakcie rozrabiania ciasta(...)Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy na sztywną masę, w czasie miksowania dodajemy rozrobioną, ostudzoną żelatynę i cukier puder.  Ciasto przekładamy bitą śmietaną. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy roztopioną czekoladę.  Smacznego

Jak u mamy
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 150

miodowego 400 g suszonych śliwek 250 g fig 250 g orzechów włoskich 250 g daktyli 200 g rodzynek 150 g płatków migdałowych 1 słoik kompotu ze śliwek Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki masła Cukier Piernik suszymy, ścieramy na tarce, zalewamy piwem i odstawiamy na noc. Śliwki, daktyle i figi drobno kroimy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)Orzechy rozdrabniamy w moździerzu. Bakalie mieszamy ze sobą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia. Piernik miksujemy w piwem, dodajemy do owoców i dolewamy kompot ze śliwek. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Przekładamy ją do moczki, mieszamy. Przed podaniem, tę zupę na Wigilię można

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasta ucierane, biszkoptowe, placki 162

jabłkowe        Ciasto czekoladowe z wiśniami i chili        Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną       Ciasto bananowe z kawałkami czekolady        Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago      Ciasto gryczane ze śliwkami       Ciasto z rabarbarem       Szwajcarski placek królewski(...)czekoladowa fantazja z gruszkami        Ciasto jesienna krówka z jabłkami      Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem       Ciasto bananowe z białą czekoladą

Passions hobbies life
Ciasto „Stefanka ” z kremem budyniowym 248

cukru 60 g budyniu(1 opakowanie) 30 g cukru waniliowego(3 łyżki) 30 g mąki ziemniaczanej( 3 łyżki) 2 żółtka dekoracja 120 g orzechów włoskich 100 g czekolady 50 g masła Mąkę i proszek do pieczenia łączę ze sobą. Mleko, masło i miód rozpuszczam. Studzę. Do mąki dodaję 2 jajka oraz wystudzony tłuszcz. Łączę ze sobą. Ciasto chłodzę przez(...)zimną mieszankę. Mieszam do ponownego zagotowania. Mieszam do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram, dodając partiami zimny budyń. chłodzę w lodówce przez 10 minut. Płaty ciasta przekładam kremem. Czekoladę rozpuszczam wraz z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy mielę. Gotową polewą zdobię ciasto. Posypuję orzechami. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Ciasto”Metrowiec” 196

masła 120 g cukru 60 g proszku budyniowego(1 opakowanie) 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) 2 żółtka polewa czekoladowa 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ciasto jasne: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować. Dodać olej oraz aromat waniliowy. Całość miksować do połączenia się składników. Ciasto wylewamy(...)łączymy ją z jasną kromką. Postępujemy tak do wyczerpania się kromek ciasta. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Czekolady kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Polewamy gotowe ciasto. dowolnie ozdabiamy. Ciasto kroimy pod kątem. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Tort piernikowy 168

piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek, które następnie zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)dżemem porzeczkowym i wyłóż na niego 1/3 kremu. Całość przykryj drugim blatem i potwórz wykładanie składników. Wierzch i boki tortu wyrównaj, wyłóż na niego pierniki i udekoruj startą gorzką czekoladą. Tort przełóż do lodówki na ok. 2h. Smacznego   PS. Na zdjęciu widzicie wspaniałyeplakaty: autorstwa My Pink Plum oraz Archistacji Artykuł Tort piernikowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Banana split 159

Zachęcam Was bardzo do wypróbowania nawet teraz w te zimowe dni! Składniki (na 2 porcje): 2 banany 1 łyżka masła klarowanego 1 płaska łyżka cukru 2 gałki lodów czekoladowych Czekolada z czekoladą belgijską - Bracia Koral, Lody Jak Dawniej 2 gałki lodów śmietankowych - Bracia Koral, Lody Jak Dawniej gorzkie kakao do posypania ewentualnie bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać

Kuchnia domowa Ani