pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka) 4-5 bananów sok z połówki cytryny WYKONANIE Na początek tortownicę smarujemy tłuszczem(masło lub margaryna,ew.olej) i wysypujemy bułką tartą. Jajka razem z cukrem ubijamy tak żeby(...)koloru. Czas na przygotowanie kremu.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno,nastepnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Dodajemy żelatynę,mieszamy.Krem wykładamy na ciasto tworząc lekki stożek.Obsypujemy pokruszonym ciastem.W ten sposób powstał nam kopiec. Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin ale najlepiej
Mała w garnku mieszapłaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki 100 ml wody Dodatkowo: garść wiórek do posypania 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 mała paczka biszkoptów Wykonanie(...)czarnej porzeczki i przykrywamy wszystko blatem makowo-kokosowym, nasączamy ponownie ponczem, wykładamy kremem, dociskamy biszkoptami jeden obok drugiego, które również można nasączyć. Kremówkę przelewamy do garnuszka , podgrzewamy, wrzucamy kawałki czekolady i przygotowujemy polewę, którą wylewamy chłodniejszą na górę ciasta, posypujemy kokosem i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ciasto jak zawsze najlepsze będzie na drugi dzień
W Moim Magicznym Domupysznie. Porcja takiego dania zawiera: 460 kcal w tym: B: 10 g; W: 70 g; T: 12 g. Składniki: - 4 łyżki płatków owsianych - szklanka wody - banan - 2 kostki gorzkiej czekolady (najlepiej 70-90 %) - 5 sztuk migdałów - 1 łyżeczka żurawiny suszonej - 1 łyżeczka rodzynek - 1 suszona morela Wykonanie W rondelku zagotowujemy wodę. Następnie wrzucamy płatki owsiane i gotujemy aż powstanie bardzo(...)gęsta papka. Migdały, żurawinę, rodzynki oraz morele zalewam gorącą wodą na około 5 minut. Banana kroję w pół plasterki a czekoladę w kostkę. Migdały obieram i kroję na kawałki. Morelę także kroję na mniejsze kawałki. Kiedy owsianka się ugotuje przekładam ją do miseczki. Wrzucam Wszystkie pozostałe składniki i po chwili całość mieszam. Taka porcja owsianka to spora ilość węglowodanów (których
Health-Fit-LifeSpróbujcie i Wy. Zapewniam, że na jednej łyżeczce się nie skończy Składniki: 3 czubate łyżki sera na sernik z wiaderka 2 pełne łyżki sosu czekoladowego lub rozpuszczona mleczna czekolada mała garść prażonych orzechów laskowych Helio 1/2 banana Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (u mnie prosto z lodówki), dodajemy sos czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy składniki. Połowę czekoladowo-serowej
Słodkie okruszki200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru skórka starta z 1 cytryny 3 duże jajka 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 220g świeżej żurawiny Dodatkowo: 50g białej czekolady do ozdoby 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać(...)minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika ( patrz FILM , jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc
Mała Cukierenkaszklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada (do wypełnienia oczu i buzi) W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki – jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy i buzie wypełniamy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Duszki jogurtowo waniliowe to bardzo sympatyczne ciastka. Jakby je nie nazwać – smaku to nie zmienia. Są wilgotne, puszyste, waniliowe i bardzo smaczne. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoSkładniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki puree dyniowego 5 łyżek mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej Do obtoczenia: starta gorzka czekolada Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie. Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj dynię, cynamon i sól. Zblenduj(...)dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki. Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w startej czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki na 30 minut. Smacznego
wegujemymąki ziemniaczanej (1 spora łyżka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu 1 fix do śmietany wiórki z białej czekolady do posypania Bezy: 1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm ( patrz FILM ). 2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem(...)porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki. 10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM ), od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkamargaryna np. Kasia lub Palma 200 g. cukier puder 50 g. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki mąka 170 g. jaja 3 szt. mleko 4 łyżki czekolada mleczna 1 tabliczka ( 100 g. ) masło czekoladowe typu Nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki orzechy laskowe 1/2 szkl. ( posiekane ) Masło utrzeć z cukrem. Wbijać kolejno jaja. Dodać przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucierając mikserem. Następnie masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem ) przez 30- 40 min., najlepiej do suchego patyczka. KREM mascarpone 250 g. śmietana kremówka
Kuchnia Paulettesmasła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych , 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie(...)dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę, najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa cukierniczego. Babeczki smaruję dżemem
słodki bratekciastem. Do ciasta możesz dodać bakalie. Całość przełóż do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 35cm, piekłam w 180 stopniach i czasie ok 40 minut. Białą tabliczkę czekolady rozpuść z łyżką masła, rozprowadź po wierzchu. Składniki: 2 duże starte marchewki 2 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)tabliczka rozpuszczonej białej czekolady lub cukier puder do posypania Smacznego
Kurnikowośmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru puszka brzoskwiń dżem do smarowania 1/2 szklanki wody z 1 kieliszkiem rumu lub wódki i 1 łyżeczka cukru-do nasączenia biszkoptu otarta czekolada do dekoracji. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 10 minut aż piana będzie bardzo(...)dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Upieczone, wystudzone biszkopty przekrawamy na pół i nasączamy biszkopty, trzy z nich smarujemy dżemem i nakładamy śmietanę. Biszkopty układamy naprzemiennie (kolorami) Dekorujemy otartą czekoladą
harrisamleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu bakalie: morele suszone, daktyle suszone, orzechy 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 stopni Celsjusza). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Banany rozgniatam na papkę widelcem. Olej miksuję z cukrem trzcinowym(...)mlekiem. Dodaję mąkę wymieszaną ze sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsypuję cynamon i kardamon. Mieszam dokładnie. W końcu dodaję banany. Łączę. Wsypuję posiekane bakalie i czekoladę. Delikatnie mieszam. Masę przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika. Piekę około 45-60 minut, aż do tzw. "suchego patyczka". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiPOLEWA : 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy z cukrem, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Studzimy. 125 g margaryny ucieramy mikserem(...)następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy. Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie chłodzimy. Ciastka kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Mariolimogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo(...)kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta z pomarańczy orzeszki ziemne Wykonanie W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, cukier, czekoladę i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Gdy masa przestygnie wbijamy po żółtku i mieszamy za pomocą rózgi. Do masy przesiewamy mąkę, śmietanę i mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy
Raj dla Podniebienia