cukru z prawdziwą wanilią 1 cytryna 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lustrzana polewa: 7 dag cukru 50 ml śmietany kremówki 30% 25 ml wody 35 g białej czekolady 1 listek żelatyny Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukry, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną(...)przepisie na opakowaniu. Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą
Wanilia i Kardamongębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził i stąd też pomysł na polewę. Kakaowy spód sernika przygotowałam na bazie mąki(...)cukier oraz mleko kokosowe. Pestki karmelizuję przez minutę lub dwie a następnie ściągam z patelni i studzę. Wystudzone i skarmelizowane pestki słonecznika kruszę. Wierzch sernika dekoruję śliwkami w czekoladzie i karmelizowanymi pestkami słonecznika. Można podawać od razu. Smacznego, Klaudia. Dla czytelników mojego bloga mam zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie
Mango PapajaTrzeci odcinek Bake Off Ale Ciacho upłynął pod znakiem czekolady :) Było jej mnóstwo – biała, mleczna i gorzka. Każda pyszna, każda rozpływająca się w ustach, każdą można by jeść kilogramami – taka dobra :) Mieliśmy zrobić swoje bloki czekoladowe. Ja nie bardzo przepadam za klasykiem PRL-u dlatego przygotowałem coś co bardziej mi odpowiadało czyli
Kuchenne Wariacjeśmietanki 30% 1,5 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru kakao (do koloru) Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 0,5 puszki gotowej masy kajmakowej 4 kostki czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną(...)wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Warstwy ciasta od dołu: biszkopt jasny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem. Nie przekrawam ich na pół, ale nadziewam szprycą z końcówką do nadziewania. Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie. Składniki: * 125 g masła * 1 szklanka mąki * 1 szklanka wody(...)około 13-15 minut. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków. Można polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 45- 50 ptysi
Zrób to smaczniełyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 100 g czekolady z orzechami Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypujemy(...)nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami. Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą
VioletoweKucharzenieKolejną moją propozycją są Babeczki z truskawkami i kropelkami z gporzkiej czekolady. Idealne do kawki czy herbaty. Ja robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest znakomity. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia(...)szklanki cukru trzcinowego 1 laska wanili 1 łyżka proszku do pieczenia 3 /4 szklanki śmietany 18% 1 /3 szklanki oleju 8 truskawek 3 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Jajko oraz cukier wraz z wanilią ubijam na puszystą, jasną masę. Do masy dodaję śmietanę, olej rzepakowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam
Gotowanie PatkiKruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki
Zrób to smacznieserki bananowe (po 150 g każdy) 3-4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: tabliczka mlecznej czekolady 7 bananów Sposób wykonania: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy cukier. Następnie, pojedynczo, wrzucamy żółtka ciągle miksując. W osobnej miseczce mieszamy sypkie składniki. Przesiewamy(...)rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy, by ostygła po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Na czekoladowym biszkopcie układamy plasterki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na około
Cukiernia Pychotkijajko 2 ł y ż ki mleka 2 ł y ż eczki proszku do pieczenia szczypta galki muszkata ł owej szczypta soli Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady 20 g masła **** INGREDIENTI 225 g di farina 00 150 g di zucchero di canna muscovado 110 g di burro 80 g di uva sultanina(...)minuti. La torta sara cotta quando infilando uno stecchino al centro ed estraendolo risulterà asciutto. Lasciatela raffreddare. Babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekolada z masłem . **** Decorate la torta con il cioccolato fondente sciolto a bagnomaria con il burro. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocawaniliowej 4 bardzo dojrzałe średniej wielkości banany 1 szklanka brązowego cukru (u mnie pół na pół z białym cukrem) 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W mniejszej miseczce rozkłócić jajka, dolać do nich olej oraz esencję, wymieszać. W trzeciej misce zmiażdżyć widelcem banany z cukrem(...)Zmiażdżone banany wymieszać z mokrymi składnikami, następnie wszystkie mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać całość. Na koniec dosypać płatki owsiane i czekoladę, ponownie dokładnie wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka
Simply Foodszczypta soli KREM CHAŁWOWY 500 ml śmietany 30% / schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 300 g chałwy waniliowej 2 pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone(...)razem delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy pozostałą pokruszoną chałwę. Mieszamy, wstawiamy do lodówki. POLEWA : w rondelku podgrzewamy śmietankę, prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 1 minutę. Dodajemy 1 łyżkę masła lub oleju kokosowego i mieszamy do połączenia składników w jedwabistą, gładką polewę. Dolny blat ciasta wkładamy na spód wyłożonej papierem formy, nasączamy
cool and mintymiałam kupić gotowe ciasto do pracy, później wpadłam na pomysł że zrobię babeczki, ale jak urodziny to urodziny i tort zrobiłam. Mnie smakował, bo ja uwielbiam dużą ilość czekolady! Składniki : * biszkopt jasny - 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej, 1/3 szklanki kak ao, pół(...)łyżki cukru pudru * dżem morelowy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * 3 łyżki cukru * czekoladowe ozdoby do dekoracji * ganache : 100ml śmietany kremówki, 2 00g gorzkiej czekolad y Przygotowanie : Jajka ubijać przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem
Magiczne Życie Martydługo aby się nie zważyła). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną masę z żółtek i miksujemy na jednolity krem. dodatkowo: puszka masy kajmakowej starta czekolada do posypania wykonanie ciasta: Na jednym z blatów kakaowych rozsmarowujemy równomiernie ok. 3/4 kremu z żółtek. Przykrywamy go ciastem z orzechami. Rozsmarowujemy całą masę kajmakową. Wykładamy drugi blat kakaowy(...)rozsmarowujemy na nim pozostały krem z żółtek. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Całość schładzamy
Domowy Smak JedzeniaPRZYBYWAJ JESTEM GOTOWA! Wiosna co raz bliżej, a razem z nią powoli będą ruszać przygotowania do Świąt Wielkanocnych. A jak święta, wiadomo baby! Baby w każdej postaci! Lukrowane w czekoladzie itp. Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że babka wcale nie musi zawierać pustych kalorii. Że nie trzeba sięgać po białą mąkę ani cukier, pominełam też lukier i czekoladę. A babka smakuje
SMYKWKUCHNI