czekolada - 27946 przepisów (strona:896/1864)

Tort urodzinowy 180

łyżki oleju 2,5 łyżki kakao 2 kostki masła 2 czekoladowe budynie 0,75 litra mleka duża paczka princy-pałek 3 kinder jaja średnie opakowanie kinder czekoladek kilka kostek czekolady łyżka mleka łyżka masła 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 200 mililitrów wrzątku około 150 mililitrów rumu Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając przy tym szczyptę soli. Dodajemy(...)odleci po bokach możemy przewiązać tort zwykłą wstążką tak jak zrobiłam to ja.  Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania.  Na górze napis wykonałam rozpuszczoną czekoladą, użyłam do tego strzykawki z apteki.  SMACZNEGO 👍 Ps: Zachęcam was do wypróbowywania moich przepisów i oczywiście do komentowania wpisów

Słodkie ciacho
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 194

pieczemy około 50 minut. Dodatkowo: 1 słoiczek z dżemu z czarnej porzeczki Glazura lustrzana : robiłam z 1,5 porcji 150 g cukru 50 ml wody 65 g białej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę(...)zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i barwnik. Przez chwilę mieszać, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser. Glazurę lustrzaną można też przelać

Kubki smaku
3 BIT 211

Składniki: 6 paczek herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 paczka margaryny 400 ml śmietany kremówki 18% 2 bite śmietany Śnieżki czekolada gorzka Sposób przygotowania: Zaczynając od spodu: Dno formy wyłożyć warstwą herbatników. Posmarować masą krówkową. Masę krówkową przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową. Aby ją przygotować  należy  ugotować budyń(...)dwóch szklanek mleka, jak ostygnie utrzeć z margaryną.  Masę budyniową przykryć warstwą herbatników . Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową przygotowaną ze śnieżki zmiksowanej w śmietanie. Posypać startą czekoladą.  Forma o wymiarach

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tort potrójnie czekoladowy z kinder czekoladą… 430

tego, że Waszą torbę niesie wyżej wymieniona usłużna koleżanka, bo w rękach macie obscenicznie kaloryczny tort czekoladowy, który obiecaliście jednej… Continue reading Tort potrójnie czekoladowy z kinder czekoladą

brunetkawkuchni
Koktajl śniadaniowy z owsianki 193

wiele sposobów jej podania. Oto jeden z nich. Smacznego 15 min Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 400 ml mleka 1 banan 1 jabłko 1 łyżka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą w kubku lub misce. Obieramy jabłko i banana, kroimy na kilka mniejszych kawałków. Po ok. 5-7 minutach wyrzucamy płatki na sitko, by pozbyć(...)się nadmiaru wody. Wszystko plus mleko i łyżkę miodu wrzucamy do blendera kielichowego (możemy użyć ręcznego) i miksujemy na aksamitną masę. Przelewamy do szklanek i z wierzchu posypujemy startą czekoladą. Na zdjęciu przyozdobione listkiem mięty. GENIALNIE ZDROWE I PRZYSTĘPNIE PODANE NASZE ULUBIONE ŚNIADANIE

Ania i Marcin gotują
Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami 259

suche 50 g +3 łyżki ciepłego mleka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka m ą ki , spirytus 20 ml, sol szczypta, nadzienie: budyń waniliowy słodzony, mleko 500 ml, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 7 łyżek, dodatkowo: dowolne orzechy do posypania, tłuszcz do smażenia, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy ciep ł e mleko(...)drug ą  stronę i smażymy je bez przykrycia. Usmażone p ą czki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu .  Czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy na ma ł ej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy utworzy się nam  polewa to polewamy ostygnięte p ą czki. Orzechy drobno

kulinarne odsłony pati
Tiramisu. 135

Składniki na 6 pucharków: -500 g. serka mascarpone -660 ml śmietany 35% -6 łyżek cukru pudru -tabliczka mlecznej czekolady -ok. 60 sztuk biszkoptów okrągłych -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej -4 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolitą masę(...)Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharka, następnie krem, znowu biszkopty i warstwę kremu. Na wierzch posypujemy startą czekoladę. Smacznego

Magia jedzenia.
Błyskawiczna kostka herbatnikowa. 705

budynie śmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki typ 550 600 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki czekolady z orzechami 2 śmietany fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka gorzkiego kakao Wykonanie masy budyniowej :   Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, w drugiej(...)8.masa budyniowa 9.warstwa herbatników 10. połowa ubitej śmietany 11. śmietanę oprószamy kakao 12. resztę śmietany przekładamy do worka cukierniczego z gwieździstą końcówką i wyciskamy różyczki 13. na wierzch ścieramy czekoladę Odstawiamy do lodówki na godzinę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Oszukany sernik z jogurtów greckich 282

szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 800 ml jogurtów greckich 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru opakowanie okrągłych biszkoptów  polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła + kilka łyżek mleka   Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukry, miksować, aż się rozpuszczą. W drugim naczyniu zmiksować żółtka, dodać do nich(...)wyraźnej potrzeby tego nie robić). Upieczone ciasto bardzo powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej.        Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę oraz masło. Za pomocą mleka ustalić gęstość polewy, gdy będzie odpowiednia polać wierzch ciasta, ewentualnie czymś go obsypać i odstawić do stężenia. Sernik przechowywać w chłodnym miejscu

Simply Food
Ciasto kakaowe z jabłkami 281

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju słonecznikowego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki kakao 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka skondensowanego 1 płaska łyżeczka masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej) Dodatkowo: masło do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Jajka, sól, cukier waniliowy i cukier wrzucamy do miski(...)miksujemy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady. Mokre, winne, smakowite ciasto.     Artykuł Ciasto kakaowe z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Kolorowa karpatka 460

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki –  brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy.  Gdy zawrze wsypujemy(...)mleka i gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Brownie pomarańczowe z orzechami 205

Brownie jest mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i obłędnie pachnące.     Składniki : 250 g masła 250 g gorzkiej czekolady z pomarańczą  220 g cukru 60 g  mąki  100 ml wody 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 garście posiekanych ulubionych orzechów ( ja użyłam włoskich, migdałów, laskowych) szczypta soli łyżka startej wyparzonej skórki pomarańczowej  Wykonanie(...)Wodę z cukrem , cukrem waniliowym zagotowujemy w garnku. Garnek odstawiamy z ognia dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jajka i sól miksujemy krótko, dodajemy mąkę i znowu krótko miksujemy aż powstanie ciasto ja na naleśniki. Do masy jajecznej wlewamy stopniowo wystudzoną masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy orzechy, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Całość wylewamy

Gorący kąsek
Czekoladowa Cherry Coke 262

wiśniowej C0ca-Coli, 250 g margaryny, 3 jajka, 1/4 szklanki mleka, 2 budynie czekoladowe, 1/4 szklanki cukru, 750 ml mleka, 250 g masła, dżem wiśniowy, tabliczka mlecznej czekolady . Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, 1,5 szklanki Coca-Coli i mleko łączymy i mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Ciasto przelewamy(...)budyń nakładamy kolejną warstwę ciasta, ponownie nasączamy pozostałą Coca-Colą, rozprowadzamy cienką warstwę dżemy i smarujemy pozostałą masą budyniową. Na wierzch ciasta starkowałam na grubych oczkach tarki gorzką czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Piernik z powidłami 255

powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa, że w styczniu mija(...)mąki żytniej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 450 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta soli polewa: 1 czekolada z co najmniej 45 % kakao 50 g masła 2 łyżki mleka lub śmietanki 30% dodatkowo: 500 g powideł ze śliwek węgierek Przygotowanie: Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę

Kuchcik gotuje
Pudding lniany z czekoladą 169

każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:) Składniki (na 2 porcje): 200ml wody 3 łyżki siemienia lnianego 1 dojrzały banan 1 kopiasta łyżeczka kakao do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty. Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować płatkami migdałów(...)czekolada. Smacznego

Obiad gotowy