możemy zjadać na śniadanie coś innego. Pozostaje kwestia drugiego śniadania więc dziś razem z firmą Helio zaproponuję przegryzkę w formie batonu zbożowego którą można dostać w wersji: śliwka z czekoladą , banan z czekoladą , owoce leśne i polewa jogurtowa oraz 6 ziarn i miód . Batoniki te są przepyszne, słodkie wręcz idealne na drugie śniadanie zwłaszcza gdy brakuje energii. Czytaj więcej
Pychotkaaaorkiszowej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 1 łyżka śmietany 18% 2-3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju 1 jajko szczypta soli 4-6 kostek czekolady, gorzkiej lub mlecznej dodatki: 500 g zmielonego sera, jak na sernik 200 g borówek 2-3 łyżki cukru waniliowego ulubiony dżem Do miski wlać mleko oraz wodę. Dodać pozostałe składniki(...)oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Całość dobrze zmiksować. Usmażyć naleśniki, u mnie wyszło 11 sztuk. Zmielony ser wymieszać z cukrem waniliowym. Następnie dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Część naleśników posmarować serem z borówkami a resztę ulubionym dżemem. Zwinąć w kopertę lub rulon i podawać
Monia miesza i gotujeu0142uszczu. Tradycyjnie w Hiszpanii wita si\u0119 nimi Nowy Rok, a w przekroju maj\u0105 kszta\u0142t gwiazdy. Cz\u0119sto podawane s\u0105 te\u017c z gor\u0105c\u0105 czekolad\u0105. Wam proponuj\u0119 jednak churros obtoczone w cynamonowym cukrze. Koniecznie musicie spr\u00f3bowa\u0107! ","recipeIngredient":["115g mas\u0142a\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki soli(...)przypominają trochę ptysie, ale są smażone na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie w Hiszpanii wita się nimi Nowy Rok, a w przekroju mają kształt gwiazdy. Często podawane są też z gorącą czekoladą. Wam proponuję jednak churros obtoczone w cynamonowym cukrze. Koniecznie musicie spróbować! Churros Składniki 115g masła 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 120g mąki 3 duże jajka 6 łyżek cukru pudru
Mostek w kuchniSpód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła Masa I: 1 i 1/2 kubka ryżu preparowanego (u mnie pół na pół z miodową pszenicą) 1/4 szkl. mleka 200 g czekolady mlecznej Masa II: 500 g twarogu 300 g masła orzechowego 300 ml mleka skondensowanego słodzonego żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl. 3/4 szkl. mleka Wierzch: 4 łyżki masy krówkowej(...)garnuszka i roztapiamy. Po przestudzeniu łączymy z herbatnikami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę i mieszamy aż do jej roztopienia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy ryż. Mieszamy i wykładamy na herbatnikowy spód. W misie miksera umieszczamy twaróg. Dodajemy mleko, mleko skondensowane i masło orzechowe. Dokładnie
Smaki Na Talerzułyżki kakao – 3/4 szkl. wiórków kokosowych – 2 łyżki syropu klonowego lub miodu – 0,5 łyżeczki soli – 150 ml wody Polewa czekoladowa: – 70g gorzkiej czekolady (min. 70%) – 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną zalewamy dzień wcześniej zimną wodą ze szczyptą soli i zostawiamy na noc. 2. Odsączoną kaszę umieszczamy w blenderze wraz(...)formy keksówki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Pieczemy ok. 40min do tzw. suchego patyczka. 6. Ciasto studzimy, a następnie polewamy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem kokosowym
PodwójnaporcjaDzisiaj zapraszam na pyszne mini tarty czekoladowe z solonym karmelem. Aromatyczne, mocno czekoladowe, ciekawe w smaku, na kruchym kakaowym cieście. Mnie bardzo smakowały, lubię połączenie słonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html(...)żółtko Karmel: 100g cukru kryształu 2 i 1/2 łyżki wody 60g masła 1/2 łyżeczki soli (użyłam soli morskiej) 2 łyżki śmietanki kremówki 36% Czekoladowy krem – ganache: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 60ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki masła (około 30g) Dodatkowo: sól w płatkach do posypania maliny do ozdoby Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać
Mała Cukierenkapieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy(...)namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba energetyczna. Świetnie sprawdzą się w podróży czy jako przekąska do pracy
Health-Fit-Lifełyżek cukru pudru WYKONANIE: Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada
Dziś Ja gotujeBardzo dobre, delikatne babeczki z kokosową nutą. Całość dopełnia pyszna polewa na bazie białej czekolady. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na polewę: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleczka kokosowego
Pysznie & Piękniemiętowego 50 ml mocnej herbaty miętowej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z agrestu i kiwi ( 280 g ), użyłam dokładnie TAKIEGO wiórki z białej czekolady do dekoracji limonka i listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka powinny być(...)połową dżemu i wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć go ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem. Boki tortu obłożyć wiórkami z białej czekolady. Wierzch dowolnie udekorować odłożonym kremem oraz pokrojoną na cząstki limonką. Listki mięty położyć na torcie dopiero przed podaniem, gdyż szybko więdną. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin
Opowieści z piekarnikaobłędną całość. Palona beza włoska i piernikowa kruszonka dodają mu powera i sprawiają, że nikt się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje) PIERNIKOWE „BROWNIE”: * pierniki Katarzynki w czekoladzie Kopernik – 10 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik – 5 szt * powidła śliwkowe – 1 pełna łyżka * mleko 2% – ok. 1/3 szkl * orzechy włoskie – 1 garstka
Ostra na SłodkoBabeczki drożdżowe ze słodką kruszonką i nadzieniem. Możemy je upiec z dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie :) U mnie babeczki nadziane dżemem jagodowym. Polecam! Przepis jak zwykle z Moich Wypieków. Drożdżowe babeczki z kruszonką Składniki na 10 sztuk: 230g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 50g cukru 125ml mleka(...)cukru z prawdziwą wanilią Na kruszonkę: 50g roztopionego masła 60g mąki pszennj 50g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru w prawdziwą wanilią Na nadzienie: dowolny dżem, marmolada, czekolada, świeże owoce Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka Wykonanie: Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mąkę przesiewamy dna stolnicę, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego
Smak mojej kuchnimało czasu, a zapowiedzieli się goście. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki tabliczka czekolady Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, oraz rozpuszczone masło i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowych foremek do pieczenia, tak aby ciasto zajęło ok 3/4 objętości(...)foremki. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka, Po upieczeniu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęścieleniwy weekend, ćwicząc jogę, leżąc nad jeziorem i zbierając maliny w okolicznym ogrodzie. Po drodze zajrzyjcie do sklepu firmowego Jutrzenki w Dobrym Mieście, producenta krówek, irysów i śliwek w czekoladzie. Czekoladą oblewają tu zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank cały samochód! W Lawendowym Muzeum Żywym koniecznie zajrzyjcie do ogrodów i sklepiku, gdzie czeka na Was syrop lawendowy – znakomity
GRUBY WAŁEKniej nie napracujecie ;) Składniki na około 10 słoiczków 160 gr: 2,5 kg dojrzałych śliwek około 1/2 kg cukru 2 paczki cukrów waniliowych 4 łyżki kakao około 100 gr czekolady deserowej 4 łyżki soku z cytryny 1. Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. 2. Na dno garnka, dajemy większą część cukru (około 400 gr) resztę cukru zostawiamy do późniejszego dosłodzenia(...)odkryta pokrywką (nie mieszajmy, jeśli zamieszamy będziemy musieli mieszać już potem do końca gotowania) Sam początek gotowania. Tutaj już po 3 godz. 3. Po tym czasie, dodajemy kakao, czekoladę, cukry waniliowe i zaczynamy mieszać robiąc to dość często. Mieszamy do zgęstnienia powideł, w trakcie sprawdzając czy są już odpowiednio słodkie, jeśli nie to dosypujemy resztę cukru. Sam koniec gotowania
Gotowanie...to proste !