białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam! Składniki: (na 15 sztuk) 75 g zimnego masła 75 g mąki pszennej razowej 90 g mąki owsianej (polecam domowej roboty ) 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić chwilkę na blaszce, aż stwardnieją. Następnie przenieść na kratkę do studzenia. Jeśli chcecie, możecie wysmarować je z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego! Inspiracja: Jamie Oliver
Nastoletnie Wypiekaniehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 240 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 duże jajka 170 g cukru 80 g zmielonych migdałów 30 g mąki kilka kropel zapachu waniliowego 250 g malin Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło(...)roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać zimny sos czekoladowy, wymieszać. Dodać migdały, przesianą mąkę i zapach. Wymieszać do połączenia. Blachę o wymiarach 22x30 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać
kulinarnyswiatdomizapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła 100 g białej czekolady 200-250 g herbatników 2 galaretki truskawkowe 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki ) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie(...)warstwę herbatników. W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. Na gotujące się mleko wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, gotować 1 minutę. Do ugotowanej kaszy manny dodać połąmaną białą czekoladę - szybko i dokładnie wymieszać. Połowę kaszy wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć resztę kaszy. Wierzch ciasta wyrównać. Na kaszy ułożyć owoce. Dwie galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowoserka mascarpone Krem śmietanowy: 700 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 3 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Świeże truskawki do dekoracji 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki Czerwony barwnik Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy(...)wierzchu układamy pokrojone świeże truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietanki (oczywiście wylewamy przestudzoną). Uwaga: Tort jest dość wysoki i podczas składania zabraknie nam rantu. Pomóc możemy sobie złożonym papierem do pieczenia wciśniętym pomiędzy ciasto a foremkę
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) 2-3 łyżki cukru pudru 3 dag posiekanej gorzkiej czekolady 1 galaretka żurawinowa 15 dag mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 wrzącej wody. Dobrze(...)schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając do smaku cukier puder. Mleko kokosowe roztrzepać miotełką ze schłodzoną żelatyną, a następnie dodać do kremówki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć równą warstwą na biszkoptach i wstawić foremkę do lodówki. Galaretkę żurawinową rozpuścić w 1,3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać
Kuchenne zapiski Edytyjajka -10 szt migdały zmielone - 20 dag cukier - 10 dag czekolada - 20 dag śmietana kremówka - 500 ml cukier puder - 10 dag cukier waniliowy -1 op żelatyna-2 łyżki truskawki - 40 dag listki melisy lub mięty żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku. następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać. białka ubić na sztywną
Camilla w kuchnigotuję na wodzie, gdyż mój organizm niezbyt dobrze toleruje mleko i jego pochodne. Uwielbiam jeść owsiankę z bananem, migdałami, morelami , rodzynkami oraz żurawiną a także 2 kostkami gorzkiej czekolady. Kiedy czekolada się rozpuści po wymieszaniu owsianka ma wspaniały kakaowy kolor i pyszny smak. Sami spróbujcie
Health-Fit-Lifeokoło 3/4 wielkości foremek. Pieczemy około 25 minut. Moje babeczki udekorowałam polewą, migdałami oraz wiórkami kokosowymi. Masę przygotowałam z daktyli ( 80 gram namoczonych dzień wcześniej) oraz czekolady gorzkiej (40 gram) i oleju kokosowego (jedna łyżka). Czekoladę stopiłam wraz z olejem. Dodałam daktyle i całość zblendowałam do uzyskania jednolitej masy. Udekorowałam nią wystudzone babeczki. Smacznego
Health-Fit-Lifeszklanki wody - 0,5 szklanki mleka roślinnego - 3 łyżki masła orzechowego - 50 gram cukru kokosowego lub słodzika Polewa - 80 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli - 40 gram gorzkiej czekolady - łyżeczka oleju kokosowego Dodatek - orzeszki ziemne drobno pokrojone na wierzch ciasta Wykonanie Spód Do miski wrzucamy odsączone daktyle, płatki owsiane, karob, olej kokosowy oraz orzeszki ziemne. Wszystko staramy się(...)dorzucamy jeszcze masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa ostygnie blendujemy ją. Następnie wykładamy na spód. Polewa W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Kiedy składniki się roztopią zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Następnie posypujemy
Health-Fit-Lifedodajemy cynamon, rodzynki oraz miód. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Polewa - 40 gram suchych daktyli (wcześniej namoczonych) - 20 gram gorzkiej czekolady - odrobina mleka roślinnego lub bez laktozy W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem. Następnie dorzucamy daktyle i całość blendujemy na gładką masę. Polewamy nią ciasto. Na wierzch położyłam preparowaną
Health-Fit-Lifesię ciepły weekend. Są bardzo proste w przygotowaniu i pysznie smakują. Sami spróbujcie:) Składniki Ciemna masa: - 40 gram namoczonych (najlepiej dzień wcześniej) suszonych daktyli - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz pokruszoną czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Tak powstałą masę dzielimy na pół
Health-Fit-Lifeprostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Polewa - 40 gram daktyli namoczonych wcześniej - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - odrobina mleka W garnuszku roztapiamy olej oraz czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość blendujemy. Dodajemy tyle mleka w zależności jak gęstą polewę
Health-Fit-Lifepuszki białej fasoli - 2 banany - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru kokosowego - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki oleju Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 gram gorzkiej czekolady Dekoracja - wiórki kokosowe Wykonanie Fasolę wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy banany i jajka. Ponownie całość łączymy. Następnie dorzucamy cukier kokosowy oraz sodę oczyszczoną(...)przygotowanej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z czekoladą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wykonuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt wielu składników. Warto pamiętać aby dokładnie zmiksować fasolę
Health-Fit-Lifejedną porcję): - 3 biszkopciki - opakowanie jogurtu greckiego - 40 g daktyli wcześniej namoczonych - 1 łyżka kakao - 1/4 szklanki zaparzonej gorzkiej kawy zbożowej - 2 łyżeczki dowolnego słodzika - odrobina startej gorzkiej czekolady Wykonanie Krem kawowy Do jogurtu dodajemy odrobinę przestudzonej zaparzonej kawy oraz słodzik. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Krem czekoladowy Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao i dokładnie blendujemy(...)wcześniej nasączamy w kawie. Następnie wlewamy połowę kremu kawowego. Na niego przekładamy przygotowany krem czekoladowy. Wlewamy resztę kremu kawowego. Na wierzch układamy biszkopta i posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady. Deser jest bardzo sycący i aromatyczny przez zawartość kawy. Smakiem bardzo przypomina oryginał. Spróbuj koniecznie! Smacznego
Health-Fit-Lifelepiej brzmi) powinien być różnorodny, pełen witamin i minerałów, a przede wszystkim SMACZNY! Jednak gdy chcemy ograniczyć śmieciowe jedzenie i słodycze dopada nas wilczy głód... mamy chęć na batonika, czekoladę czy "tylko jeden malutki" kawałek ciasta. Jednak nie tędy droga. Naprzeciw temu problemowi wychodzi Krzysztof Domaszewski, autor 3 ebook'ów z pysznymi przepisami na słodkości i koktajle. Jednak ja zakochałam(...)inne alternatywne wersje do przyrządzenia deseru. Wszystko zdrowe, ale z rozsądkiem! Jedząc kawałek ciasta czy gofra w końcu nie rujnujemy sobie zdrowia, a wręcz je odbudowujemy! Mleczna czekolada.... bez mleka?! Sklepowa ma aż 530 kcal, a ta w wersji FIT tylko 385 kcal w całej tabliczce!!! Jest bez cukru, "E" w składzie i masy konserwantów oraz innych ulepszaczy
Czarnawisienka