łyżeczki gałki muszkatołowej ewentualnie mleko 1 szklanka rodzynek (jeśli są duże można je posiekać na mniejsze kawałki) 1 szklanka wymieszanych, posiekanych orzechów laskowych i włoskich 100 g mlecznej czekolady na polewę Do miski wsypać cukier, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować na jasną masę. Dodać dobrze odsączoną cukinię, masło i sodę, wszystko razem wymieszać. Następnie dodawać: mąkę(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Simply Foodrozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka 180 g cukru 75 g mąki(...)ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec
Simply FoodSkładniki: woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać(...)zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubięoliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę(...)smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza na następny dzień
Moja smaczna kuchniaśliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree ) cukier brzozowy lub miód (do smaku) przyprawy: cynamon, kardamon, imbir gorzka czekolada Śliwki odpestkuj i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostud(...)szklaneczce ułóż warstwowo: ostudzony mus śliwkowy, jogurt, biszkopty, ponownie mus i jogurt. Deser posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin by biszkopty zmiękł. Podawaj schłodzony. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 50 g masła 175 g drobnego cukru 100 ml gorącej wody 4 białka 90 g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu Śliwki przekrój na pół i zalej likierem(...)brandy. Odstaw na godzinę. W garnuszku umieść kakao, połamaną kawałki czekoladę, masło, 140 g cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Doda mielone migdały i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy
Kuchnia bezglutenowaktóre również znajdziecie na moim blogu. Składniki 2 szklanki płatków owsianych 100 g biszkoptów 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 130 g masła 8 łyżek mleka 100 g gorzkiej czekolady 70% W rondelku zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao, a następnie dodać czekoladę i gotując na małym ogniu rozpuścić wszystko. Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokruszone biszkopty i zalać
O kuchni z uczuciemwszystkie owoce będą świetne w tym wypieku. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 4 filiżanki mocnego espresso 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru (możecie dodać więcej lub mniej) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 nektarynkę W garnku podgrzewamy kawę, masło, cukier, czekoladę i kakao (mieszajcie
Szybko Tanio Smacznieszklanka cukru 200 g wiórek kokosowych Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g masła Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym(...)ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru -2-3 łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany 36% -1 łyżka kakao -2 łyżki cukru pudru -2 -3 łyżki powideł kwaskowych -czekolada do dekoracji Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, w osobnej misce miksujemy żółtka,mąkę, cukier, cukier wanil, 1/3 szkl mleka Wylewamy(...)blat ponczujemy, smarujemy cienko powidłami, nakładamy masę, następnie drugi blat-ponczujemy, smarujemy cienko powidłami i dajemy masę-trzeci blat ponczujemy Cały tort smarujemy śmietaną 36% boki obtaczamy startą czekoladą. Dekorujemy według własnego uznania :-) Niestety nie mogę Wam pokazać tortu po przekrojeniu, ponieważ robiłam go na prezent, jednak osoba nim obdarowana była zachwycona :-) Także tego...polecam :P Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPiernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do piernika. Całość
Kuchnia Bon Appetitcytryny Calvados – 100 ml Wersja bezalkoholowa: Herbata np. Smak namiętności Czas na herbatę – 200ml Jabłka – 1,5kg Składniki – ziemia jadalna: Migdały bez skóry – 1 garść Czekolada gorzka – 50g Herbatniki – 5 sztuk Wykonanie – mus jabłkowy: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Dodać do nich wyciśnięty sok z cytryny i podlać alkoholem lub herbatą. Całość gotowań(...)małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i „rozpadające się”. Następnie jabłka zmiksować na gładki mus i schłodzić w lodówce. Wykonanie – ziemia jadalna: W mikserze zmiksować herbatniki, migdały i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić. Gdy masa będzie schłodzona należy zetrzeć ją na tarce lub rozkruszyć w palcach albo widelcem. Wykonanie – mus chałwowy: Gdy mus jabłkowy i ziemia będą się chłodzić
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: 1 szklanka mleka spożywczego 2% 1/2 szklanki płatków owsianych górskich garść żurawiny suszonej 5 daktyli bez pestek 1 łyżka kakao 1 banan 2-3 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały. Po tym czasie odcedzić przez sitko z wody. Mleko przelać do rondla, dodać pokrojone daktyle(...)mleka i bakalii dodać płatki i kakao oraz miód. Pogotować jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki połączyły się. Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i podawać z bananem i gorzką czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąciastek ) 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ), 160g cukru pudru ( 1 szklanka ), 4 żółtka, 250g zimnego masła niesolonego, 15 g cukru o smaku migdałowym lub cukru waniliowego, 100g białej czekolady. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier puder i cukier o smaku migdałowym lub cukier waniliowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki troszkę ze sobą posiekać(...)Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto dość długo będzie się kruszyć, także trzeba je cierpliwie wyrabiać. Pod koniec wyrabiania można podzielić je na pół i po połowie wyrabiać. Rozwałkować, powykrajać ciastka i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 7 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikibiegu ze składników które akurat miałam w domu. Jest szybki w wykonaniu i nieziemsko pyszny. Gorąco polecam! :) Deser czekoladowy z mascarpone Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki
Smaki Natalii