śnieżka + 200 ml mleka 1 szklanka wiśni z syropu ( KLIK ) lub z nalewki ( KLIK ) Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) tarta gorzka czekolada mocny schłodzony napar z kawy Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)nasączyć je kawą. 3. Zrobić masę śnieżkową: śnieżkę ubić z mlekiem, na koniec dodać zimną galaretkę, a potem wiśnie. Lekko tężącą masę wyłożyć na biszkopty. Całość oprószyć tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa Aninajprostszy chlebek bananowy. Bardzo słodki i zdrowy. Jeden z moich ulubionych przepisów, wystarczy 4 składniki i mamy pyszne ciasto. Dodatkowo możemy dodać do niego swoje ulubione składniki np. czekoladę lub orzechy. Dzięki nim chlebek za każdym razem będzie smakował inaczej. Składniki na 1 keksówkę: 4 banany 1,5 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oleju kokosowego Opcjonalnie(...)suszona żurawina, orzechy, gorzka czekolada Przygotowanie: Wszystko oprócz żurawiny miksujemy. Przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 50-60 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkapowolutku 😀 Składniki: 250 g masła (temperatura pokojowa) 1 jajko 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 0,25 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 tabliczki gorzkiej czekolady Wyciągamy robota kuchennego i… niech pracuje. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i sól, i znów miksujemy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną(...)czekoladę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce zachowując odstępy. Spłaszczamy je na przykład szklanką obsypaną mąką. Pieczemy 10-12 minut. Idealny pocieszyciel w te zimne majowe dni 🙂 Artykuł Pieguski – kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Niunioki
Niuniokiłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego 60g cukru pudru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy Masa: 330 ml zimnej śmietany 30% 1 niebieski barwnik opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie(...)drugiej wlewamy wszystkie mokre ( zaczynając od jajek, które musimy ro0ztrzepać widelcem). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia łyżką. Czekoladę drobno łamiemy i dodajemy do masy. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami
ChilliJemymączkę. Masa z czekoladkami Kinder: 200 g czekoladek Kinder 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Dekoracja: 150 g czekolady deserowej lub mlecznej 4 łyżki masła Czekoladki Kinder Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder? Biszkopt Bezglutenowy: Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy(...)rozpuszczoną żelatynę, aż powstanie sztywny krem. Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy. Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki. Dekoracja: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej (większą miseczkę ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z gotującą się wodą, aby miseczka nie dotykała wody). Polewą czekoladową polewamy wierzch zimnego ciasta. Dekorujemy
Kuchnia Łukaszaomlety...oczywiście, że te na słodko ! Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ? Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło orzechowe, miód. Często do omletów dodaję też mrożone owoce. Szczególnie zimą i w okresie wiosennym, korzystam z dobrodziejstwa, jakim są mrożonki. W ofercie marki Poltino znajdziecie truskawki, wiśnie, maliny jagody(...)czarne porzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów. Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą - PRZEPIS PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI Składniki na omlet ( 1 porcja ) 2 jajka 2 łyżki mąki ( pszenna, ryżowa, jaglana lub inna) 50 ml napoju roślinnego lub mleka garść mrożonych malin, np. Poltino garść mrożonych jagód, np. Poltino 1 łyżeczka
kolorowotorcikowoserka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesianą
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI 1 szkl. płatków owsianych, ½ szkl. mąki graham, ¼ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru brązowego, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g masła, 1 jajko, 70 g gorzkiej posiekanej czekolady, 80 g posiekanych orzeszków ziemnych, 50 g suszonej żurawiny WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na chwilę. Dodajemy po kolei płatki, sodę oczyszczoną, mąki, a na końcu(...)czekoladę, orzeszki i żurawinę. Mieszamy składniki, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach
słodki bratek500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru • 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku • dżem wiśniowy • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć(...)schować do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, na to masa (trochę zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce. Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej
KUCHNIA POLSKAzwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostygnięcia. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru • 2 x śmietan fix (luż żelatyna) • 3 łyżki kakao DODATKOWO: • słoiczek wydrylowanych wiśni • czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka • migdały Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem. Wystudzoną roladę rozwijamy(...)można delikatnie skropić sokiem z wiśni), smarujemy śmietaną, wzdłuż jednego dłuższego boku rozkładamy odsączone wiśnie i zwijamy, wierzch polewamy tężejącą, rozpuszczoną czekoladą, posypujemy migdałami i chowamy do lodówki do schłodzenia
KUCHNIA POLSKAwanilinowego, około 1/2 szklanki cukru, około 400-420 g mleka w proszku, opakowanie masła (nie margaryny!) - wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temp. pokojową Składniki na polewę czekoladową: 2 czekolady mleczne (każda po 100 g) - można użyć gorzkiej lub pół na pół około 150 ml śmietany 30% Dodatkowo: 350 g herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko wlewam do rondelka, dodaję dwa rodzaje(...)czas miksując dodaję na przemian porcję mleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach. Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki
JejKuchnianasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka) Składniki na poncz: 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka spirytusu Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 1 mała śmietana 12% Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, polać gotowy placek i odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniagotować, aż mleko się wygotuje około 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Składniki na polewę: 2 kostki czekolady mlecznej, lub po jednej mlecznej i gorzkiej 1/2 kostki margaryny Do rondelka włożyć margarynę i połamane czekolady. Gotować na małym gazie, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić
Agusiowe smakołykiśrednicy 25cm) 4. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (wkładałam do nagrzanego piekarnika) Masa: 500ml kremówki 3 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady Kremówkę wymieszać ze śmietan fixami oraz cukrem pudrem. Na sam koniec dodać czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę - delikatnie wymieszać. W wystudzonym cieście wydrążamy środek, tak by zostały 2-3cm brzegi
My World by Dagmara Rekszklanki mleka roślinnego (pół na pół: kokosowe i sojowe, dobrze wymieszane) 5-6 łyżek syropu klonowego 3 łyżki skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki wody szczypta soli 120 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: pestki z połowy granatu Przygotowanie: Granulki tapioki zalać wodą, przykryć i odstawić na ok. 4 godziny lub na noc (nie wstawiać do lodówki). Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy(...)małej miseczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą, dodać mieszankę do garnka oraz szczyptę soli. Gotować przez ok. 5 min., mieszając, aż pudding zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić, aby masa lekko przestygła. Następnie przełożyć ją na przygotowany spód. Gdy tarta całkowicie wystygnie, wstawić ją na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą
Domowa Cookierenka Agi