czekolada - 27946 przepisów (strona:929/1864)

Śmietankowiec z galaretką 179

litr śmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. – Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając(...)masę na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i delikatnie docisnąć ciasto do masy. – Wstawić tortownicę do lodówki na kilka godzin. – Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto polewą czekoladową

To co kocham
Sernik kajmakowy 170

jest najlepszym lekarstwem na zły humor??? Dla nie których czekolada, zakupy, a dla innych spacer lub dobra książka. Mi, w poprawie humoru zdecydowanie pomagają wszelkiego rodzaju słodkości ! Ciasta, ciasteczka, czekolada, wafelki, pączki itd....mogłabym się w nich utopić. Zakupy oczywiście też poprawiają mi humorek, ale myślę że są na drugim miejscu :-)  Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego

kulinarne odsłony pati
CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 141

cukru 1 szklanka oleju kilka kropli aromatu migdałowego 1/2 szklanki wrzątku 1 małe op. kakao (80 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady (w zależności jaki smak polewy preferujemy) 1 łyżka masła 7 łyżek mleka Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, mieszamy w misce z kakao, i  proszkiem do pieczenia.  Jajka  miksujemy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy.  W kąpieli  wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła

Walijskie Pichcenie
Babka keksowa z lustrzaną polewą 158

cukru z prawdziwą wanilią 1 cytryna 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lustrzana polewa: 7 dag cukru 50 ml śmietany kremówki 30% 25 ml wody 35 g białej czekolady 1 listek żelatyny Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukry,  ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.  Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną(...)przepisie na opakowaniu. Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą

Wanilia i Kardamon
Lekki jak chmurka sernik z ricotty i jogurtu greckiego na kakaowym spodzie jaglanym z wegańską polewą czekoladową, domowymi śliw 210

gębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził i stąd też pomysł na polewę. Kakaowy spód sernika przygotowałam na bazie mąki(...)cukier oraz mleko kokosowe. Pestki karmelizuję przez minutę lub dwie a następnie ściągam z patelni i studzę. Wystudzone i skarmelizowane pestki słonecznika kruszę.  Wierzch sernika dekoruję śliwkami w czekoladzie i karmelizowanymi pestkami słonecznika. Można podawać od razu.  Smacznego, Klaudia. Dla czytelników mojego bloga mam  zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie

Mango Papaja
Rumowy blok czekoladowy z pistacjami, migdałami i kawałkami karmelu 206

Trzeci odcinek Bake Off Ale Ciacho upłynął pod znakiem czekolady :) Było jej mnóstwo – biała, mleczna i gorzka. Każda pyszna, każda rozpływająca się w ustach, każdą można by jeść kilogramami – taka dobra :) Mieliśmy zrobić swoje bloki czekoladowe. Ja nie bardzo przepadam za klasykiem PRL-u dlatego przygotowałem coś co bardziej mi odpowiadało czyli

Kuchenne Wariacje
Ciasto Puszek 229

śmietanki 30% 1,5 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru kakao (do koloru) Dodatkowo:  1 opakowanie okrągłych biszkoptów 0,5 puszki gotowej masy kajmakowej 4 kostki czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną(...)wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Warstwy ciasta od dołu:     biszkopt jasny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czekoladowe brownie dietetyczne z powidłami 122

strukturę, wyrazisty smak, ale jednocześnie jest wilgotne. Pyszne, dietetyczne ciasto z powidłami. Czekoladowe brownie – składniki domowe powidła śliwkowe – około 1,5 szklanki pół szklanki posiekanej drobno gorzkiej czekolady cukier trzcinowy – 3/4 szklanki mleko roślinne – dałam sojowe – 1/4 szklanki 0,5 szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej olejek waniliowy lub prawdziwa wanilia mąka pszenna RAZOWA(...)szklanki 1/4 szklanki karobu (może być kakao) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jagody/borówki Czekoladowe brownie – przygotowanie Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do miski razem z innymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do foremki – mała blaszka lub tortownica – a na wierzchu układamy ciasno borówki. Ciasto umieszczamy w piekarniku

Matylda Gotuje
PTYSIE "NA JEDEN KĘS" NADZIEWANE ŚMIETANĄ 176

Mini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem. Nie przekrawam ich na pół, ale nadziewam szprycą z końcówką do nadziewania. Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie. Składniki: * 125 g masła * 1 szklanka mąki * 1 szklanka wody(...)około 13-15 minut.  Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków.  Można polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 45- 50 ptysi

Zrób to smacznie
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 149

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 100 g czekolady z orzechami Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy. Margarynę ucieramy  na puszystą masę, stopniowo dosypujemy(...)nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.  Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą

VioletoweKucharzenie
Biszkoptowa kanapka z marmoladą i Nutellą 206

śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną ok. 300 g marmolady kilka kostek białej i ciemnej czekolady    Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki(...)można ją lekko podgrzać), wyrównać i przykryć II biszkoptem. Na wierzch wyłożyć krem czekoladowy, posypać startymi na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw (na tak zwane wiórki) wymieszanymi czekoladami: ciemną i białą. Ciasto schłodzić w lodówce, aż krem będzie się dobrze kroił. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I KROPELKAMI CZEKOLADY 172

Kolejną moją propozycją są Babeczki  z truskawkami i kropelkami z gporzkiej czekolady. Idealne do kawki czy herbaty. Ja  robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest znakomity. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia(...)szklanki cukru trzcinowego 1 laska wanili 1 łyżka proszku do pieczenia 3 /4 szklanki śmietany 18% 1 /3 szklanki oleju 8 truskawek 3 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Jajko oraz cukier wraz z wanilią ubijam na puszystą, jasną masę. Do masy dodaję śmietanę, olej rzepakowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam

Gotowanie Patki
KRUCHE SEROWE PIEROŻKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ 174

Kruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków   wykorzystałam  twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony"  od  Wieluń . Składniki

Zrób to smacznie
Kopiec kreta w wersji rodzinnej 384

serki bananowe (po 150 g każdy)     3-4 łyżki cukru     5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo:     tabliczka mlecznej czekolady     7 bananów Sposób wykonania: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy cukier. Następnie, pojedynczo, wrzucamy żółtka ciągle miksując.  W osobnej miseczce mieszamy sypkie składniki. Przesiewamy(...)rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy, by ostygła po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując.  Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Na czekoladowym biszkopcie układamy plasterki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.  Ciasto wkładamy do lodówki na około

Cukiernia Pychotki
Placek marchewkowy 173

rodzynek 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 75 g białej czekolady cynamon do oprószenia W naczyniu wymieszać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć. Cukier i olej przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach i dodawać po kolei(...)suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta, całość oprószyć cynamonem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy