czekolada - 27946 przepisów (strona:931/1864)

Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 193

jajka dodatkowo: 5 - 6 jabłek 3 łyżki brązowego cukru cynamon według uznania masa budyniowa: 500 ml mleka kokosowego 1 opakowanie budyniu bezglutenowego 2 łyżki cukru 50 g białej czekolady Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem(...)posypałam cukrem oraz cynamonem, przemieszałam rękami, więc plastry połamały się w nieregularne kształty. masa budyniowa: Masę dobrze zrobić trochę wcześniej aby ostygła. Na mleku gotujemy budyń,w gorącym rozpuszczamy czekoladę, całość studzimy.  wykonanie: Na podpieczony spód układamy jabłka, następnie masę budyniową i wierzch posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut. Inspiracją tego pysznego przepisu

Bon appetit mon amie
ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 157

mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej PRZEŁOŻENIE: Ok. połowę słoiczka powideł śliwkowych POLEWA: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% 1 łyżka kawy zbożowej 100 g ciemnej czekolady linki sponsorowane ---------------------------- Janusz nauczył się języka obcego w 30 dni! Nowo odkryta metoda już w Polsce(...)powidłami.  Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Jeśli polewa będzie za bardzo gęsta, dolać więcej kremówki i wymieszać. Po ostudzeniu, polać nią piernik. reklama

Calzonella.com
Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą 142

łyżki kakao - ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej masa: - 1/2 kostki masła - 2 jaja - 3/4 szklanki cukru - 2 płaskie łyżki mąki - 1 szklanka mleka polewa: - 1/2 tabliczki czekolady - 1 łyżka mleka Przygotowuję ciasto: Ubijam mikserem jaja ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy powstaje puszysta masa, stopniowo dodaję mąkę, sodę i śmietanę. Dokładnie miksuję i dzielę na 3 części(...)gotującego się mleka wlewam powoli masę jajeczną, trzymając całość na małym ogniu. Mieszam, aż masa zgęstnieje. Studzę. Stopniowo dodaję łyżką miękkie masło i dobrze ze sobą łączę. Przygotowuję polewę: Czekoladę roztapiam z łyżką mleka (na wolnym ogniu bądź też na parze). Na spód daję ciasto z bakaliami, smaruję połową masy, przykrywam ciastem kakaowy, smaruję pozostałą masą, przykrywam warstwą z makiem

Wielopokoleniowo
Trufle czekoladowe z amarantusem 176

trufle z amarantusem - boskie, zwłaszcza delikatny sezamowy posmak nadaje im charakteru :-) Robiłam je w zasadzie tylko przez chwilę i równie szybko zniknęły z miseczki :-)  SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 4 łyżki tahini 1 łyżka oleju kokosowego 2 szklanki amarantusa ekspandowanego wiórki kokosowe lub sezam do obtoczenia cukierków Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Czary - gary w kuchni
Slodko ze stewia czyli KUKBUK zaprasza na przetworowe warsztaty z Dr.Oetkerem 186

Ania Gotuje i Joanną z Różowej kuchni miałam przyjemność wykonać trzy smakowe kombinacje dżemów. Kiwi z cytryną, gruszka z fenkułem i limonka oraz truskawki z wanilia i biała czekoladą. Wszystkiemu przypatrywał się z kamerą Big Fat Dad czyli Mariusz. I co Wy na to? brzmi dobrze? a jak smakuje!  Poniżej zapraszam na zdjęcia(...)gruszki i fenkułu... miałam szczęście przygotować ten dżem. Jest wart zachodu! słodycz gruszki, kwaśność limonki i świeżość fenkułu! dla mnie bomba! Podglądałam też innym blogerów przy pracy :)  Tarłam czekoladę do dżemu z truskawkami i wanilią. Rozkoszny smak! A oto efekt końcowy!!!  Zadzierzgałam nowe znajomości :) fot. dzięki uprzejmości KUKBUK Pojadłam pyszności :) fot. dzięki uprzejmości KUKBUK Blaty uginały się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe kinder pingui 210

drugie śniadanie czy podwieczorek.  Nie kupuj - zrób w domu Porównanie składu Producent przekonuje, że „Kinder Pingui to pyszny batonik z delikatnym biszkoptem, puszystym mlecznym nadzieniem i chrupiącą czekoladą bez barwników i konserwantów , który daje dzieciom dużo radości, a  mamom pewność, że dają swoim pociechom przekąskę najwyższej jakości” Patrząc na skład takiej pewności nie mam. To nie jest (zdrowa(...)dodaj, bo ciasto jest gorzkie tym razem zrobiłam wersję z serkiem (Bieluch) + miód, nadzienie wyszło trochę rzadkie, ale Lila mówi, że pyyycha :) Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. 277

oleju szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki czekoladowe maczek truskawkowy dowolna polewa - u mnie z białej czekolady * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowanie Marchewki i jabłko obieramy, następnie ścieramy(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia, a następnie zdobimy. Ciasta wyjmujemy z foremek. Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata. Smacznego By Magdalena beta calories

Słodkie okruszki
Malinowa pianka na herbatnikach 249

lodówce na kilka godzin by rozkoszować się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady  Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić, połączyć z malinami i galaretką. Wymieszać i wylać połowę masy(...)herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę herbatników i przykryć masą . Odstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać startą , mleczną czekoladą

Magiczne Życie Marty
Czekoladowy pudding jaglany 168

ciepło i zimno , ciesząc się smakiem i nie przejmując pustymi kaloriami. POTRZEBUJEMY: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (sojowe lub zwykłe) do ugotowania kaszy 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich  rozdrobnionych 2 łyżki miodu 2,3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu lub przypraw korzennych   Przed gotowaniem kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą(...)Kaszę gotujemy w mleku do miękkości (nawet około 20 minut). Do gorącej kaszy dodajemy rozdrobnioną czekoladę , przyprawy, miód i ewentualnie lekko dosładzamy brązowym cukrem. Miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego musu . Jeśli potrzeba, dolewamy gorącą wodę i miksujemy blenderem. Pamiętajmy,że zimny mus gęstnieje. Na wierzch deseru wysypujemy orzechy i układamy owoce.  Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kruche ciasteczka z suszoną żurawiną 153

niezwykle kruche ciasteczka. Lekko słodkie przełamane cierpkością suszonej żurawiny. W wersji dla mniej odchudzających się można je udekorować roztopioną biała czekoladą. Ta krucha klasyka najlepsza do ciepłego mleka. Ciasto to idealnie nada się do spodu słodkiej tarty. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g masła 3 5 0 g mąki 100 g cukru pudru (lub więcej) 1 jajko+ 1 żółtko szklanka posiekanej suszonej(...)lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kształt i pieczemy około 20 minut w temp 180-190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika , ciastka możemy ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą lub cytrynowym lukrem

WYSPA SZCZĘSLIWA
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 179

łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia(...)stopni. Pieczemy około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy konfiturą śliwkową. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia i całkowitego rozpuszczenia składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z suszonymi wiśniami 131

przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni biała czekolada 1 jajko + 1 żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników(...)wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy czy nie są za bardzo spieczone) . Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia.  białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy z kilkoma

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tort miętowo-czekoladowy 254

składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie tutaj . Taki torcik,to idelane połączenie świeżości ze słodyczą czekolady. Jeżeli tylko macie ochotę sami się o tym przekonać-to Zapraszamy do przepisu ! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao(...)mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 3 łyżki ciemnego kakao 2 czekoladowe serduszka lub 80 g. czekoladowych kropelek bądź posiekanej czekolady, lub innych czekoladowych motywów do ozdobienia góry tortu SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3 gałązki świeżej mięty 3/4 szk. cukru pudru zielony barwnik spożywczy

Domowe Torty
Budyń z kaszy jaglanej 111

koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Czas jego wykonania to zaledwie kilka minut, a smak jest rewelacyjny. Potrzebujesz: pół szklanki kaszy jaglanej  1 szklankę mleka  30 g gorzkiej czekolady  10 suszonych daktyli kilka rodzynek  Przygotowanie. Do garnka z mlekiem dodaj kawałki czekolady i poczekaj aż mleko się zagotuję. Następnie dodaj opłukaną kasze jaglaną, daktyle oraz rodzynki. Całość

Kukuleczki
MAZUREK POMARAŃCZOWY 118

masę pomarańczową: 2 pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka skórki z pomarańczy pół łyżeczki otartej skórki z cytryny  100 g cukru  50 g białej czekolady  50 g płatków migdałowych  do dekoracji płatki migdałów, migdały Pomarańcze, cytrynę wyparz, dokładnie wyszoruj. Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.  Przełóż całość(...)garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę.  Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście.  Udekoruj wedle uznania. Smacznego

Kukuleczki