już dawno powinny się znaleźć na blogu :) Składniki na 1 porcję: 150g serka wiejskiego ½ większej gruszki lub 1 mała Kilka posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki miodu Starta ½ kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Serek wiejski przełożyć na dno pucharka lub miseczki. Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, ułożyć na serku. Posypać orzechami włoskimi i startą gorzką czekoladą, a całość polać delikatnie
Fabryka pomysłówksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej Krok 1 Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką(...)barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki . Krok 7 Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok 8 Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia
Różowa kuchniaZnam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady. Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć. Nic to! Ja jestem fanką czekolady i myślę, że (na nieszczęście swojej talii i bioder) pozostanę nią do końca swoich dni. Zawiera magnez, podnosi poziom endorfin w organizmie i w ogóle jest przyjemnością dla podniebienia pod warunkiem
Kuchnia w Słońcu Skąpanacytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel oleju waniliowego Lukier: cukier puder pół szklanki ( ksylitol zmielony) kubuś zielony 4 l-6 łyżek mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie Krok 1 Jaja wbijamy do misy i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką, Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczoną margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel(...)już upiekło) Krok 4 Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego. Mieszamy i polewamy nasze babki, posypujemy je mieszanką chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie
Różowa kuchniacukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki ) 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka wiórki lub migdały do posypania ciasta(...)wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce. Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami. Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny
Kulinarne Fantazje MarioliDZIŚ KUPIŁAM TE O TO PYSZNOŚCI. Po otwarciu opakowania poczułam zapach czekolady i karmelu. W chwili kiedy przegryzłam batonik poczułam pyszny kruchy karmel. Nie jadłam tak dobrej czekoladki. Moja Ocena: SMAK: 5 /5 Znakomity smak, czekolada pyszna, mleczna a w środku kruchy KARMELOWO ORZECHOWYM Wnętrzem CENA: 5/5 Cena za 3 batoniki po 28 g tylko
Gotowanie Patkiszklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 szklanka* bakalii (u mnie słupki migdałów) - 100g czekolady (można pominąć) *szklanka 250ml W misie miksera ucieram masło z ksylitolem (lub cukrem, w zależności co dodajemy) i ksylitolem z wanilią na puch. Następnie dodaję jajko, mieszam. Partiami dosypuję płatki(...)oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdroweroku, dzięki sklepowi egustus.pl . Pisałam o tym prawie rok temu w tym poście. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek) 3 łyżki gorzkiego kakao (lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 200g) cukier - w zależności od potrzeb Przygotowanie: Śliwki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą chłodną wodą, a następnie usuwamy z nich pestki. Na małym ogniu stawiamy rondel lub brytfannę i wsypujemy śliwki(...)dosypmy tyle, żeby nam smakowały. Cukier dodajemy w ostatnim etapie smażenia, kiedy śliwki już mocno ściemnieją, chyba, że nie ściemnieją (patrz pkt. 4). Dodajemy gorzkie kakao lub połamaną czekoladę. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na desce przykrytej kuchennym ręcznikiem. Pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia, najczęściej na całą
bistro mamaszklanki umieść puree z dyni z przyprawami, po ściance wlej spienione mleko, na samym końcu espresso. Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną obsyp albo cynamonem albo startą na tarce gorzką czekoladą. wykonanie bez ekspressu W kubku rozmieszaj puree z dyni z przyprawami i miodem. Zaparz kawę i przelej np. przez sitko ( w sklepie możesz kupić zaparzacz, który ma dyszę z sitkiem(...)dyni, po ściance szklanki wlej spienione mleko, następnie napar z kawy. Utowrzą się piękne 4 warstwy kawy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Kawę możemy posypać np. startą na tarce czekoladą bądź oprószyć cynamonem. Więcej ciekawych pomysłów na przepisy z kawą znajdziecie też na portalu kawa.pl Na portalu znajdziecie też wiele interesujących informacji o kawie takich jak: stopnie palenia kawy, jak wypalać
SMYKWKUCHNIprzepis z bloga " Zwykła mama ") Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowa: 2 białe czekolady (po 100 g każda) 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 śnieżki 250 g wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania Do nasączenia: syrop amaretto rozcieńczony w wodzie Najpierw(...)stopni C przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzić powoli najpierw w piekarniku, potem na kratce. Gdy ciasto się piecze można zacząć przygotowywać masę. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego ostudzenia. Gdy będzie
Simply Foodłyżeczki gałki muszkatołowej ewentualnie mleko 1 szklanka rodzynek (jeśli są duże można je posiekać na mniejsze kawałki) 1 szklanka wymieszanych, posiekanych orzechów laskowych i włoskich 100 g mlecznej czekolady na polewę Do miski wsypać cukier, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować na jasną masę. Dodać dobrze odsączoną cukinię, masło i sodę, wszystko razem wymieszać. Następnie dodawać: mąkę(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Simply Foodrozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka 180 g cukru 75 g mąki(...)ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec
Simply FoodSkładniki: woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać(...)zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubięoliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę(...)smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza na następny dzień
Moja smaczna kuchniaśliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree ) cukier brzozowy lub miód (do smaku) przyprawy: cynamon, kardamon, imbir gorzka czekolada Śliwki odpestkuj i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostud(...)szklaneczce ułóż warstwowo: ostudzony mus śliwkowy, jogurt, biszkopty, ponownie mus i jogurt. Deser posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin by biszkopty zmiękł. Podawaj schłodzony. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa