czekolada - 27946 przepisów (strona:948/1864)

Bananowe kulki 175

smaku. Ja nie przepadam za nadmierną słodyczą, więc moje desery są z tonacji gorzko - słodko - pikantnej. Dziwne to ale tak jest.  Składniki - 200g margaryny lub masła - 1 tabliczka czekolady garzkiej - 1 banan - 3 paczki herbatników. - 1 łyżka cacao - szczypta chili ( na czubek łyżeczki) Wykonanie - Herbatniki rozdrobnić, banan rozgnieść na masę. - W misce rozpuścić masło i czekoladę, dodać cacao, wymieszać

Eli Gotowanie
Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej 296

ścięty i sprężysty. Pozostawiamy go do przestygnięcia w piekarniku, a potem najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie dekorujemy polewą czekoladową! Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g masła Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy polewą sernik :) Smacznego!  aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto Salceson 195

Mąki Luksusowej Młynomag , 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie(...)łyżką.  2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką.  Do przygotowania ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chilli Con Carne z wolnowara 198

pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli 3-4 kostki gorzkiej czekolady sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć(...)wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie trafiłam na takie "tortillowe

Codzienne Gotowanie
Kakaowy torcik bezowy 204

ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody,   Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru,   Dodatkowo: Wiórki startej gorzkiej czekolady   Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao.   Trzy płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy(...)wykładamy połowę frużeliny oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Na niego wykładamy resztę frużeliny i masy śmietankowej.   Na koniec kładziemy trzecią bezę. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Gotowy torcik odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy ostrym nożem z piłką. Smacznego

Passion of Cooking
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 169

oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka(...)180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą i obsypujemy podprażonymi orzechami włoskimi! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż

Ostra na Słodko
Sernik tradycyjny - Najlepszy! 198

patyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie ostudzony wstawić do lodówki. Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki 36% 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce

Calzonella.com
Czekoladowy pudding chia 129

przygotowaniu- wystarczy jedynie wymieszać składniki. Świetnie smakuje z dodatkiem smażonych czereśni. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 20 gram gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub innego smażone czereśnie lub inne owoce do podania Mleko mieszam z kakao, dodaję nasiona chia i odstawiam na kilka godzin lub na całą(...)jakiś czas mieszając. Kolejnego dnia rano podgrzewam pudding chia z dodatkiem czekolady, do momentu aż ta się rozpuści. Dodaję syrop. Pudding podaję z owocami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
BABKA POMARAŃCZOWA 163

szklanka mąki ziemniaczanej 200 g margaryny 2 łyżki oleju 100 ml świeżego soku z pomarańczy skórka starta z 1 pomarańczy 9 ml olejka pomarańczowego  szczypta soli Dekoracja: czekolada gorzka Przygotowanie: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać(...)formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.   Przepis autorski

Ciastka - domowe słodkości
Rafaello z adwokatem na biszkopcie 253

szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 suche wafle 1/2 szklanki mleka w proszku Dodatkowo:  Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy  cukier waniliowy. Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem(...)smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych. Na górze ciasta,  niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka do zjedzenia. Czekoladę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do rękawa cukierniczego lub tubki papierowej i wyciskamy zygzaki po wierzchu ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Churros 185

Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik] . Składniki na ok 25 sztuk: 250 ml wody 80 g masła 3 nieduże jajka(...)kształcie gwiazdy i wyciskaj paski bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż stopniowo. Każdą partię smaż z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą

Ze smakiem i z pasją
andruty z piankami marshmallows 316

Wzbogaciły wygląd i przyciągnęły wzrok. Maluchy na pewno nie odmówią takiego smakołyku. Składniki: 2 duże wafle tortowe 200 g masła  1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wody 200 g pełnego mleka w proszku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g pianek marshmallows Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Afrykańczyk Siostry Anastazji. 817

truskawki . Ciasto składa się z  wilgotnego ciasta makowego, masy budyniowej, ciasta biszkoptowego, masy truskawkowej galaretkowej. Jest pyszne i szybko znika z talerzyków. Do przełożenia użyłam pysznej Truskawelli w czekoladzie od Eterno .Do ciasta użyła Mąki tradycyjnej z Młyna w Szadku . Zapraszam :) Składniki na ciasto makowe : 15o g margaryny miękkiej 8 jajek 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy(...)cukier zwykły,i budynie.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.   Warstwy ciasta: 1. Spodnie ciasto makowe 2. cienka warstwa truskawek w czekoladzie 3. połowa masy budyniowej 4. ciasto z białek 5. masa truskawkowa ( odłożyć 1 szklankę do dekoracji ) 6. ciasto makowe 7.  masa budyniowa 8.  krateczka z masy truskawkowej Odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Granola czekoladowa 200

Piramidzie na wynos". A w ogóle zapomniałam, że dzisiaj już piątek!  Wszystko przez nadal trwającą chorobę co po niektórych :( Granola czekoladowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szkl. miodu łyżka oleju kokosowego 2 szkl. płatków owsianych górskich po 1/2 szkl. pestek słonecznika i dyni (łuskanych) Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C Do miski wsypujemy suche składniki(...)rondelku podgrzewamy olej, miód i połamana czekoladę. Nie gotujemy!!! podgrzewamy by składniki się połączyły mieszając. Masę wlewamy do miski z płatkami i mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Co jakiś czas mieszamy by się nam płatki nie przypaliły. Wyłączamy piec. Zostawiamy granole na 5 minut i wyjmujemy. Po ostygnięciu przekładamy kawałki granoli do słoika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe gofry 220

Słodki deser na dzisiaj to czekoladowe gofry. Ja przygotowałam z cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry  i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis)  . Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój(...)według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone. Po upieczeniu

O kuchni z uczuciem