mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój go w 1 cm kawałki. Obierz jabłko i pokrój je mniej więcej tak samo. Przełóż owoce do rondelka, posyp cukrem brązowym(...)warstwą na cieście. Ubij kremówkę. pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę. Masą śmietanową wypełnij miseczkę, górę posyp pozostałym pokruszonym biszkoptem. Wstaw do lodówki. Podawaj ciasto po kilku godzinach posypane czekoladą w proszku
Gotuj Sam!wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Piec do tzw suchego patyczka. 100 g czekolady mlecznej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzony piernik. Posypać posypką cukrową. piernik Benedykta
O kuchni z uczuciemmasło ze śmietaną. Z powstałej mikstury formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową, schładzamy przez minimum godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w polewie, wykładamy na papier, by czekolada stwardniała wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinariapierniczki są znakomite po 2-3 dniach od upieczenia, robią się wtedy wilgotne a ich piernikowy aromat nabiera mocy. Choinki przygotowane z paluszków, zabarwionej na zielono białej czekolady i kolorowej posypki nadają mufinkom świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka(...)foremek. Piec 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki mufinki przykryć folią aby zachowały wilgoć. Najlepsze po 2-3 dniach Choinki przygotowujemy z białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zabarwiamy zielonym barwnikiem. Następnie masę przelewamy do woreczka (najlepiej strunowego) robimy małą dziurkę i na paluszku rysujemy choinkę. Gdy jeszcze jest ciepła dekorujemy posypką
Jadło i czytadłołyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować(...)masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wyłączyć gaz, gdy tylko zacznie wrzeć. 15. Do gorącej śmietanki włożyć połamane kawałki czekolady. Mieszać, rozcierając grudki. 16. Ostudzić. Ja przelałam polewę do miseczki, aby szybciej ostygła. Chłodną polewę wylać równą warstwą na masę kawową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Schładzać przez przynajmniej
W mojej kuchniCiasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę) 1,5 kostki margaryny spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej(...)Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i wymieszać, aż się roztopi. Obie masy odstawić do ostudzenia. Połowę porcji margaryny zmiksować z połową szklanki cukru, dodać masę budyniową i spirytus wg uznania. Pozostałą część margaryny, zmiksować
Gotuję Testujęłyżki masła klarowanego łyżka cynamonu szklanka bakalii (rodzynki, posiekane daktyle, jagody goji itp.) szczypta soli laska wanili skórka z cytryny Wiórki kokosowe lub migdałowe do posypania. Polewa: Gorzka czekolada (dla chcących) Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku, dorzucamy do niego miód i masło. Dosypujemy mak i bakalie oraz dodajemy resztę przypraw. Czekamy, aż mak wchłonie mleko i dosypujemy mąkę migdałową. Wszystko(...)się lekko złote od góry. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Nasz makowiec bezglutenowy możemy polać roztopioną gorzką czekoladą lub jakąkolwiek lubianą przez nas polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego! Artykuł Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepudru 1 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy 200 gram masła 1 jajko 3.4 szklanki miodu 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladę, masło, miód należy podgrzać do rozpuszczenia masła. Studzę masę do temperatury pokojowej. Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz
Mango Papajakremówka 250 ml. żelatyna 4 łyżeczki woda ciepła ok. 5 łyżek ( tyle, aby pokryła żelatynę ) WIERZCH: śmietana kremówka 300 ml. kakao do posypania cukier puder 1 łyżka gorzka czekolada 2-3 kostki Sposób przygotowania: 1. BISZKOPT: Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i wycisnąć wzdłuż rolady paski jeden przy drugim. 5. Gotową roladę posypać kakao i posiekaną czekoladą. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny
Kuchnia Paulettesmasło 200 gram cukier 5 łyżek masa krówkowa w puszce 4 łyżki Masa II: krem tortowy smak krówka 1 opakowanie mleko 300 ml. masło 50 gram Polewa: mleczna czekolada 50 gram mleko 4-5 łyżek Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki. 2. Masa(...)Ciasto wstawić do lodówki na 1 h. 4. Po tym czasie wyciągnąć ciasto. Przyłożyć do dużej tacy i szybkim ruchem odwrócić. Z ciasta ściągnąć folię. W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wylać na całe ciasto. Wstawić do lodówki na całą
Kuchnia Paulettesgram ) masa karpatkowa 1 op. mleko 400 ml. masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki mleko kokosowe w puszce 1 puszka cukier waniliowy 1 op. czekolada mleczna z orzechami 100 g. żelatyna 1 łyżka woda 3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki. 2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg, opakowania). Wyłożyć połowę(...)dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto. 4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą
Kuchnia Paulettesłyżeczka soda 1 łyżeczka Masa: śmietana 36 % ok. 750 ml. cukier puder 2 łyżki galaretka agrestowa 2 op. Wierzch: śmietana 36% 250 ml. cukier waniliowy 2 op. czekolada gorzka 3 kostki borówki ok. 150 gram Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej(...)masa lekko zgęstnieje i galaretki się rozpuszczą. Wstawić do lodówki. 3. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą śmietanową. WIERZCH: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ułożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny
Kuchnia PaulettesKrem: 400 gram chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 750 ml. mleka 250 gram masła 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej 50 gram czekolady gorzkiej 25 gram chałwy do pokruszenia 150 gram herbatników Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą(...)budyniu. 3. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. UWAGA! Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami
Kuchnia Paulettesżelatyny 50 ml. wody zimnej Poncz: sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 200 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 gram białej czekolady 1/2 banana maliny Metoda: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Sernik delikatnie wyciągnąć z lodówki i tortownicy. Przyozdobić bita śmietaną. Całość posypać startą na tarce białą czekoladą. Ozdobić malinami i plasterkami banana. Wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettestarce o drobnych oczkach 2 szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon 1 łyżka kakao 2 łyżki orzechy laskowe 1/2 szkl. orzechy ziemne 1/2 szkl. biała czekolada 100 gram orzeszki do posypania masło 1 łyżka Metoda: Cukier ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy(...)wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka ( może to trwać dłużej, w zależności od piekarnika ). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Polać ostygnięte ciasto. Obsypać orzeszkami
Kuchnia Paulettes