proszku do pieczenia, - 50 g masła orzechowego, - ¼ szklanki cukru (ok. 50 g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Sposób przygotowania: 1. Ucieramy masło orzechowe z cukrem. 2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy arachidowe i rozdrobnioną gorzką czekoladę. 3. Mieszamy wszystko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżka kakao (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 min. 2. Namoczone daktyle miksujemy i łączymy z mlekiem, i kakao. 3. Czekoladę podgrzewamy. Czekolada z daktyli jest bogata w: - magnez (pochodzący z kakao), który pozytywnie wpływa na koncentrację, - błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny (1 kostka) 1/2 litra mleka 1 łyżka kakao 1 esencja rumowa Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)część masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Boki ciasta posmarować masą. Na koniec wierzch i boki ciasta obsypać startą gorzką czekoladą. Przepis autorski
Ciastka - domowe słodkościbiałego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietanki 30 % 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pudru malinowego lub kilka rozgniecionych świeżych malin truskawki czekolada A jak to zrobić: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił. Pod koniec dodać ocet i mąkę(...)cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i malinowy puder, lub maliny, delikatnie zmiksować, aby składniki się połączyły. Tak powstałym kremem, wypełnić wgłębienie w przestygniętej bezie. Całość udekorować truskawkami i czekoladą. Można jeszcze delikatnie wierzch oprószyć kawą
Kuchnia w opałachjaglanymi: WERSJA 1: - 25g płatków owsianych górskich - 25g płatków jaglanych - łyżka siemienia lnianego - dojrzały, średni banan - mleko roślinne - mrożone truskawki zmiksowane na mus - suszone śliwki - łyżka masła orzechowego - gorzka czekolada, minimum 70% - pół jabłka - cynamon - odrobina oleju kokosowego Wykonanie: 1.Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko (około(...)oleju kokosowego i posyp cynamonem. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. (żeby było szybciej, można je usmażyć na patelni) 5.Udekoruj owsiankę bananem, jabłkami, masłem orzechowym i suszonymi owocami. Czekoladę i masło orzechowe koniecznie nałóż na ciepłe jabłka, żeby się roztopiły. 6. Zakręć słoik i biegnij na autobus. WERSJA 2: - 25g płatków owsianych górskich - 25g płatków jaglanych - łyżka siemienia
Pland based fillezawsze domowy. Kiedy brakuje nam energii warto mieć takiego w plecaku :) Składniki: 50 g prosa ekspandowanego 200 g - 250 g masy korówkowej 50 g gorzkiej czekolady 3-5 ciasteczka petit beurre Masę krówkową podgrzać w garnuszku, aby była płynna. Ciastka pokruszyć na małe kawałki, czekoladę posiekać nożem. Do miski wsypać proso następnie wlać masę krówkową i dodać
Delicious Titbitsopakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 300g masła, 3 łyżki mocnej kawy parzonej, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo : 25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam(...)jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiniespodziewani goście, a do kawy akurat nie macie ciasta. Przepis na gofry znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Torcik przełożyłam pyszną Konfiturą z pomarańczy i Śliwellą w czekoladzie od firmy Eterno. Smakował wyśmienicie:) Torcik podałam na porcelanie Bogucice. Zapraszam do wypróbowania:) S kładniki : 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki miodu 50 g masła 170 g mąki(...)lekko wilgotne tak jak brauni. Na paterę układamy pierwszą warstwę gofrów i smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie przykrywamy drugą warstwą gofrów i smarujemy śliwką w czekoladzie i tak do wykończenia składników. Wierzch lekko posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą! Omonomonnn! ;-))) Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo. Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest(...)być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj porcjami kajmak. Masę wyłóż na ciasto. Z pozostałego kajmaku za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj kleksy lub różyczki, całość posyp startą czekoladą! Ciasto smakuje najlepiej schłodzone, tak też powinno być przechowywane tj. w lodówce. Życzę smacznego i udanego przedpołudnia
SMYKWKUCHNIsera półtłustego dwukrotnie zmielonego 4 duże jajka 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru ( 250) 50 g kaszy manny lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka herbatniki Przygotowanie : Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę Odzielic zółtka od białek, żółtka dodać do masy z maślanej i ponownie zmiksować(...)powinny być w temp. pokojowej. wystudzić w wyłączonym piekarniku przy lekko odchylonych drzwiczkach. W małym garnuszku podgrzać 70 ml śmietany kremówki 36 %, zdjąć z palnika, dodać 70 g pokruszonej czekolady, wymieszać. Polać gdy zacznie lekko gęstnieć. Można posypać wiórkami kokosowymi. przepis z Moje Wypieki
Proste PotrawyPoncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka rumu 1 łyżka cukru pudru Warstwa biała: 30 dag serka homogenizowanego waniliowego 20 dag mleka w proszku 13 dag masła 50 g startej gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej(...)Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta
Wanilia i Kardamonpokruszonych drożdży 90 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy(...)elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i przyprawy i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach
Kulinarne przygody Gatitypieczenia 1 łyżka octu Masa Kokosowa 1 litr mleka 3,2 % 400 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 300 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa 200 g czekolady 2-4 łyżek kwaśnej śmietany ( w zależności czy polewa ma być twarda czy lejąca) Poncz kawowy 50 ml wódki 100 ml mocniejszej kawy Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piankę. Dodajemy(...)przypalić Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki i polewa gotowa :) Wersja pierwotna nie miała w sobie ponczu kawowego czy alkoholowego. Ja postanowiłam nieco zwilżyć placki ciasta :) tylko zamiast wody wolałam coś
W Moim Magicznym DomuChurros, czyli tradycyjny, hiszpański wypiek wyciskany ze szprycy wprost na rozgrzany olej. W Hiszpanii można je dostać na ulicach, często są podawane z płynną czekoladą. Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 ml wody, 100 g masła, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej(...)przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ok. 7 cm kawałki ciasta na rozgrzany olej. Po usmażeniu przekładamy na ręcznikowy papier i smażymy kolejną partię churros. Można maczać je w płynnej czekoladzie lub posypać cukrem pudrem
Aga w kuchnikopystką. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy (22 cm średnicy). Piec w temperaturze 180*c przez 25 minut. KREM BUDYNIOWY 3 opakowania budyniu waniliowego 4 szklanki mleka 1 tabliczka białej czekolady Jedną szklankę mleka zagotować z białą czekoladą, mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać wymieszane budynie w 3 szklankach mleka. Dolewać i mieszać. Masa ma być gęsta ale gładka. Odstawić
ClauditteMissCooking