czekolada - 27946 przepisów (strona:950/1864)

Piernikowe ciasto z burakami 174

buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy(...)następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką.  Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto. Dowolnie ozdabiamy (ja użyłam różowego cukru). źródło: przepis własny Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Tarta czekoladowa z malinami i dżemem z czarnych porzeczek 106

Składniki 190 g mąki pszennej 120 g kakao 120 g masła 90 g cukru pudru jajko szczypta soli dżem z czarnych porzeczek maliny Ganache 400 ml śmietanki 400 g czekolady deserowej 70 % łyżka miodu 100 g masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki..Kiedy porządnie się schłodzi rozwałkować (inaczej będzie się mocno przyklejać(...)grochem 15 min i po zdjęciu papieru jeszcze 5 min) Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej połamaną na kawałeczki czekoladę, dodać miód i masło. Dokładnie wszystko rozpuścić i połączyć. Na spód tarty wlać dżem (podgrzać go w garnku - niech lekko odparuje i stanie się płynny). Poczekać kilka min, aż stężeje i wtedy wlać nasz ganache na tartę

Gaździnka warzy
Wiśniowe ciasto z makiem 214

maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki soku z wiśni 4 jajka Dodatkowo: 1 szklanka soku z wiśni 100 g gorzkiej czekolady posypka DECORADA maczek o smaku truskawkowym Wykonanie: Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz makiem. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj je z mąką do powstania kruszonki(...)funkcji góra-dół przez około 55-60 minut . Ciepłe ciasto w blaszce polej sokiem wiśniowym, odstaw do całkowitego wystudzenia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp maczkiem truskawkowym DECORADA

Kulinarna (nie)codzienność
Legnickie bomby piernikowe 184

pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy, dżem i migdały. Mieszamy widelcem.  Wykonanie: Przygotować formę(...)górnego brzegu papilotki.  Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do tzw suchego patyczka (żeby sprawdzić staramy się go wbić w ciasto, a nie w nadzienie).  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewać nią bomby piernikowe i ozdobić dodatkowymi bakaliami :-). Smacznego

kruche babeczki
Kokosanki - pycha 268

dziela ;) Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 15-20 minut Składniki: 2 jaja 100 g cukru 200 g wiorkow kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor(...)Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju ze śliwkami 162

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka krem 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody dodatkowo ok 200 g śliwek czekolada gorzka Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki i każdą połówkę przekroić na pół.  Makę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać(...)wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
mini torciki 199

cukru pudru krem 250g mascarpone 250 ml śmietanki 100g cukru pudru syrop: 100ml wody 50g cukru pudru 1 łyżeczka rumu orzechy ,lub migdały do posypki   polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mascarpone Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. .Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem przez 4-5 minut mikserem. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli(...)mascarpone, następnie wmieszać z ubitą śmietanką,mieszając trzepaczką. Wstawić do lodówki. -Syrop: Do rondelka wlać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia , dodać rum i wymieszać. Polewa czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wymieszać na gładko z serkiem mascarpone.   Przeciąć ciasto ,każdy krążek na 3 części Do formy włożyć krążek ciasta zmoczyć obficie syropem, wlać około 2 łyżki

w mojej kuchni
Sernik amerykański z białą czekoladą 99

jest w nim amerykańskie, ale smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód • 15 sztuk ciastek maślanych • 2 łyżki masła Sernik • 1 kg sera mielonego (Piątnica) • 4 żółtka 4 tabliczki białej czekolady • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki śmietany Wykonanie: • Ciastka zmiksować w blenderze, dodać masło i tak wyrobioną masą wyłożyć spód tortownicy. • Żółtka utrzeć(...)cukrem pudrem, dodać ser i wymieszać mikserem, wsypać mąkę ziemniaczaną. • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. • Dokładnie wymieszać i wylać do przygotowanej tortownicy. • Tortownicę 26 cm lub dwie małe, z zewnątrz wyłożyć folią aluminiową i wypiekać w kąpieli wodnej w temp. 160 st.C przez 1 godzinę

To co kocham
Biały baton bakaliowy 116

deseru z rodzynkami, orzechami włoskimi i płatkami kukurydzianymi. Składniki: • 1/2 masła • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 szklanki mleka w proszku • 1 czekolada biała • sok z 1/2 cytryny • 1 szklanka orzechów włoskich • 3/4 szklanki rodzynek • 2 szklanki płatków kukurydzianych Wykonanie: • Masło rozpuścić z wodą i cukrem, dodać mleko(...)proszku i roztrzepać rózgą. • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać z sokiem cytrynowym do masy. • Wsypać orzechy, rodzynki i płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać. • Małe formy teflonowe lub 1 keksówkę wyłożyć folią spożywczą. • Masę włożyć do formy, delikatnie ugnieść aby wszędzie weszła i nie było powietrza w środku. • Wierzch przykryć wystającą folią

To co kocham
Torcik Cappuccino 115

jajko • 3/4 szklanki cukru • 250 g masła • 3 serki waniliowe po 200 g • 2 szklanki mleka w proszku • 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/3 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki mocnego naparu kawy • czekoladowe ziarna kawy do dekoracji – opcjonalnie Wykonanie: • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, dokładnie zamieszać i odstawić(...)szkodzi, należy dokładnie rozprowadzić na biszkoptach i wygładzić wierzch. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Odpiąć obręcz tortownicy, torcik wyłożyć na paterę. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i naparem kawy. • Torcik polać polewą i udekorować czekoladowymi ziarnami kawy. • Wstawić jeszcze na godzinę

To co kocham
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 128

łyżki orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów i rodzynek • 3 łyżki oleju • 5 ziaren pieprzu czarnego • 5 goździków • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka soli i cukru • 1/2 czekolady gorzkiej Puree z kukurydzy • 2 puszki kukurydzy • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso(...)utłuczone przyprawy. • Doprawić resztą przypraw i dusić często mieszając przez 10-15 minut. • Gdy sos będzie za gęsty dolać wody. • Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować. • Upieczone podudzia włożyć do sosu. Puree • Odcedzone ziarna kukurydzy zalać gorącą wodą, odcedzić i dokładnie zmiksować. • Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. • Rozgrzać masło, przesmazyć kukurydzę

To co kocham
Truskawkowiec 131

szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. • Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników. • Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką(...)razem. • Wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bardzo szybko wymieszać całość i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dekoracja • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki trzymając za szypułkę. • Ułożyć na obwodzie tortu

To co kocham
Sernik jagodowy na zimno 97

sera śmietankowego mielonego, u mnie mascarpone • 500 ml śmietanki kremowej 30-36% • 5 łyżek cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 10 łyżeczek żelatyny • 3 szklanki jagód • 1/2 białej tabliczki czekolady Wykonanie: • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. • Schłodzoną smietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. • Dodać serek śmietankowy, dokładnie wymieszać(...)bardzo szybko wymieszać mikserem. • Masę wyłożyć do tortownicy, najlepiej silikonowej wysmarowanej delikatnie olejem. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Przed podaniem posypać startą białą czekoladą i garścią jagód

To co kocham
Dekoracja z pianek marshmallows 77

Dekoracja ta pasuje do każdego rodzaju mufinek, u nas amerykańskie Banana Bread – przepis wkrótce, gdy zrobię je sama, bo te upiekła siostra Ania. Składniki: • 1/2 czekolady mlecznej • kolorowe pianki marshmallows • kolorowe drobne cukierki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić i posmarować wierzch babeczki. • Pianki pociąć nożyczkami na cienkie plasterki i układać z nich kwiatuszki

To co kocham