znajdzie swoich zwolenników , zapraszam do spróbowania przepisu . Składniki 1 kubeczek śmietany 30 % 1 kubeczek serka mascarpone 2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny 1 czekolada mleczna 3 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów 2 krople zapachu śmietankowego Wykonanie Na początku gotujemy wodę i rozpuszczamy nasze dwie galaretki(...)śmietankowy i wszystko razem dokładnie mieszam . Jak mamy przygotowaną masę śmietanowa , dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam , następnie masę rozdzielam na dwie połówki , do jednej dodaję rozpuszczoną wystudzoną czekoladę , a do drugiej dodaję cukier puder . Kiedy mamy przygotowane nasze masy , i galaretka w tortownicy zastygła , wykładam białą masę i wykładam biszkopty i następnie wykładam drugą masę czekoladową na wierzch
Mój Smakcytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu masa budyniowa: 0,75 l mleka 2 budynie 100 g masła dodatkowo: kilka małych biszkoptów biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek(...)około pół godziny do lodówki, aby masa jabłkowa stężała. Następnie na biszkopt wykładamy m as ę budyniową,a wierzch posypujemy startymi biszkoptami lub samą startą biał ą czekoladą
Bon appetit mon amieniego wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą polać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, wyjąć około 2 godziny przed planowanym podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymasła 3 łyżki gęstej śmietany kremówki 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać jeszcze 30 g) skórka otarta z połowy cytryny brownie: 100 g gorzkiej czekolady 80 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka 40 g mąki przesianej razem z 1/4 łyżki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny Składniki wkładamy do misy miksera i ubijamy(...)mieszania co godzinę lody pozostały kremowe i lekko ciągnące. Podałam je w towarzystwie ciasta Brownie. Można je przygotować w czasie gdy lody się mrożą. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski razem z masłem i skórką cytrynową. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy
Dzieje kuchennej WiewióryDomowa nutella Domowa nutella śliwkowa - czekośliwka Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu ) 1 kg cukru 200 kakao (najlepiej z wiatrakiem) gorzka czekolada (opcjonalnie) Śliwki wypestkować i dokładnie umyć, a następnie rozprażyć w garnku jak na powidła. Gotować ok 1 godziny .a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładką masę. Ponownie gotujemy, ok. 30 minut(...)jakiś czas mieszając tak żeby śliwki nie przywarły do garnka. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.Gorące powidła przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dla utrwalenia można
Aromatyczne Podróżepieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia zetrzeć(...)blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut
Ala piecze i gotujestopniowo masę budyniową. Dodatkowo 600 g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć. Polewa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami
O kuchni z uczuciemłyżek z małym czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 150 ml śmietanki 30% 10dkg gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej masy. Zajmie to kilka minut. Do przestudzonej(...)zmiksować żeby był bardziej aksamitny. Eklery napełniać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować. Rozpuścić w niej połamaną czekoladę. * szklanka o pojemności
Maślane ciasteczkodlatego czasem wspomagam się taką odżywką. Nie zastępuje mi posiłku, a stanowi tylko mały dodatek. I to całkiem smaczny. :) Po raz kolejny użyłam w przepisie odżywki o smaku białej czekolady, do ciasta dodałam same białka i pominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe . Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki(...)już nie będzie to samo. ;) Składniki: 100 g odżywki białkowej (u mnie o smaku białej czekolady) 100 g mąki ryżowej 20 g nasion chia 2 białka 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka wody olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: W jednej miseczce łączymy składniki suche : odżywkę, mąkę i sodę. Nasionka chia zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Białka
Kuchnia Ellieczekoladowe bez cukru Masa : 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem(...)Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Całość wymieszać. Posypka - czekoladę zetrzeć na drobno (osobiście robię to pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić
Ciastka - domowe słodkościjuż dawno powinny się znaleźć na blogu :) Składniki na 1 porcję: 150g serka wiejskiego ½ większej gruszki lub 1 mała Kilka posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki miodu Starta ½ kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Serek wiejski przełożyć na dno pucharka lub miseczki. Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, ułożyć na serku. Posypać orzechami włoskimi i startą gorzką czekoladą, a całość polać delikatnie
Fabryka pomysłówksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej Krok 1 Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką(...)barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki . Krok 7 Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok 8 Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia
Różowa kuchniaZnam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady. Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć. Nic to! Ja jestem fanką czekolady i myślę, że (na nieszczęście swojej talii i bioder) pozostanę nią do końca swoich dni. Zawiera magnez, podnosi poziom endorfin w organizmie i w ogóle jest przyjemnością dla podniebienia pod warunkiem
Kuchnia w Słońcu Skąpanacytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel oleju waniliowego Lukier: cukier puder pół szklanki ( ksylitol zmielony) kubuś zielony 4 l-6 łyżek mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie Krok 1 Jaja wbijamy do misy i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką, Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczoną margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel(...)już upiekło) Krok 4 Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego. Mieszamy i polewamy nasze babki, posypujemy je mieszanką chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie
Różowa kuchniacukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki ) 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka wiórki lub migdały do posypania ciasta(...)wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce. Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami. Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny
Kulinarne Fantazje Marioli