czekolada - 27946 przepisów (strona:964/1864)

Deser ambasador 174

sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu albo cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 50 ml naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy(...)cukrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji) i  namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem

Bon Appetit Małgorzaty
Zdrowe przekąski na Halloween 548

lizaków i cukierków na rzecz kilku owoców :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2-3 mandarynki 2 banany (fantastyczną promocję na banany znajdziecie TUTAJ ) 1 kostka gorzkiej czekolady Kilka gałązek szczypiorki albo łydyżki od mięty Mandarynki obieramy, a w sam środek wkładamy np. szczypiorek. Banany obieramy i kroimy na pół. Czekoladę topimy np. w mikrofali i rysujemy

Kolizje Smaków
Makuszek z ananasem 2677

pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam(...)pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.  3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z rosą 285

upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa do ciast. Cenowo wychodzi tak samo a wynik jest o wiele lepszy! Wygodniej też się obtaczają, czekolada jest gęsta i strasznie twardnieje a polewa jest fajnie płynna

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka miętowe 219

spróbowałam pastylki miętowe Goplany - pomyślałam - że nie istnieje nic pyszniejszego na świecie. Później pojawiły się After Eight - wrażenie było podobne. Przyznam się... jestem niesamowitą fanką połączenia mięty z czekoladą... a zresztą co tam!!! Samej mięty! I to w ogromnych ilościach. Jest mi jej wiecznie mało! Dodaję ją do herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności(...)szklanki drobno posiekanej świeżej mięty * szczypta soli * 2 jajka * 1/4 szklanki topionego masła (ok. 80-100 g) * od siebie dodałam jeszcze szczyptę pieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha

sierotka maRysia w kuchni
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 219

mrożonych kilka łyżek bułki tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany opcjonalnie do ozdoby: wiśnie migdały gorzka czekolada Do dzieła!!! Z podanych składników zagniotłam ciasto - schłodziłam w lodówce przez noc gdyż musiałam ciacho zrobić rano aby na wieczór było już ok. Kilka godzin wcześniej - a najlepiej zostawić(...)obtoczona masą pamiętamy aby dokładnie smarować miejsca styków między rurkami. i kłaść większą ilość masy na poszczególne warstwy. Całe ciasto ładnie obtoczyłam masą - dodatkowo ją wygładziłam i posypałam startą czekoladą - z pozostałości rurek - przycięłam je wcześniej aby były równe - zrobiłam kominek dla mojej chatki - czyż nie wygląda uroczo? Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin - najlepiej było

sierotka maRysia w kuchni
Dyniaki - potworki na Halloveen 168

śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru, ja dałam cukier puder wg smaku, bo puree było już słodkie kruche ciasteczka kakaowe słodkie pianki na oczy gorzka czekolada na oczy Przygotowanie : Dynię upiec i zmiksować na puree, dodać cynamon i cukier - wymieszać i wstawić do lodówki Śmietanę ubić na sztywną pianę i stopniowo łączyć z masą dyniową Do pucharków należy(...)ułożyć warstwę dyniową, następnie pokruszone ciasteczka i znów dynię Oczy zrobić ze słodkich pianek i roztopionej czekolady. Pomysł zaczerpnęłam ze Skarbu - Rossmanna :) Moje uwagi : W przepisie podano by do ubitej śmietany dodać masę dyniową, ale wydaje się, że słuszniej byłoby dodawać śmietanę do dyni. Wtedy łatwiej byłoby uzyskać kolor pomarańczowy, a tak z tych proporcji masy dyniowej i śmietany kolor

Proste Potrawy
Dyniowe kluseczki 203

praca, póki co? W czwartek ulepiłam dwadzieścia cztery marcepanowe marchewki, zrobiłam krem serowo-maślany i obłożyłam nim całe mnóstwo marchewkowych ciast, a przez resztę dnia maczałam różne rzeczy w czekoladzie. Sami powiedzcie - czy może być jakakolwiek lepsza praca...? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. Dzisiaj lepiłam marcepanowe dyńki (dwieście dwadzieścia pięć sztuk tym razem), robiłam bułeczki z czekoladą, croissanty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Diabelskie babeczki 179

szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: czekolada W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki(...)ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. Pozostałe ciasto z babeczek rozkruszamy i posypujemy wierzch. Z czekolady formujemy diabelskie różki. Gotowe! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie  Kuchenne Wariacje

Czerwona Porzeczka
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 189

jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj aż tak ważny. Ingrediencje: 4 jajka, 2 żółtka, 100 g czekolady gorzkiej, 50 g masła (+ łyżka do smarowania blachy), 200 g cukru pudru (ewentualnie zwykły cukier), 1-2 łyżki kakao w proszku, 200 g mąki tortowej, słoiczek konfitury z czarnej porzeczki(...)się wolno warstwy na sobie. Przesiewamy stopniowo mąkę do masy, wciąż używając miksera. W tym czasie na rondlu z gotującą się wodą wstawiamy miskę/naczynie, w którym należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao

Right Behind The Kitchen
Ciasto chałwowe bez pieczenia 5533

płaska mąki ziemniaczanej - 1 łyżka płaska mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną(...)warstwę herbatników. Posmarować 1 łyżka konfitury i wylać pozostałą masę chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą konfiturę. Polewa: Mleko zagotować z masłem i cukrem pudrem. Gorącym zalać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić. Polać ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc). Smacznego! Serwetka by Druty Małgorzaty

CookYourself
Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami 202

zdrową przekąskę.   (10 sporych ciastek)  1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek    50g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości

Di gotuje
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 292

łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ), 8-12 truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka(...)przekrojone na trzy części truskawki. Na środek biszkoptu położyć stężały mus brzoskwiniowy. Wyłożyć ostrożnie masę serową, wyrównać górę i wstawić do lodówki na noc do stężenia. Na górę zetrzeć czekoladę.    Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto z gotowanego ryżu (z bitą śmietaną i bananem) 185

średnicy 18 cm) Ciasto: 100g ryżu (użyłam Basmati )  1 jajko 2 łyżki śmietany  3 łyżki masła   2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 20g czekolady (użyłam gorzkiej) 3 duże łyżki miodu (użyłam słonecznikowego ) 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) Bita śmietana: 200 ml śmietany 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan(...)opcjonalnie) Dodatkowo: 1 banan wiórki kokosowe do posypania wiórki czekoladowe do posypania Ryż ugotować i po odcedzeniu (przestygnięty, ale jeszcze ciepły) dokładnie połączyć z resztą składników. (Czekolada powinna się rozpuścić.) Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno, lekko schłodzić a następnie przełożyć

Di gotuje
Tahini cheesecake 258

szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych 100 g masła Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 50 g masła 4 łyżki cukru pudru Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich(...)piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia.  Przepis na polewę czekoladową: Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce razem z pokrojonym masłem i cukrem pudrem. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę należy nakładać, gdy lekko ostygnie

Emcia Pichci