DODATKOWO : 150 g herbatników kakaowych 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania słodka herbata do nasączenia PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier(...)mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDODATKOWO : 1 szklanka słodkiej herbaty 200 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanka mleka mały słoiczek kwaśnego dżemu PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy(...)około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą. Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę. Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy śmietaną i listkami
Kulinarne Fantazje MarioliKaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku waniliowy z owocami i czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam. SKŁADNIKI : 250 g kaszy jaglanej(...)pełnego mleka 1 cukier waniliowy 50 g cukru 2 - 3 duże gruszki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego sok z malin czekolada do polania płatki migdałów mięta do dekoracji
Kulinarne Fantazje Mariolisera wiaderkowego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa-expresowa płatki migdałów HELIO(...)ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce. Ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolicukru 3 pełne szklanki mleka 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1 mały olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru do masy 200 g margaryny lub masła 100 g ciemnej czekolady czekoladowe trufle do ozdoby(...)masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę rozpuszczamy w miseczce w mikrofalówce i smarujemy nią roladę. Na wierzchu układamy czekoladowe trufle. Ciasto jest rewelacyjne na drugi i trzeci dzień, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicukru pudru (200 g cukru pudru na oba ) - 110 g śmietanki 30% (220 g śmietanki 30 %) - 76 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady (152 g białej czekolady na oba ) - 3 jajka ( 6 jajek na oba ) - 1 plaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej na oba ) - 1 płaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki pszennej na oba ) - kilka kropel
Wypieki Renecukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu(...)biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym
słodki bratekowocami sezonowymi budyń: 400 ml dozwolonego mleka 4 czubate łyżki płatków jaglanych łyżka kakao lub karobu słodzidło do smaku owoce - u mnie czereśnie, porzeczki i maliny opcjonalnie gorzka czekolada do posypania Mleko zagotowujemy, dodajemy kakao i płatki. Gotujemy do momentu aż się rozgotują i całość zgęstnieje. Dosładzamy. Blendujemy na gładki krem i nakładamy do miseczek. Dekorujemy sezonowymi owocami(...)czekoladą. dodajemy na zimno lub ciepło
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować. Dodać zblendowane truskawki(...)pucharków i wstawić do lodówki na 3-4h. Gdy masa truskawkowa dobrze stężeje, ubić śmietanę na sztywno cukrem pudrem. Wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzch posypać startą czekoladą i ozdobić ciastkami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąsłoiczek 4 i 1/2 łyżki nasion chia - po 1 i 1/2 łyżce na słoiczek 1 białko z wyparzonego jajka 1-2 płaskie łyzki cukru kryształu garść truskawek płatki białej czekolady Jeśli deser chcemy zjeść po południu to rano musimy już zacząć przygotowania. 1. Wlewamy po 100 ml mleka do każdego słoiczka i wsypujemy po 1 i 1/2 łyżki nasion(...)ubijamy na sztywno pod koniec dosypując 1-2 łyżki cukru. Mieszamy delikatnie z musem truskawkowym. wykładamy porcje na pudding chia i schładzamy chwile w lodówce. Podajemy posypane płatkami białej czekolady. Deser ten przygotowałam z użyciem wspaniałych nasion chia które mogłam zakupić w okazyjnej cenie w internetowym sklepie Frisco.pl. Dla rodziny takiej jak moja, gdzie nie posiadamy samochodu, a przemieszczamy
Gotowanie...to proste !Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń Wystudzić. Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka
O kuchni z uczuciemłyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm. Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami(...)jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych
I tu będę miała takie teskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)ciastka urosną i będą zrumienione. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy na środek każdego ciasteczka i dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawyraźne opory przed kaszą jaglaną, chętnie po niego sięgnie. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana truskawki olej kokosowy żurawina suszona daktyle nasiona chia melon śmietana 36 % ozdoby cukiernicze z czekolady sos do deserów u mnie mango Najlepszą kaszą jaglaną będzie w tym wypadku kasza ugotowana na sypko z poprzedniego dnia. Upraż ją na oleju kokosowym. Wymieszaj z nasionami chia. Rozłóż(...)ponownie kaszy jaglanej, ale już bez nasion chia. Uzupełnij truskawkami i melonem pokrojonym drobno. Śmietanę ubij na sztywno i udekoruj deser. Polej delikatnie sosem mango. Całość wykończ ozdobami z czekolady . Możesz dodać po listu mięty lub bazylii. Do pyszny i zdrowy deser , nawet jeśli jest w nim bita śmietana. Nie panikujmy! Kasza jaglana i daktyle mają niesamowite działanie detoksykacyjne, gdyby
Z Kuchni Do Kuchnirazu. Pokruszone są świetnym dodatkiem do lodów, sprawdzają się także jako lekka samodzielna przekąska, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Ich karmelowy smak śmiało może konkurować z czekoladą. ;) Bezowe gniazdka: 3 białka z dużych jajek 150g drobnego cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ja użyłam ziemniaczanej) odrobina barwnika spożywczego w proszku (nie jest konieczny) olej(...)bezę, do środka gniazdka wkładamy pokrojone owoce - my użyliśmy truskawek i granatów - na to dodajemy kilka łyżek śmietany i resztę owoców. Całość można posypać cukrem pudrem, kakao lub wiórkami czekolady. Smacznego
Cooking Monster