czekolada - 27946 przepisów (strona:970/1864)

Truskawkowe milky way 138

koniec sezonu truskawkowego, zapraszam na pyszną łagodna nalewkę o wspaniałym  aromacie truskawek i mleka. Składniki: • 700 dag truskawek • 330 ml śmietany 30% • 3/4 szklanki cukru • 1 biała czekolada 100 g (miałam z milki ) • 4 łyżki mleka w proszku • 0,5 l wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem.  W garnku do gotowania mleka z podwójnym(...)dnem ,wlać śmietanę,  dodać połamaną czekoladę,mleko w proszku i zmiksowane truskawki.  Zagotować. Cały czas mieszać. Zmiksować wszystko razem blenderem.  Zostawić powstały krem do ostygnięcia. 2. Po ostudzeniu wymieszać z wódką rozlać do butelek. Nalewka idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe, np. na urodziny ;) Z okazji 3. jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool chciałabym życzyć Wam: Sukcesu, wielu

W królestwie smaków Beaty
Truskawkowa bombka 215

różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag startej białej czekolady 4  listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów  użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1  galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa(...)zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem,  ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą

Wanilia i Kardamon
BIO PLANET- otwieram paczkę 133

najlepsza. Naprawdę bardzo się cieszę, że akurat moja przypadła jury do gustu.Nagroda była duża, bo obejmowała 22 produkty! Przygotowałam dla Was post w którym pochwalę się, co dostałam :D Czekolada VIVANI 70% kakao, figi w czekoladzie galaretki bez żelatyny, mogli moothie, mogli batonik kokosowy kasza jaglana, len złoty, płatki owsiane, mielona łuska gryczana kurkuma, kasza gryczana niepalona, baobab sproszkowany, łuskane

healthy dreams
Owocowe zawijaski imprezowe 120

trzecie urodziny Akademi Kulinarnej Whirlpool, szybko to głowy wpadł mi pomysł na owocowe zawijaski. Pełne owoców, których w letnim sezonie nie brakuje na straganach. Kolorowe, lekkie, podane z czekoladą którą uwielbiają wszyscy. Przepyszne :) A całej ekipie Akademii Kulinarnej Whirlpoll oraz gospodarzom tego miejsca, życzę wielu kulinarnych inspiracji. Niekończącego się sezonu na ulubione produkty :) Wielu ciekawych gości od których na pewno(...)około 30 sztuk: opakowanie papieru ryżowego szklanka malin szklanka truskawek pół szklanki jagód pól szklanki czereśni lub inne dowolne owoce opcjonalnie jadalne kwiaty np. bratki 150 g gorzkiej, surowej czekolady Owoce myjemy, z czereśni usuwamy pestki, większe truskawki możemy pokroić na mniejsze kawałki. Do miski nalewamy zimnej wody i namaczamy w niej arkusz papieru ryżowego. […] Artykuł Owocowe zawijaski imprezowe

Mienta blog
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 154

mąki pszennej  4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji POLEWA KAJMAKOWA 400 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu WYKONANIE SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie(...)powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników.  Białka ubijamy na sztywną pianę i w 3 partiach dodajemy do masy makowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Staramy się

cool and minty
KEKS 148

szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki  kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 g śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego lub masła WYKONANIE BAKALIE : W rondelku podgrzewamy lemoniadę z brandy. Nie zagotowujemy. Dodajemy wszystkie bakalie z wyjątkiem orzechów. Mieszamy, odstawiamy(...)przekładamy na kratkę ustawioną na arkuszu papieru do pieczenia.  GANACHE : W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%. Powinna być bardzo gorąca. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Mieszamy do otrzymania gęstej i jednolitej masy. Dekorujemy wierzch keksa

cool and minty
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM 142

wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku.  SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru SOS WANILIOWY(...)papierem do pieczenia lub oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem i połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, krótko - tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy do ciepłej

cool and minty
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 165

szklanka cukru 3 jajka  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim rondlu, na małym ogniu(...)ciasto kroimy poziomo na 2 blaty. Jeden blat smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) - na wielkość blatu ciasta - marcepanem. Składamy razem, wierzch smarujemy polewą (roztopiona czekolada wymieszana z masłem) i dekorujemy orzechami

cool and minty
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 148

jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową  o wymiarach 10x30(...)formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce.  POLEWA CZEKOLADOWA : W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną na kostki czekoladę i masło oraz alkohol. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładka polewa. Dekorujemy wierzch ciasta

cool and minty
Musli ekologiczne jabłkowo śliwkowe. Crunchy. 120

Składniki musli ekologiczne jabłkowo śliwkowe.Crunchy. Symbio mango u mnie z puszki w zalewie dwa jogurty różowy i żółty, smaki pozostawiam Wam jagody goji listki mięty wiórki różowe z czekolady Na dno wysokich szklanek wsyp musli, dodaj pokrojone w małe kawałki mango. Podlej jogurtem. Dodaj znowu musli, mango, jogurt. Zakończ dodając musli i jagody goji i mango. Im wyższa szklanka(...)więcej warstw, to jasne. Delikatnie dolej zalewy z owoców lub ulubiony delikatny sok. Posyp czekoladą i mięta... Śniadanie gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
CZEKOLADKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE 126

kilka chwil.  Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu   CUKIETERIA krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady dodatkowo: posiekane orzechy - krokant orzechowy ze sklepu  CUKIETERIA Wykonanie: Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień

Z Majeczką w kuchni
Serniko – brownie . 178

jest bardzo mało cukru,ale za to czekoladowa zawiera go ,aż zbyt dużo ,jak dla mnie. Składniki: mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm 200 g masła 200 g czekolady gorzkiej 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 100 g mielonych migdałów 50 g mąki pszennej Warstwa serowa: 300 g kremowego sera ,temperatura pokojowa 2 jajka 2 łyżki drobnego cukru Czekoladę

Ladylaura.
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 149

POLEWA :   100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści.                                                              PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt należy przekroić na pół

Kulinarne Fantazje Marioli
PĄCZKI SERDUSZKA 118

POLEWA :  50 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka masła posypki dekoracyjne Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy.                                                                 PRZYGOTOWANIE :   Drożdże mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
TRUFLE ORZECHOWO - CZEKOLADOWE 119

SKŁADNIKI :  150 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g czekolady deserowej 50 g masła 1 łyżka cukru 1/4 szklanka mleka                                                             PRZYGOTOWANIE :  Herbatniki mielimy blenderem bardzo drobno, prawie(...)mąkę. Orzechy ( można użyc dowolnych ) również drobno mielimy.  W garnku ogrzewamy mleko, cukier, masło, połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników, nie zagotowujemy. Herbatniki i orzechy przekładamy do miski, wlewamy ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki które obtaczamy w kakao i mielonych orzechach. Układamy czekoladki na talerzu i chłodzimy w lodówce aż całkowicie stwardnieją

Kulinarne Fantazje Marioli