czekolada - 27946 przepisów (strona:965/1864)

Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 214

waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru  Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych (niesolonych) * ja użyłam oleju rafinowanego, który jest bezsmakowy, można oczywiście użyć nierafinowanego, ale wtedy ptysie będą miały lekko kokosowy posmak ** typ 650, u mnie Melvit z Lidla(...)zbytnio masy bo śmietanka mogłaby się zważyć. 3. Przekrojone ptysie przekładać musem (nie żałując, ma być go gruba warstwa). Układać obok siebie na deseczce/blaszce/talerzu. Gdy wszystkie będą nadziane, rozpuścić czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali) i ozdobić nią ptysie. Wierzch posypać pokruszonymi orzeszkami (ja włożyłam je do woreczka i zmiażdżyłam wałkiem).   Na prawdę ciężko im się oprzeć :) Masy

Kto ugości moich gości?
Muffiny bananowe z masłem orzechowym 188

przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową(kupicie ją tylko w KLIK ) 2 banany szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 10 dag roztopionej margaryny lub olej masło orzechowe  czekolada  mleczna lub gorzka kolorowa posypka na 14-16 muffin Do miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem. Banany obieram(...)przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C Na gorących układam po pół kosteczki czekolady i posypuję kolorowymi posypkami. Układam na kratce i pozostawiam do wystudzenia. od jutra Strasznie Pyszne Halloween

Takie tam pichcenie
Tęczowa galaretka pod chmurką 167

Galaretka cytrynowa – 1 op Galaretka jagodowa – 1 op Galaretka poziomkowa – 1 op Bita śmietana Biała czekolada   Normal 0 21 Każdą galaretkę w osobnej miseczce rozpuścić w 450 ml wrzątku dobrze wymieszać i zostawić do całkowitego ostudzenia. Jak już galaretki przestygną to zacząć np. od galaretki truskawkowej i rozlać ją do 4-5 szklanek i schłodzić, ja chłodziłam w zamrażarce(...)galaretkę cytrynowa do szklanek   i chłodzimy i tak dolewamy galaretki do wyczerpania kolorów, Po ostatniej galaretce można już włożyć do lodówki, Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną oraz białą czekoladą

Camilla w kuchni
Makaron na chandrę. Mój comfort food. 176

Makaronu. Każdy z nas ma taki produkt lub potrawę, po który sięga, gdy jest mu smutno lub źle się czuje. Dla wielu osób (szczególnie damskiej części społeczeństwa) będzie to czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja(...)aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje mi siłę i rozgrzewa. Nie z czekolady, a właśnie z makaronu produkują się moje endorfiny. Gdy jest mi źle, instynktownie kieruję się do kuchni i wyciągam z szafki opakowanie spaghetti. Tak, to właśnie spaghetti jest według mnie najpyszniejszym makaronem

Chilli Czosnek i Oliwa
MONKEY BREAD 131

miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować syrop tzn. roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym (wystarczy cukier połączyć z cynamonem) i układać w wysmarowanej blasze. Uwaga blach musi być dość spora

Kuchnia w opałach
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 414

musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście(...)śmietanową nie porobiły się grudki. Gotową, jednolitą masę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Ja wierzch "dekoruję" zawsze widelcem, robię wzory, wówczas nie widać nierówności. Na masę ścieram kostkę gorzkiej czekolady. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z masła fistaszkowego 162

Ciastka to szybki deser, więc po co jeść kupne, kiedy można upiec domowe i zdrowe. Ciasteczka mają intensywny smak ziemnych orzeszków. Można do nich dodać również pokruszone orzeszki czy czekoladę (dla łasuchów żaden problem dodać i orzeszki i czekoladę), ale ja akurat nie miałam. Ciasteczka z masła fistaszkowego Składniki: na 22 ciastka 150 g trzcinowego cukru 50 g cukru

codojedzenia
Tosty francuskie na słodko 163

Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie . Akurat mam wolny weekend i czas na pyszne śniadanie. Dzisiaj tosty na słodko . U mnie z bananami i czekoladą.  Składniki : * 1 bułka paryska * 2 jajka * 100 ml mleka * 2 łyżki cukru * masło * banan, czekolada gorzka * sok z cytryny * łyżka miodu lipowego Przygotowanie : Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka

Magiczne Życie Marty
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 147

polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka. Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami lub brzoskwiniami. (Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy(...)wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Polecam gorąco!  Smacznego

potrawyregionalne
CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 138

ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną. Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam(...)Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut  i piekłam w temperaturze 180 stopni. Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą. Smacznego

potrawyregionalne
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI 159

skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody 1 opakowanie 9g śmietan-fix Do przybrania maliny gorzka czekolada / kakao Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny. Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia(...)wody. Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową. Przykryłam drugim blatem. Posmarowałam górną część kremem śmietanowym. Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować. Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą. Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych. Musicie spróbować kochani. I uwierzcie na słowo był przepyszny! Chrupiąca beza rozpływała się w ustach zostawiając posmak kawy i malin. Smacznego

potrawyregionalne
STEFANKA 207

łyżeczka aromatu migdałowego Składniki na polewę: 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek mleka 3 łyżki kakao *Polewę można też zrobić używając 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej z 50 g masła. Zacznijmy od ciasta. W garnuszku rozpuściłam masło z miodem. Połączyłam suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i cukier wanilinowy. Wbiłam jajka.   Zagniatałam składniki wlewając wystudzone(...)połowę masy i przykryłam drugim płatem ciasta. Kolejno rozsmarowałam drugą połowę kremu   i  znów przykryłam go upieczonym płatem. Ostatnia część to polewa. Ja nie mając pod ręką czekolady, użyłam kakao. W garnuszku rozpuściłam masło. Wlałam mleko Wsypałam kakao i cukier puder. Wszystkie składniki wymieszałam i  zagotowałam na małym ogniu.   Polewą posmarowałam wierzch ciasta. I teraz najgorsze

potrawyregionalne
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 205

głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut.   Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK    CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE(...)KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ MIGDAŁOWO DAKTYLOWĄ

potrawyregionalne
Słodka kampania ciasteczek Dr Gerard - Więcej RAZEM 239

śmietankowo-cytrynowe - KreMisie z nadzieniem śmietankowym - Rurki waflowe z kremem o smaku śmietankowym - Pasja. Czekoladki z kremem kokosowym na kruchym ciasteczku - PryncyTorcik - Wit'AM ze śliwkami - Wit'AM z czekoladą - PryncyPałki klasyczne - PryncyPałki kokos - Malti keks jogurt - Malti kesk czekolada mleczna  Jak widzicie różnorodność słodkości sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. W miarę testowania będę zamieszczać opinie

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik snickers 794

sięgniecie po kawałek tego sernika. Polecam! Przepis bez zmiany proporcji składników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik snickers Składniki: spód 80g okrągłych biszkoptów 40g masła 10g gorzkiej czekolady masa serowa 800g twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych(...)50ml wody 100ml śmietanki 30% 10g masła 10-20g prażonych orzeszków ziemnych 1-2 batony snickers (50-100g) Wykonanie: SPÓD - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do biszkoptów, wymieszać, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja osobno wykładam dno, wypuszczając papier poza obręcz

Smakołyki Bereniki