czekolada - 27946 przepisów (strona:958/1864)

Jabłecznik z pierniczkami 282

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać

Mała Cukierenka
Pierniczki Norymberskie . 177

laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżeczka mielonych go ź dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków  Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego  Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy ,  cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić(...)wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20  minut .   Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku . Jeśli nie macie

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowy krem z mascarpone 152

deser. SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY : ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu ) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 6 łyżek kakao 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 500 g serka mascarpone Przygowowanie kremu : Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć,przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, kakao oraz

Domowe Torty
Śmietankowy tort – Ciasteczkowy Potwór 209

KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie(...)całość dokładnie- RĘCZNIE!, mieszamy. Boki oraz wierz naszego tortu smarujemy niebieskim kremem i wszystko ładnie wygładzamy. DEKORUJEMY : Z lukru plastycznego lub marcepana lepimy dwa jajowate kształty- oczka potworka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. umieszczamy ją w szklanej misce- miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą- tak aby woda nie dotykała dna miski. Roztopioną i lekko przestygniętą masę wylewamy

Domowe Torty
Babeczki misie 174

mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM : 250 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki ciemnego(...)kakao DODATKOWO: 24 szt. draży czekoladowych 12 szt.małych, okrągłych cukiereczków np. skittles 12 szt. delicji z czekoladą Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę

Domowe Torty
Czekoladowy tort z czereśniami 236

mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg(...)drugie musi jeszcze trochę posiedzieć, więc nigdy nie sugerujcie się pierwszym sprawdzonym ciachem). Wyjęte z piekarnika blaty pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ! CZEKOLADOWY GANACHE : Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce ( czekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone). Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą(na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. Od czasu

Domowe Torty
Krem gruszkowy 400

gęstej, kremowej konsystencji… …i gotowe ! Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z czekoladą ( zwłaszcza białą czekoladą) oraz słodkimi polewami np. toffi, karmelową lub czekoladową. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem gruszkowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Piernik na kefirze (bez jajek) 216

szklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec(...)temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Smacznego

talerz przyjemności
Florentynki 152

Florentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się tak ze względu na zawartość bakalii. Nieco trudne w przygotowaniu, nie najtańsze, ale z pewnością warte zrobienia od święta :) Chętnych zapraszam do wypróbowania swoich sił :) Składniki: 100 g rodzynek 50 g suszonych żurawin(...)Piec 12-15 minut w 175*C. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Nie zdejmować przed wystudzeniem - ciastka dopiero wtedy się sklejają.   Jeśli lubicie można oblać je gorzką czekoladą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kukurydziane fit ciasteczka 263

mąki pszennej (ja użyłam 50 g pszennej i 90 g żytniej) szczypta soli 1 mały banan (mój ze skórką miał 170 g) 3 łyżki oleju roślinnego gorzka czekolada do dekoracji (ta na zdjęciu to moja ulubiona 64% kakao ma dodatkowo kawałki prażonego ziarna kakaowca, 4 zł w Intermarche jakby co) Przygotowanie: Przesiej mąki do dużej miski, dodaj sól. Utrzyj(...)dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej puszcze, gwarantuję

greenscarf
Przepis pewniak! Biszkopt całoroczny :) 206

się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie po konserwowe czy mrożone. Domowy biszkopt z owocami i czekoladą. Składniki:  4 jajka 1 szkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek oleju 8 łyżek wody Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. dowolne dodatki np owoce sezonowe Przygotowanie:   Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do powstałej gładkiej pianki powoli dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy. Do jednolitej masy

Tagebuch po polsku
Szybki placuszek , do kawy , a'la 3 bit ;) bez śmietany 154

budynie w proszku( 1 duży,1 mały) waniliowy 1l mleka margaryna palma z wanilią 250g cukier wanilinowy 2 łyzki cukru pudru masa kajmakowa, krówka (Gostyń) masło 200g czekolada gorzka  przygotowanie: masa budyniowa : * 3/4 mleka zagotować , z resztą wymieszać proszek gotować budyń normalnie  schłodzić go  w międzyczasie utrzeć margarynę z cukrem wanilin. i normalnym Dodać schłodzony budyń(...)warstwy) na to wylać budyń i przełożyć kolejnymi herbatnikami.   masa korówkowa: masło utrzeć na puszysto, dodać krówkę i nadal ucierać  wylać na herbatniki i przełożyć kolejnymi Roztopić czekoladę z odrobiną mleka, wylać na wierzch .  Schłodzić minimum 2h, im bardziej schłodzony tym pyszniejszy. IDEALNY DO KAWUSI

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kaw(ł)oszka 169

ostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce. Warstwa II 330 ml śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady 3. Kawę inkę rozpuszczamy

Gotowanie...to proste !
Jabłecznik z pierniczkami 283

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać

Mała Cukierenka
Makowiec japoński / makowiec z jabłkami 223

makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej  2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3 jabłka 1 tabliczka mlecznej czekolady  100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy(...)makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.  5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami

Szefowa kuchni