czekolada - 27946 przepisów (strona:951/1864)

MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 165

POLEWA :   100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści.                                                              PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt należy przekroić na pół

Kulinarne Fantazje Marioli
PĄCZKI SERDUSZKA 124

POLEWA :  50 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka masła posypki dekoracyjne Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy.                                                                 PRZYGOTOWANIE :   Drożdże mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
TRUFLE ORZECHOWO - CZEKOLADOWE 125

SKŁADNIKI :  150 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g czekolady deserowej 50 g masła 1 łyżka cukru 1/4 szklanka mleka                                                             PRZYGOTOWANIE :  Herbatniki mielimy blenderem bardzo drobno, prawie(...)mąkę. Orzechy ( można użyc dowolnych ) również drobno mielimy.  W garnku ogrzewamy mleko, cukier, masło, połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników, nie zagotowujemy. Herbatniki i orzechy przekładamy do miski, wlewamy ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki które obtaczamy w kakao i mielonych orzechach. Układamy czekoladki na talerzu i chłodzimy w lodówce aż całkowicie stwardnieją

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 159

DODATKOWO :  150 g herbatników kakaowych 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania słodka herbata do nasączenia                                                               PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier(...)mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc.  Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM 154

DODATKOWO :  1 szklanka słodkiej herbaty 200 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanka mleka mały słoiczek kwaśnego dżemu                                                                       PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy(...)około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut.  Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą.  Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę. Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy śmietaną i listkami

Kulinarne Fantazje Marioli
DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 136

Kaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku waniliowy z owocami i czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam.                                                                 SKŁADNIKI :  250 g kaszy jaglanej(...)pełnego mleka 1 cukier waniliowy 50 g cukru 2 - 3 duże gruszki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego  sok z malin czekolada do polania  płatki migdałów  mięta do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK STRACCIATELLA 126

sera wiaderkowego  200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa  czekoladowa-expresowa płatki migdałów  HELIO(...)ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm.  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę.  Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce. Ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 120

cukru 3 pełne szklanki mleka 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1 mały olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru do masy 200 g margaryny lub masła 100 g ciemnej czekolady  czekoladowe trufle do ozdoby(...)masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę rozpuszczamy w miseczce w mikrofalówce i smarujemy nią roladę. Na wierzchu układamy czekoladowe trufle. Ciasto jest rewelacyjne na drugi i trzeci dzień, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernikowy tort o trzech smakach 481

cukru pudru (200 g cukru pudru na oba ) - 110 g śmietanki 30% (220 g śmietanki 30 %) -   76 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady (152 g białej czekolady na oba ) - 3 jajka ( 6 jajek na oba ) - 1 plaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej na oba ) - 1 płaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki pszennej na oba ) - kilka kropel

Wypieki Rene
TRUSKAWKOWY TUNEL 135

cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu(...)biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym

słodki bratek
Kakaowy budyn jaglany z owocami sezonowymi czyli Niedzielne Sniadanie odc.85 210

owocami sezonowymi  budyń: 400 ml dozwolonego mleka 4 czubate łyżki płatków jaglanych łyżka kakao lub karobu słodzidło do smaku owoce - u mnie czereśnie, porzeczki i maliny opcjonalnie gorzka czekolada do posypania Mleko zagotowujemy, dodajemy kakao i płatki. Gotujemy do momentu aż się rozgotują i całość zgęstnieje. Dosładzamy. Blendujemy na gładki krem i nakładamy do miseczek. Dekorujemy sezonowymi owocami(...)czekoladą. dodajemy na zimno lub ciepło

Dzieje kuchennej Wiewióry
TRUSKAWKOWY PUCHAREK 154

Składniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować.  Dodać zblendowane truskawki(...)pucharków i wstawić do lodówki na 3-4h. Gdy masa truskawkowa dobrze stężeje, ubić śmietanę na sztywno cukrem pudrem. Wyłożyć na masę truskawkową.  Na wierzch posypać startą czekoladą i ozdobić ciastkami. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Deser z chia oraz zakupy internetowe w Frisco.pl 145

słoiczek 4 i 1/2 łyżki nasion chia - po 1 i 1/2 łyżce na słoiczek 1 białko z wyparzonego jajka 1-2 płaskie łyzki cukru kryształu garść truskawek płatki białej czekolady  Jeśli deser chcemy zjeść po południu to rano musimy już zacząć przygotowania. 1. Wlewamy po 100 ml mleka do każdego słoiczka i wsypujemy po 1 i 1/2 łyżki nasion(...)ubijamy na sztywno pod koniec dosypując 1-2 łyżki cukru. Mieszamy delikatnie z musem truskawkowym. wykładamy porcje na pudding chia i schładzamy chwile w lodówce. Podajemy posypane płatkami białej czekolady. Deser ten przygotowałam z użyciem wspaniałych nasion chia które mogłam zakupić w okazyjnej cenie w internetowym sklepie Frisco.pl.   Dla rodziny takiej jak moja, gdzie nie posiadamy samochodu, a przemieszczamy

Gotowanie...to proste !
Marysieńka 218

Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń Wystudzić. Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa  100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka

O kuchni z uczuciem
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 134

łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm.  Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami(...)jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania