cukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt. Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego
Moniki Smakołykiszklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 1 opakowanie ciasteczek Oreo Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia Polewa: 100g czekolady mlecznej 50 g margaryny Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie dodać serek waniliowy i jogurt, wymieszać(...)ciasteczko Oreo i 2 łyżki masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej. 100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać polewą i udekorować pigwą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijakości), Masa: 600 ml śmietany 30% lub 36% ( do ubijania), 3 łyżki cukru pudru, 3 fixy do śmietany, Dodatkowo: 3 banany, 1 puszka masy kajmakowej, kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej Wykonanie: Herbatniki kruszymy, mieszamy dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy. Banany obieramy(...)banany wylewamy masę kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy do śmietany. Gotową masę przekładamy na nasze ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Passion of Cookingjajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli żelatynę, ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusimąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika. Sposób wykonania: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy miód, margarynę i przyprawę do piekarnika. Wszystko dokładnie mieszamy nie doprowadzając
Na słodko lub wytrawnieTrzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao(...)Można także każdy krem umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylką i wyciskać porcję kremu do pucharków. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą (lub gotową posypka czekoladową). Smacznego
MyCookBook.plChodzi za mną coś słodkiego. Chodzi, chodzi i odczepić się nie może… a ile można jeść gorzkiej czekolady? No dobrze, tak, zgadzam się: DUŻO :D Tyle że ona też w końcu zaczyna się nudzić, nawet w wariancie z malinami czy miętą. A w dzień taki jak wczoraj – święto – nie wypada chodzić do sklepu, więc wyjmuje się to, co się(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree z dyni, ale jeszcze nie próbowałam
Jak gotować i nie zwariowaćmleka 7-8 łyżek cukru cukier wanilinowy Delecta 2 łyżki kakao 4-5 łyżki dżemu kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki] 1/2 tabliczki czekolady dowolne bakalie polewa maczek mango, truskawka Decorada Delecta Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając
Moje domowe kucharzenieziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl. mleka 1/2szkl. cukru 30 dkg.masła 5 żółtek spirytus do smaku (lub inny alkohol) Dodatkowo; puszka (400g) masy kajmakowej ok 4 kostki gorzkiej czekolady PONCZ; Przygotować około 150 ml. do nasączenia biszkoptów i wkładki orzechowej ( może to być kawa, herbata lub cappuccino) PRZYGOTOWANIE; BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać(...)dodać spirytus lub inny alkohol do smaku . PRZEŁOŻENIE CIASTA: -biszkopt kakaowy - 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - masa kajmakowa - biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek - starta czekolada Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kropel olejku waniliowego Masa grysikowa : - 1 litr mleka - 9 dużych łyżek kaszy manny ( grysiku) - 300 g cukru pudru lub zmielonego cukru białego - 300 g masła Polewa : - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - pół szklanki cukru - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać ) - pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób
Wypieki Renebraku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania(...)kolejny podkreślam NIE MAM, ale w smaku boski :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 1/2 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g serka mascarpone 250g serka ricotta 4 łyżki śmietany
Kolorowy Przepisownikpszennej 400 gram miodu prawdziwego 200 gram masła 2 jajka 3/4 szklanka mleka 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Dodatkowo: 400 gram powideł śliwkowych 100 gram gorzkiej czekolady 50 gram posiekanych orzechów włoskich Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, ostudzony miód(...)równe części, wałkujemy na prostokąt , przekładamy do formy (16x29 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzone placki przekładamy powidłami, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch i boki piernika, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
Bajeczna Kuchniaherbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy(...)herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy do polewy. Całość wylewamy na ciasto i obsypujemy resztą orzeszków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Gotowanie moimi oczamikoniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 3/4 kostki masła 5 łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Puszkę masy krówkowej wsadzamy na kilka minut do gotującej się wody(...)wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy. Posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego
Tagebuch po polskuszklanka cukru 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny kawałek czekolady lub kakao do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Masa budyniowa(...)żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie na żelatynę. Wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać na ubitą śmietanę (można posypać kakao). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie