czekolada - 27946 przepisów (strona:952/1864)

Rogale bakaliowe 642

cukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt.  Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego

Moniki Smakołyki
Serniczki bez sera z oreo i pigwą. 194

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 1 opakowanie ciasteczek Oreo Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia   Polewa: 100g czekolady mlecznej 50 g margaryny Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym   na kogel mogel. Następnie dodać serek waniliowy i jogurt, wymieszać(...)ciasteczko Oreo i 2 łyżki masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej.  100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać polewą i udekorować pigwą.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Banoffee 1845

jakości),   Masa: 600 ml śmietany 30% lub 36% ( do ubijania), 3 łyżki cukru pudru, 3 fixy do śmietany,   Dodatkowo: 3 banany, 1 puszka masy kajmakowej, kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej   Wykonanie: Herbatniki kruszymy, mieszamy dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy. Banany obieramy(...)banany wylewamy masę kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy do śmietany. Gotową masę przekładamy na nasze ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.   Smacznego

Passion of Cooking
Bananowy kopiec 230

jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM  śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli  żelatynę,  ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Sernik piernikowy 227

mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika. Sposób wykonania: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy miód, margarynę i przyprawę do piekarnika.   Wszystko dokładnie mieszamy nie doprowadzając

Na słodko lub wytrawnie
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 190

Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao(...)Można także każdy krem umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylką i wyciskać porcję kremu do pucharków. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą (lub gotową posypka czekoladową). Smacznego

MyCookBook.pl
Kakaowe babeczki dyniowe 258

Chodzi za mną coś słodkiego. Chodzi, chodzi i odczepić się nie może… a ile można jeść gorzkiej czekolady? No dobrze, tak, zgadzam się: DUŻO :D Tyle że ona też w końcu zaczyna się nudzić, nawet w wariancie z malinami czy miętą. A w dzień taki jak wczoraj – święto – nie wypada chodzić do sklepu, więc wyjmuje się to, co się(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree z dyni, ale jeszcze nie próbowałam

Jak gotować i nie zwariować
Bajaderka 205

mleka 7-8 łyżek cukru  cukier wanilinowy Delecta  2 łyżki kakao 4-5 łyżki dżemu  kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki]   1/2 tabliczki czekolady  dowolne bakalie polewa maczek mango, truskawka Decorada Delecta Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając

Moje domowe kucharzenie
Ciasto - orzechowa krówka. 195

ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl.  mleka 1/2szkl. cukru 30 dkg.masła 5 żółtek spirytus do smaku (lub inny alkohol) Dodatkowo; puszka (400g) masy kajmakowej ok 4 kostki gorzkiej czekolady PONCZ; Przygotować około 150 ml. do nasączenia biszkoptów i wkładki orzechowej ( może to być kawa, herbata lub cappuccino) PRZYGOTOWANIE; BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać(...)dodać spirytus lub inny alkohol do smaku . PRZEŁOŻENIE CIASTA:  -biszkopt kakaowy - 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - masa kajmakowa - biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek - starta czekolada Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Stefanka 303

kropel olejku waniliowego Masa grysikowa : - 1 litr mleka - 9 dużych łyżek kaszy manny ( grysiku) - 300 g cukru pudru lub zmielonego cukru białego - 300 g masła Polewa :   - 100 g czekolady mlecznej   - 100 g czekolady gorzkiej   - pół szklanki cukru   - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać )   - pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób

Wypieki Rene
Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie 718

braku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania(...)kolejny podkreślam NIE MAM, ale w smaku boski :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 1/2 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g serka mascarpone 250g serka ricotta 4 łyżki śmietany

Kolorowy Przepisownik
Piernik staropolski 164

pszennej 400 gram miodu prawdziwego 200 gram masła 2 jajka 3/4 szklanka mleka 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Dodatkowo: 400 gram powideł śliwkowych 100 gram gorzkiej czekolady 50 gram posiekanych orzechów włoskich Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, ostudzony miód(...)równe części, wałkujemy na prostokąt , przekładamy do formy (16x29 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzone placki przekładamy powidłami, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch i boki piernika, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami

Bajeczna Kuchnia
Maxi King bez pieczenia 243

herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy(...)herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy do polewy. Całość wylewamy na ciasto i obsypujemy resztą orzeszków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Ciasto 3 Bit -bez pieczenia 267

koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru  2 żółtka 3/4 kostki masła 5 łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Puszkę masy krówkowej wsadzamy na kilka minut do gotującej się wody(...)wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową.  Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy. Posypujemy czekoladą.  Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego

Tagebuch po polsku
Ciasto 3 bit 166

szklanka cukru 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny kawałek czekolady lub kakao do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Masa budyniowa(...)żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie na żelatynę. Wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać na ubitą śmietanę (można posypać kakao). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie