oreo - 32 sztuki ciastek (odkładamy z tego 4 ciasteczka do ozdobienia gotowego tortu!) 1 mleczko kokosowe w puszce 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 8 daktyli suszonych 1 tabliczka gorzkiej czekolady olej kokosowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, następnie zalewamy całą puszką mleczka kokosowego, odrobinę solimy, cukrzymy i gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka. W tym czasie(...)lodówki. Nadzienie: Ostudzoną kaszę jaglaną blendujemy z masą z ciastek oreo oraz łyżeczką oleju kokosowego. Wykładamy na schłodzony spód i ponownie wkładamy do lodówki na moment. Wierzch: czekoladę roztapiamy w rondelku z odrobiną wody. Lekko wystudzona, ale nadal płynną układamy na wierzch, na to posypujemy pozostałe rozdrobnione ciasteczka. Wierzch dodatkowo ozdabiamy przeciętymi na pół ciastkami. Wstawiamy jeszcze na chwilę
Bananowe Polewiórków kokosowych Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia (1/2 kostki) 250 mililitra mleka 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek(...)który wyłożyć cały krem czekoladowy. Przełożyć trzecim blatem ciasta. Na koniec wyłożyć resztę kremu kokosowego pamiętają, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Wierzch tortu ozdobić startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościrzepakowego (ok.30 g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok.18g) - 3 łyżki orzechów włoskich (ok.30g), - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g). - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy tartą marchewkę(...)Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. 6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkworcu 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki naturalnego kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu do dekoracji (propozycja): polewa o smaku krówkowym i chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy(...)środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut. Po wyjęciu z formy ciasto polewamy polewą. Na wierzch jeszcze nie zastygłej polewy wysypujemy chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej. Smacznego *inspiracja z bloga daylicooking
Słodkie okruszkiziemniaczanej 180 g margaryny lub masła Krem śmietanowy z cappuccino: 550 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 13 g fixu do śmietany 2 łyżki cappuccino orzechowego Gorzka czekolada na wierzch Na dnie foremki układamy herbatniki maślane. Kajmak wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki aby był płynny. Całą puszkę rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy go warstwą herbatników. Do garnka wlewamy(...)cukru pudru. Odkładamy do osobnej miski trzy łyżki do dekoracji. Resztę ubijamy z proszkiem cappuccino (tylko do połączenia składników). Krem wykładamy na herbatniki, wygładzamy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą i resztą śmietany
VioletoweKucharzenieKombinacji z dynią ciąg dalszy. Do trufli podchodziłam dwa razy :) Za drugim razem po właściwym doborze składników wyszły świetnie. Jedyny kłopot to kąpiel kulek w czekoladzie. Cała się upaćkałam :) Puree z dyni robiłam w garnku wielofunkcyjnym all in one coopot Russell Hobbs. Świetnie się spisał!!! Łapcie przepis na pyszne trufle :-) TRUFLE DYNIOWE ✔1 szkl.puree z dyni(...)łyżek mąki kokosowej ✔1 łyżka masła orzechowego ✔2 łyżki syropu klonowego ✔cynamon/kardamon Składniki wymieszać. Uformować kulki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli. Namoczyć kulki i wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO
Tetiisherisernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić(...)Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego
Szczęśliwa kuchniamaślanki naturalnej 30 gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca(...)dzielimy je trójkąty - 8 sztuk Drugi sposób to rozwałkowanie ciasta na prostokąt i pocięcie go również na trójkąty Nakładamy trochę marmolady lub po dwa kawałki czekolady przy szerszej krawędzi i zwijamy od szerszego końca do węższego - formujemy rogalik Nastawiamy piecyk na 190 stopni Uformowane rogaliki układamy na blasze, zachowując pomiędzy nimi odległość i odstawimy jeszcze na ok. 20 minut Smarujemy
Szczęśliwa kuchniablok, inny niż wszystkie :) Biały z żurawiną orzechami i krakersami Składniki : 2 szklanki mleka (pełnego) w proszku 125 gram masła 2/3 szklanki ksylitolu 100 ml wody czekolada biała 200 g Cukieteria 70 gram krakersów 1 garść orzechów włoskich żurawina pół szklanki Przygotowanie: Do małego garnka wkładamy masło,wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol i białą czekoladę
Różowa kuchniaśmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę(...)niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDODATKOWO : 200 g herbatników do wyłożenia blaszki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 cukier waniliowy tarta czekolada do posypania MASA CZEKOLADOWA : 200 ml mleka 2 łyżki masła(...)koniec wlewamy żelatynę szybko miksujemy aby nie powstały gródki. Na zimne ciasto rozsmarowujemy bitą śmietaną i ponownie chłodzimy około 2 -3 godzin. Bajaderkę posypujemy obficie tartą czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy. Ciasto jest bardzo smaczne. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje MarioliByło mocno czekoladowe brownie więc czas na wersją jasną czyli blondie. Też jest czekoladowe, ale ma w sobie białą czekoladę. Nie rośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam(...)wiosny. Albo zapaść w sen jak niedźwiedź i poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki ... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód , trochę czekolady i od razu lepiej. To ciasto robi się szybko i łatwo . Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoliwki ") ok. 170-200 ml mleka lub wody (u mnie mleko) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka budyniu (w proszku) o smaku śmietankowym bez cukru moje dodatki: kostka czekolady mlecznej i płatki migdałowe, ale można użyć bakalii, świeżych lub kandyzowanych owoców, co tylko przyjdzie do głowy :) Mleko zagotować, dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu przez kilka(...)czekoladowymi i płatkami migdałowymi. Podawać na ciepło. Uwaga: owsianka sama w sobie nie ma dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki dodatek to polecam użyć tak jak ja mlecznej czekolady lub po prostu dosłodzić ją na przykład płynnym miodem
Simply Foodmogę Wam zagwarantować! Składniki w różnych proporcjach. Składniki banan jabłka suszona żurawina sok z cytryny sos do deserów ( lub sok) opcjonalnie prażone płatki z migdałów bazylia wiórki z czekolady u mnie różowe Jabłka i banany pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj suszonej żurawiny i sok. Posyp prażonymi płatkami z migdałów, dość obficie. Jeszcze bazylia i czekolada. Sałatka gotowa
Z Kuchni Do Kuchnicytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Poncz: 1/2 szkl mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej 4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 36% Dodatkowo: ok. 200 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt(...)dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać! Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia. Czekoladę drobno posiekać, dodać do śmietany i poczekać, aż się rozpuści. Następnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Odstawić na bok do przestudzenia. Poncz: Letnią kawę wymieszać z alkoholem. Biszkopt
Nastoletnie Wypiekanie