wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko i dalej ubijać(...)niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam go polewą kakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało
Cakes By Kejtcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Krem: 400 gram masła 250 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 200 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa złote perełki cukrowe Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą(...)kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości,dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy,uważając aby masa się nie zważyła.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kremu,miksujemy. Kremem przekładamy małe biszkopty w kształcie serc,tak żeby powstały 3 torciki.Smarujemy wierz i boki.Boki dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i końcówki
Bajeczna Kuchniałyżeczka cukru 200 ml. letniego mleka 75 gram masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 30 ml. wódki lub spirytusu Dodatkowo: 1 opakowanie kremu czekoladowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % olej lub tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy(...)Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy pączki. Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pączków
Bajeczna Kuchniamaki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok i skórka otarta z jednej cytryny 1 duży aromat cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną(...)cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową. Zamiast polewy możemy babkę polać lukrem
Bajeczna Kuchniagram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy(...)Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami cukrowymi
Bajeczna Kuchniamąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 1 op. okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki rumu 100 gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić(...)cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto z kulkami.Na wierzch ułożyć biszkopty skropione rumem. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto
Bajeczna Kuchniakilograma truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 8-9 opakowań herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu . Miksujemy za pomocą blendera , truskawki gotujemy do momentu zagotowania ,zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suchą(...)truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniatruskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy(...)lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniacukru pudru 5 dag masła 3 płaskie łyżki żelatyny do ciast i deserów Po mleczko i wiórki kokosowe zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Dodatkowo na spód: 10 dag czekolady lub paczka biszkoptów Wierzch sernika: polewa czekoladowa lub dwa batoniki bounty pokrojone na małe kawałki 1. Do rondla przelewamy mleczko kokosowe, dodajemy masło oraz cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu(...)reszta składników. Ser blendujemy mikserem lub rozgniatamy widelcem, łączymy z ciepłą masą kokosową oraz żelatyną. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ja biszkoptami lub gorąca rozpuszczona czekoladą, następnie wylewamy masę serowo - kokosową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wierzch sernika dekorujemy polewą czekoladową lub kawałkami batonika
Apetyczna babeczkaugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 3/4 szkl. mąki pszennej ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru przyprawa do dań słodkich lub czekolada (ja użyłam w młynku) Przygotowanie; Ziemniaki dokładnie utłuc a jeśli wyczuwalne są grudki to przecisnąć je przez praskę ( można też zmielić w maszynce). Dodajemy jajko, sól(...)patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kopytka. Dodajemy cukier i chwile mieszamy aż powstały "sos" oblepi dokładnie kopytka z każdej strony. Wykładamy na talerze i posypujemy przyprawą do dań słodkich, czekoladą lub cukrem jeśli jego ilość jest niewystarczająca. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki sody oczyszczonej (nie wyczuwalna jest w ciastkach) szczypta soli 1 duże jajko (użyłam rozmiar L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 50 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksowałam razem w blenderze. Można zmiksować zwykłym mikserem z końcówkami do ubijania, ale można wrzucić je do blendera. Na końcu wsypałam czekoladę i wymieszałam łyżką, aby mniej
Blondynka Gotujerazie potrzeby kapka mleka olejek rumowy Masa 2 kubki śmietany 30-stki łyżka żelatyny śnieżka do śmietany 4 łyżki cukru Ponadto 2 łyżki spirytusu dżem truskawkowy tabliczka gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki) musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut(...)mocno nawilżyć przegotowaną wodą z łyżką spirytusu. Następnie gdy woda wsiąknie rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć śmietanę. Wszystko przykryć drugim spodem ciasta. Górę również nawilżyć w taki sam sposób. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić na ogniu i polać nawilżoną górę
Pychotkaaarazie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody 1/2 tabliczki dowalonej czekolady w moim wypadku była to mleczna z nadzieniem tofi Ponadto 4 banany sok z cytryny Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka(...)wodą. Banany ułożyć w wydrążonym biszkopcie. żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie następnie ubijając śmietanę dodawać małymi porcjami. Gdy śmietana będzie sztywna dodać do niej pokrojoną w drobna kostkę czekoladę oraz niedużą ilość pokruszonego biszkopta - wszytko wymieszać. Tak przygotowaną masą przykryć banany formując kopiec. Całość posypać resztkami okruszków
Pychotkaaapieczenia, 3 łyżki kakao wydrylowane wiśnie krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła nasączenie: szklanka przegotowanej ostudzonej wody polewa: tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki margaryny lub masła Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie cukrem i cukrem waniliowym. Gdy białka będą sztywne dodawać(...)ugotowaniu ostudzić go. Gdy budyń będzie zimny zmiksować masło mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. Masę wyłożyć na ciasto. Masło lub margarynę roztopić dodając do niego czekoladę. Polewę wylać na ciasto. Uwaga! polewa nie może być gorąca
Pychotkaaa