czekolada - 27946 przepisów (strona:966/1864)

Fudge Gallico (domowa"krówka") 161

waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego masła 2/3 szkl mleka w proszku 200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach) ekstrakt waniliowy dodatkowo: 100 g czekolady herbatniki czekoladowe Przygotowanie: Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy.  Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest(...)konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie)  Na herbatniki lub dno foremki  wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki.  Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno i posypać)  lub posypujemy kakao

Bon appetit mon amie
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 221

niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać górę. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią gotowe ciasto

Passions hobbies life
Muffiny czekoladowe z malinami 202

cukru białego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)jednego naczynia i wymieszać. Jaja, jogurt oraz olej  wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco

kolorowotorcikowo
Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową. Pyszny zapiekany deser. 188

szklanka mleka 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 3/4 szklanki płatków ryżowych 11/2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 małe, miękkie ciasteczka (u mnie zbożowe) czekoladowa posypka lub starta czekolada Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem na najmniejszym ogniu gotujemy mleko z laską cynamonu. Następnie dodajemy cukier, mieszamy chwile. Potem wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy, co jakiś czas mieszając do zgęstnienia(...)deseru). Desery wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 5-7 minut (w zależności od piekarnika). Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu ). Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl

Słodkie okruszki
Sernik na jogurtach greckich 255

sera. Polecam!  Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast w trzeciej misce mieszamy jogurty z budyniami. Następnie do masy(...)blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą.  Smacznego

Smaki Natalii
Ciasto czekoladowe z cukinią 141

mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach 80 g posiekanej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miseczki. Masło i cukier przełożyć do osobnej miski i zmiksować do powstania puszystej masy. Dodawać(...)Dodać wanilię i stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania. Do tak powstałej masy dodawać stopniowo przesiane składniki, na zmianę ze śmietaną, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę.  Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyjąć

kulinarnyswiatdomi
Jogurtowe Muffiny z karmelizowanymi śliwkami 172

szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego DELECTA 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto jogurtowe wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W misce wymieszaj (bądź krótko ubij mikserem(...)oraz z oliwą z oliwek. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, wymieszaj łyżką do połączenia się składników (lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera). Wsyp połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę przełóż do ¾ wysokości papilotek. Piecz około 30 minut , do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Śliwki w karmelu: 15 sztuk śliwek 1 łyżeczka masła 2 łyżki

Kulinarna (nie)codzienność
Wąsate muffinki bananowe 102

pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie budyniu bananowego   mokre 150 ml mleka 2 jajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i rozgniecione banany, wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełnić(...)ciastem ok. 3/4 wysokości foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 -25 min. Przyozdobić rozpuszczoną białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi i lukrowanym wąsem

Pink Envelope
Parowce, pampuchy, kluski na parze 197

Parowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są  różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo sycące dlatego będą świetnym daniem obiadowym, albo słodkim podwieczorkiem. PAMPUCHY Z JAGODAMI Składniki: (na ok.10 szt.)  3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. letniego mleka 2 łyżki(...)cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód.  Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę

Bon appetit mon amie
Gęsty mus czekoladowo-kokosowy :) 190

Taki deser mogłabym jeść chyba codziennie :) Kremowy, a zarazem puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. Takimi słowami opisałabym dzisiejszy przepis - mus czekoladowo-kokosowy . Przepiękny aromat i cudowny, intensywny smak czekolady i kokosa. Użyte w przepisie składniki kokosowe pochodzą z młodego tajskiego kokosa , co powoduje, że przepis jest niezwykle odżywczy, naładowany zdrowymi właściwościami, a do tego smakuje bajecznie :) Składniki (2 porcje(...)przełóż do malaksera/miksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.  Gotowy mus przełóż do naczynek i włóż na 1h do lodówki.  Następnie, przed podaniem udekoruj kostką czekolady, ziarnami kakao i wiórkami kokosowym

Zdrowie na języku :P
letnie ciasto z malinami i galaretką 3089

świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
3bit 206

Składniki: - herbatniki - krakersy - kajmak - śmietana 36% - mleko 500ml - laska wanili - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 150g masła - 130g cukru - żółtko - gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Dno formy wykładamy krakersami. 2 .  Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka.   Wszystko(...)przestygnąć) 5 . Budyń przekładamy do formy i układamy warstwę z krakersów. 6. Ubijamy śmietanę 36% na sztywno (można dodać cukier puder) 7. Gotową śmietanę przekladamy do formy i ścieramy czekoladę

Coś z niczego
Ciasteczka owsiane jak jeżyki [bez pieczenia] 173

żurawiny/owoców goji/rodzynek - niesiarkowanych szczypta soli 1/2 szklanki masła orzechowego (jak wybrać dobre masło? Link ) 1/4 szklanki syropu klonowego (może być też miód lub melasa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (na polewę) - czytajcie składy, powinna mieć powyżej 70% kakao i zero lub minimalne ilości cukru 1. W dużej misce wymieszaj płatki, nasiona chia, pestki dyni, żurawinę i sól(...)kulki wielkości piłeczki pingpongowej, następnie spłaszczaj i układaj je na talerzu lub desce do krojenia. Nie przejmuj się, jeśli będą się lekko rozpadać - polewa zwiąże je w całość. 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie posmaruj nią wierzch boki każdego ciasteczka (najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego). Możesz też posmarować od spodu, żeby się jeszcze lepiej trzymały (ja ominęłam ten etap

Powiedz dietom nie
Tofurnik z owocami na zimno 165

stała część) 12-15 łyżeczek cukru (w zależności jak słodki smak chcemy uzyskać) sok z jednej dużej cytryny 3 łyżeczki agaru 1 łyżeczka oleju kokosowego Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady reszta stałej części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie:  Na samym początku tworzymy(...)przygotowany wcześniej spód. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na ok. 1 h (lub do momentu, aż masa zastygnie). Na koniec zajmujemy się polewą. Pozostałą stałą część mleczka kokosowego, czekoladę oraz olej kokosowy roztapiamy w garnku. Wylewamy na schłodzoną masę tofurnikową i dekorujemy wedle uznania - zmielonymi migdałami, owocami, orzechami itp.Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, aby całość dobrze się schłodziła. Smacznego! Maugo

Bananowe Pole
Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 187

kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania      Wykonanie: W mikserze utarłam   żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam cukier. W garnku z grubym dnem zagrzałam mleko(...)innego pojemnika i natychmiast wstawiłam do zamrażarki. W tym czasie wymieszałam drugą masę kawowo-kakaową tak samo jak poprzednią. Wstawiłam do zamrażarki. Przegotowałam czekoladowy sos: Do rondelka wsypałam rozkruszoną czekoladę, wlałam (60 ml) kremówki i wstawiłam na mały gaz. Cały czas mieszałam uważając, żeby sos się nie przegrzał. Kiedy był lśniący, zestawiłam z gazu do wystudzenia. Na dnie pojemnika ułożyłam

Kuchnia u Krysi