ciasto przez 40-50 minut w 180 C, na środkowej półce piekarnika (włącz termoobieg, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję) Jeszcze ciepłe ciasto możesz udekorować ścierając na grubych oczkach czekoladę (u mnie było to pół tabliczki 74 % czekolady). Smacznego! Artykuł Wegańskie ciasto z dynią i jabłkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfgalaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 1,5 łyżki kakao 75 g gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy(...)miękkim masłem na puszystą masę - budyń dodawać w kilku turach do masy maślanej. Po utarciu masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i bardzo drobno posiekaną czekoladę, połączyć. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać biszkopty, lekko skropić je płynną galaretką. Na biszkopty wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie wyłożyć kolejną warstwę
Domowa cukiernia Ewymąki pszennej * 0,5 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka sody * szczypta soli * łyżeczka cynamonu * szklanka cukru trzcinowego * pół szklanki oleju * 2 jajka * tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Cukinię wymieszać z kawą, dodać jajka i olej . Mąkę wymiesza ć z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę . Wymieszać ciasto , przelać do formy i piec
Magiczne Życie Martysię nie przypalił. Kiedy zacznie już bulgotać wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta. Dodatkowo 200 g herbatników posypka czekoladowa Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć warstwę herbatników i wlać na nie gorącą
O kuchni z uczuciemlikieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej(...)ponczu, cienką warstwą rozsmarować krem, na środek wyłożyć galaretkę z malinami, przykryć resztą kremu oraz drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu. Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą czekoladą oraz malinami. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa: – 400g śmietany kremówki – 250g serka mascarpone – skórka z cytryny – 3 łyżeczki cukru pudru – 600g truskawek Dodatkowo do dekoracji: - czekolada - bita śmietana - truskawki Białka ubijamy z solą waniliową. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do chwili, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy mąkę i ocet – krótko miksujemy(...)Masę wykładamy na bezę, rozprowadzamy wyrównując powierzchnię i zwijamy roladę. Zwijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu można ozdobić wzorem z czekolady. To jest pierwszy sposób podania. Drugi – wstawiamy roladę do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy deser mrożony. Podajemy ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Rolada bezowa z truskawkami – na dwa sposoby
mojewypiekiinietylkopierścienie do picia Elementy nadają się do mycia w zmywarce Nutri boost to nie tylko koktajle, to blender który zastąpi nawet tarkę. Specjalne ostrze pozwoli nam zetrzeć czekoladę na wiórki, ser czy przygotować własną mieszankę przypraw. Pokusiłam się o przygotowanie zielonego masła i blender poradził sobie z nim znakomicie. W codziennych sprawach nutri pomoże nam przygotować zupę krem, przygotować(...)owoce w butelce, a potem zabrać ją ze sobą. Teraz powstała wersja większa, pozwalająca przygotować małe i duże porcje, wykorzystująca potencjał urządzenia i wprowadzająca nowe funkcje jak tarcie sera, czekolady, kawy czy przypraw. I to mi się podoba
Gotowanie i blogowaniełyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żóltka 200 g masła ponadto: słoiczek dżemu morelowego okrągłe biszkopty ok 1/2 szkl alkoholu (w oryginale czystej wódki, u mnie cytrynówki) tabliczka czekolady ok 4 łyżki mleka Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika(...)gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie łyżka po łyżce dodawać budyń. Na biszkopcie rozsmarować dżem, położyć ciasto bezowe. Wyłożyć krem. Biszkopty moczyć w alkoholu, układać na kremie. Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko, wstawić na maleńki ogień, ostrożnie, ciągle mieszając podgrzewać do rozpuszczenia i powstania gładkiej polewy. Polewą nierównomiernie polać wierzch ciasta
6nieboserka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100 ml śmietanki kremówki - 250 g podłużnych biszkoptów - 100 ml rumu - 5 łyżek cukru pudru - 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę mieszamy z rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, aż powstanie gęsta jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy(...)łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny
Zainspirowana w kuchniporcja dla 1 osoby Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody kokosowej 4 daktyle garść jeżyn szczypta cynamonu 1 łyżeczka siemienia lnianego kilka suszonych bananów 2 kostki gorzkiej czekolady syrop klonowy do polania Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą i wrzucić do gotującej się wody kokosowej. Gotować z 2 daktylami około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie(...)pozostawić pod przykryciem na 5 minut. 2 pozostałe daktyle przekroić na pół. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Kaszę jaglaną przełożyć do kielicha blendera. Dodać kilka łyżek mleka/wody kokosowej, cynamon, siemię lniane. Zblednować na gładki budyń. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody/mleka. Jaglankę wyłożyć do miseczki. Posypać jeżynami, suszonymi bananami, ułożyć daktyle, wysypać wiórki czekoladowe i polać syropem klonowym dla dodatkowej słodyczy. Prosto
Jaglusiaprzegotowanej wody 50 ml Amaretto Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek(...)delikatnie rozwinięty biszkopt. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek) i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie mieszamy z kremem. Roladę smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy
Na Ciasteczkowych Papierachrozpuściło , kiedy już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam jak zaczyna powstawać nam czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta . Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam(...)godzinki aby czekolada się troszkę troszkę zastygła. Po trzech godzinkach mamy przepyszne ciasto do kawy . Smacznego
Mój Smakpół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego 3/4 szklanki cukru jajko 2 szklanki cukinii startej na tarce (ok. 250g) Składniki na polewę: 80ml śmietanki 30 lub 36% 80g dobrej gorzkiej czekolady (u mnie 90%) Wykonanie ciasta: Rozpuszczamy masło w małym rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta to odsączamy. Mąkę(...)papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wykonanie polewy: Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy, by się rozpuściły. Gotową polewą oblewamy ciasto, zostawiamy na chwilę do stężenia. Blaszka: Korytko, keksówka o długości ok. 20cm. Przepis zaczerpnęłam z bloga www.ilovebake.pl Oto blogi
Mania WypiekaniaCzasem jak mam ochotę na coś słodkiego to bardzo często robię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu(...)nutella Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy solidnie czekoladą i ostrym nożem kroimy na 3 cm kawałki i układamy na blaszce ,następnie do rozgrzanego piekarnika wstawiamy na około 30,40 minut na 160 stopni od czasu do czasu sprawdzając czy się nie przypieka
Mój Smakśmietany 200 ml serka mascarpone 10 dag pistacji 05 kg truskawek 2 tabliczki czekolady mlecznej orzechy laskowe do posypania kilka malin do ozdobienia Spody do tortów jasne Wykonanie Śmietanę ubijam(...)sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej rozpuszczoną czekoladę delikatnie wlewam do masy śmietanowej oraz pistacje i wszystko dokładnie mieszam aby składniki się połączyły . Przekładamy biszkopty masą śmietanową i ozdabiamy truskawkami i malinami ,na koniec posypujemy orzechami mielonymi i odstawiamy na noc do lodówki
Mój Smak