soli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam(...)talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki podaję z sosem malinowym
JejKuchniaczosnek i przyprawy. Dodajemy jogurt grecki. Ugotowany makaron mieszamy z cebulką, wlewamy szpinak i całość mieszamy. Smacznego! ❤ Podwieczorek 17:30 Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Przepis na przepyszną domową czekoladę znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Chleb z roszponką i jajkiem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. DODATKOWO: - Gorzka czekolada starta na tarce/ obieraczce do ziemniaków Na schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy budyń i wyrównać. Oprószyć startą czekoladą. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy jest mocno schłodzony. Sernik przechowywać cały
Calzonella.comSKŁADNIKI : 200 g gorzkiej czekolady 200 g margaryny 1 szklanka startych, ugotowanych buraczków ( 2 buraczki ) 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku. Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, czekoladę, kakao i ogrzewamy, ciągle mieszają. do momentu zagotowania. Zakręcamy gaz i mieszamy aż cukier się rozpuści ( troszkę to potrwa ). Kiedy masa już ostygnie, dodajemy do niej buraczki i mieszając wlewamy jajka i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Blaszkę o wymiarach
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki soku z limonki 1/2 dojrzałego mango Lustrzana glazura: 300 g białej czekolady 200 g mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego) 1 i 3/4 szklanki cukru 20 g żelatyny 3/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty Przygotowanie: Serniczki: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje(...)lekko docisnąć). Ponownie wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeją. Lustrzana glazura: Do zimnej wody wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Do rondla nasypać cukier, wlać mleko skondensowane, wrzucić posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Podgrzewać na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (nie wolno zagotować!). Następnie podzielić na tyle części ile chcecie kolorów. Dodać barwniki spożywcze i dokładnie
Oryginalny smakSkładniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i żurawinę zmiksować i podlać brandy (ok 50 ml). Śmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki
Gaździnka warzypuszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy chwilę aż wytopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię(...)pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami
Smaki Na TalerzuCzas przygotowania: 25 min 125 g masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki mąki dyniowej * 150 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 150 g czerwonej porzeczki Mus porzeczkowy 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny *mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić(...)miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii 3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej 5. Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Ciasto będzie bardzo klejące 7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia 8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż
Słodki Kompromisbardziej zwarte lub o bardziej luźnej fakturze, moczymy dość krótko, żeby nam się nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru waniliowego/esencji waniliowej 2 żółtka 1 jajko mleko lub kawa z alkoholem do namaczania herbatników Polewa 75 g gorzkiej czekolady 90% 2 łyżki masła Sposób przygotowania Masło ucieramy z połową cukru. Dodajemy jajko i żółtka oraz cukier waniliowy. Próbujemy i decydujemy, ile cukru jeszcze dodać. Krem dzielimy na połowy
Mieszam w Garnkucukru 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 350 g chałwy waniliowej Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania wierzchu Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie partiami nie przestając miksować wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Gdy cukry się rozpuszczą, zmniejszyć obroty miksera(...)lodówki. Gdy galaretka stężeje wyłożyć na nią 2/3 masy chałwowej, przykryć drugim blatem ciasta, a na niego pozostały krem chałwowy. Wierzch oprószyć startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Ciasto wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Uwaga: to jedno z tych ciast, które jest lepsze po 2-3 dniach, kiedy krem dokładnie zastygnie a smaki ze wszystkich warstw zaczną
Simply Foodłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 300 g masła dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki wódki 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Białka ubić z solą a następnie powoli dosypywać cukier. Mak i kokos wymieszać i połączyć z pianą. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec(...)wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu i trzy warstwy ciastek. Czekoladę połamać do miseczki i zalać mlekiem. Umieścić nad garnuszkiem z parującą wodą i rozpuścić mieszając. Polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadigestive lub śniadaniowych 70 g masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej 3 banany sok z połowy cytryny puszka kajmaku 300 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki 4 kawałki ciemnej czekolady starte na tarce lub kakao do oprószenia garść orzechów włoskich do dekoracji (opcjonalnie) Jak zrobić banoffee? Z pokruszonych w szatkownicy ciasteczek i masła uzyskujemy spód o konsystencji mokrego(...)kilku dniach zjeść ze świeżą bitą śmietaną lub jogurtem. Jeśli nie musimy czekać na nasz deser to ubijamy śmietanę mikserem z trzepaczką na bitą śmietanę, którą dekorujemy wiórkami czekolady i orzechami. Orzechy nie są konieczne, ale ja mam jeszcze wielki koszyk z działki i coś z nimi muszę zrobić. Artykuł Banoffee w szklankach pochodzi z serwisu Ugotowane
Ugotowane pozamiatanepreparowanego (70g) 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku czekoladowym) 250 g mascarpone 250-300 ml śmietanki 36% ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej 100 g migdałów Do przybrania: czekolada, migdały/orzeszki/krokant, drobne owoce, ryż preparowany, mięta Migdały zalewamy wrzątkiem, co ułatwi nam zdjęcie z nich skórki (możemy użyć pozbawionych skórki, wstępnie posiekanych słupków migdałowych; płatków migdałowych w tym przepisie(...)oraz sól morską. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Karmelową masę przekładamy do pucharków. Dekorujemy dowolnie – u mnie orzeszki ziemne, starta czekolada i listki mięty. Można wykorzystać pozostały ryż preparowany oraz świeże owoce, np maliny. Źródło
Smaki Na Talerzuzapachem i smakiem. Prosty, przepyszny i bardzo delikatny deser z musu truskawkowego, bitej śmietany i bezów. Rozpływa się w ustach. Składniki: śmietana 30% gorzka czekolada truskawki bezy cukier puder(1-2 łyżki) Wykonanie: Tym razem specjalnie nie podaję ilości przy składnikach, bo uważam, że w tym deserze niech każdy zadecyduje sam ile i czego chciałby(...)truskawek poprzekrajać na cztery części i wrzucić do musu. Kilka ładniejszych kawałków zostawić do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier puder do smaku. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietany. Na koniec dodać pokruszone bezy. Sporą porcję śmietany wyłożyć na mus i truskawki. Ozdobić według uznania
Pysznie & Piękniewersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto. Składniki: dwie szklanki truskawek 1 puszka masy kajmakowej 1,5-2 paczki herbatników 50 g gorzkiej czekolady 400 g śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka 1,5 łyżki mąki pszennej(...)herbatniki. Wyłożyć masę budyniową. Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową. Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce
Pysznie & Pięknie