Biszkopt czekoladowy: 3 duże jajka 70 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków, ale nie musi być 20 g kakao ciemnego 30 g czekolady mlecznej lub gorzkiej startej lub rozdrobnionej w malakserze Masa: 200 g malin mrożonych 150 ml wody 200 ml śmietanki 30% 2,5 łyżeczki żelatyny 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Oddziel białka(...)cukier. Gdy będzie lśniąca i sztywna, dodawaj po jednym żółtku. Każde kolejne dodaj, gdy masa się dobrze połączy. Do piany przesiej mąkę z kakao. Dodaj też startą lub rozdrobnioną czekoladę. Ubij na wolnym obrotach do połączenia się składników, pod koniec lekko je podkręć. Przelej masę do tortownicy i wyrównaj. Wstaw na środkowy poziom do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz
Anioszek w kuchnicukru pudru kilka kropel soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki surowej marchewki Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników(...)rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki dziób. Wstawiamy do lodówki. Smacznego! Inspiracja tutaj
Radość kipiąca uśmiechem.pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć(...)podsmażyć.Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na biszkopt. Całość wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozprowadzić po jabłkach. Udekorować startą czekoladą. Mocno schłodzić. Smacznego
Tagebuch po polsku500g sera białego śmietankowego 450g owoców leśnych (waga zamrożonych) 200g jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 1 galaretka owoce leśne 1 łyżeczka żelatyny 150ml gorącej wody Polewa biała czekolada ( użyłam Helio ) Owoce rozmrażamy w misce. W wysokim kubku rozpuszczamy galaretkę i łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia. Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich jogurt(...)nią z każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowaniełyżki cukru kilka kropelek olejku migdałowego 120g masła 1 łyżka cukru pudru polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Pomału dodawać naprzemiennie wodę i rozpuszczone(...)przemiennie. Pozostałą masą budyniową posmarować metrowca. Metrowca włożyć do lodówki aby nasze "kromki" dobrze się skleiły. W tym czasie można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać masło i mleko, mieszać aż składniki połączą się. Gdy polewa jest zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę mleka. Wystudzoną polewą polać metrowca i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ponownie włożyć
Amatorka kuchennakopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego 1 budyń waniliowy Winiary 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 paczki herbatników 2 tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżka masła wiórki kokosowe Forma najlepiej tortownica kwadratowa 24/24 Wykonanie : Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony to znaczy że się upiekł. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub czym wolicie, mogą być płatki migdałów. A jeśli nie lubicie żadnych dodatków na serniku to może pozostać taki bez niczego
Sama słodycz i szczypta chiliRafnello (niechcący zamówiłam dwie paczki, ale to chyba wpływ godziny o której to robiłam) z firmy tej skusiłam się jeszcze na orzechowego batonika , oraz gryczanki czekoladowe jako miłośniczka czekolad.. nie mogło i ich zabraknąć, kusząca od dawna surowa czekolada, o smaku cappuccino z białą morwą oraz gorzka z nadzieniem nugatowym kolekcjonując wszelkiego rodzaju makarony.. ich nigdy
More food, love and dreamsśniadanie. Składniki: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 1/3 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki rodzynek Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz(...)płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru\125 ml mleka 80 ml oleju\15 ml soku jabłkowego 1 jajko kilka kropli olejku migdałowego 5 kostek czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30 % 1 śmietan fix 1-2 łyżki cukru kolorowa posypka W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie przelać mokre składniki do suchych o krótko(...)zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozsmarować na ostudzonych muffinkach. Posypać kolorową posypką
Ewusiowe SmakiSpód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć(...)wierzch nam się zbyt rumieni, to przykrywamy go folią aluminiową lub papierem. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmujemy z tortownicy i polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy mielonymi orzechami i kakao
Karczma Honoriettycukru białego, 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 75 ml mleka, 2 łyżki soku z cytryny, ponadto: 50 g gorzkiej czekolady, gotowa masa cukrowa, trzy kolory, słodkie jajeczka. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na kogel mogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę(...)cytryny. Ciasto powinno być gęste i puszyste. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe). Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami. Smacznego
Moniki Smakołykisernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao(...)przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 140 oC i dopiekaj kolejne 15 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak sernik do ostygnięcia. W celu przygotowania polewy, wymieszaj posiekaną czekoladę i śmietankę w miseczce i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu energicznie wymieszaj olej, aż masa stanie się kremowa i jednolita. Polej sernik po jego wystudzeniu i podawaj
karmelowytwarogu, 3 śnieżki, 1 i ¾ szkl. mleka, ok. 300 g herbatników, 2 galaretki ( smak dowolny), 0,5 szkl. cukru pudru, 0,5 l gorącej wody, 0,5 mlecznej czekolady Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg ucieramy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy. Następnie(...)łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy. Herbatniki wykładamy na blaszce o wymiarach 35x25 cm. Gotową masę wylewamy na herbatniki. Na wierzch sypiemy startą czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Passion of Cookingmleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego . Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno(...)spieniamy mikserem. odrobinę musu przekładamy na dno wysokiej, przezroczystej szklanki. Wykładamy spienione mleko, po czym delikatnie wlewamy kawę (bez fusów). Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Gotowe! Zakupy? Tak! Po tak miłej pobudce kobieta na pewno będzie w doskonałym humorze, ale przecież nigdy nie jest tak dobrze, aby nie mogło być lepiej! Każda pani będzie zachwycona, jeśli otrzyma propozycję
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 czubate łyżeczki cukru 2/3 szklanki zimnej wody mineralnej 2/3 szklanki mleka kilka kostek lodu lody śmietankowe bita śmietana starta czekolada SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawę, cukier, wodę, mleko i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze. Kawę przelać do wysokiej szklanki, dodać lody. Udekorować bitą śmietaną i kruszoną czekoladą
Przepisy Kulinarne