czekolada - 27946 przepisów (strona:941/1864)

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wędzonymi śliwkami 109

kalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 50 g masła 175 g drobnego cukru 100 ml gorącej wody 4 białka 90 g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu Śliwki przekrój na pół i zalej likierem(...)brandy. Odstaw na godzinę. W garnuszku umieść kakao, połamaną kawałki czekoladę, masło, 140 g cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Doda mielone migdały i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy

Kuchnia bezglutenowa
Trufle z płatkami owsianymi 137

które również znajdziecie na moim blogu. Składniki 2 szklanki płatków owsianych 100 g biszkoptów 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 130 g masła 8 łyżek mleka 100 g gorzkiej czekolady 70% W rondelku zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao, a następnie dodać czekoladę i gotując na małym ogniu rozpuścić wszystko. Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokruszone biszkopty i zalać

O kuchni z uczuciem
Ciasto czekoladowe z nektarynką 170

wszystkie owoce będą świetne w tym wypieku. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 4 filiżanki mocnego espresso 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru (możecie dodać więcej lub mniej) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 nektarynkę W garnku podgrzewamy kawę, masło, cukier, czekoladę i kakao (mieszajcie

Szybko Tanio Smacznie
Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym 270

szklanka cukru 200 g wiórek kokosowych Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g masła Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym(...)ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
tort kakaowo-śmietankowy :-) 224

łyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru -2-3 łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany 36%  -1 łyżka kakao -2 łyżki cukru pudru -2 -3 łyżki powideł kwaskowych -czekolada do dekoracji Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, w osobnej misce miksujemy żółtka,mąkę, cukier, cukier wanil, 1/3 szkl mleka  Wylewamy(...)blat ponczujemy, smarujemy cienko powidłami, nakładamy masę, następnie drugi blat-ponczujemy, smarujemy cienko powidłami i dajemy masę-trzeci blat ponczujemy  Cały tort smarujemy śmietaną 36% boki obtaczamy startą czekoladą. Dekorujemy według własnego uznania :-) Niestety nie mogę Wam pokazać tortu po przekrojeniu, ponieważ robiłam go na prezent, jednak osoba nim obdarowana była zachwycona :-) Także tego...polecam :P Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Trufle piernikowe z powidłami śliwkowymi 163

Piernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane   orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do piernika. Całość

Kuchnia Bon Appetit
Mus z chałwy i jabłek z ziemią jadalną 183

cytryny Calvados – 100 ml Wersja bezalkoholowa: Herbata np. Smak namiętności Czas na herbatę – 200ml Jabłka – 1,5kg Składniki – ziemia jadalna: Migdały bez skóry – 1 garść Czekolada gorzka – 50g Herbatniki – 5 sztuk Wykonanie – mus jabłkowy: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Dodać do nich wyciśnięty sok z cytryny i podlać alkoholem lub herbatą. Całość gotowań(...)małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i „rozpadające się”. Następnie jabłka zmiksować na gładki mus i schłodzić w lodówce. Wykonanie – ziemia jadalna: W mikserze zmiksować herbatniki, migdały i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić. Gdy masa będzie schłodzona należy zetrzeć ją na tarce lub rozkruszyć w palcach albo widelcem. Wykonanie – mus chałwowy: Gdy mus jabłkowy i ziemia będą się chłodzić

Kuchnia Bon Appetit
CZEKOLADOWA OWSIANKA Z BANANEM 224

Składniki: 1 szklanka mleka spożywczego 2% 1/2 szklanki płatków owsianych górskich garść żurawiny suszonej 5 daktyli bez pestek 1 łyżka kakao 1 banan 2-3 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały. Po tym czasie odcedzić przez sitko z wody. Mleko przelać do rondla, dodać pokrojone daktyle(...)mleka i bakalii dodać płatki i kakao oraz miód.  Pogotować jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki połączyły się. Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i podawać z bananem i gorzką czekoladą. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Muffiny z drobinkami czekolady 222

Składniki:  2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 ksylitolu ( cukru) 2 jajka L 300 ml  śmietany 18% 1/4 szklanki oleju  czekolada  mleczna 50 g drobno pokrojona     Krok 1 Do misy wbijamy jaja i ubijamy z ksylitolem na puch( masa potroi swoją objętość) .Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)śmietanę  i na końcu olej. Całość mieszamy łopatką. Krok 2 Przekładamy ciasto do foremek papierowych, łyżeczką nakładamy pokrojona czekoladę. Przekładamy do formy od muffin i pieczemy 25 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Proste ciasteczka z kawałkami białej czekolady 343

ciastek ) 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ), 160g cukru pudru ( 1 szklanka ), 4 żółtka, 250g zimnego masła niesolonego, 15 g cukru o smaku migdałowym lub cukru waniliowego, 100g białej czekolady. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier puder i cukier o smaku migdałowym lub cukier waniliowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki troszkę ze sobą posiekać(...)Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto dość długo będzie się kruszyć, także trzeba je cierpliwie wyrabiać. Pod koniec wyrabiania można podzielić je na pół i po połowie wyrabiać. Rozwałkować, powykrajać ciastka i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 7 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia

W kuchni u Moniki
Deser czekoladowy z mascarpone 756

biegu ze składników które akurat miałam w domu. Jest szybki w wykonaniu i nieziemsko pyszny. Gorąco polecam! :) Deser czekoladowy z mascarpone Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki

Smaki Natalii
TORT NALEŚNIKOWY 190

białego sera  1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego ok. 150 g 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego Polewa czekoladowa:   100 ml śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej  1 łyżka miękkiego masła  Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia:  Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem

pieprzny smaczek
Gruszkowo 141

wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady    Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć i zblendować. Płatki amarantusa zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać do zblendowanych daktyli. Płatki(...)migdałów, sok z cytryny i całość zblendować na gładką masę. Przełożyć na tartę i równomiernie rozprowadzić po całości. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na całości tarty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i niedbale (bądź całkiem dbale ) polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego

gutfut
Nutella ze śliwek 132

nadaje się do przekładania ciast. Składniki: 3 kg dojrzałej śliwki węgierki 1 kg cukru 32 g cukru z prawdziwą wanilią 3-4  łyżki holenderskiego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao Jak wykonać ?  Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ(...)mają tendencję do przypalania, po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią, połamaną czekoladę oraz kakao, gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciastka z jezynami czyli poWeekendowe Lakocie odc.133 151

stałej ofercie.  Moje nowe nabytki to świeżutka seria z liściem winogron. Piękne nieprawdaż? Czekoladowe ciastka z jeżynami na ok 12 szt. 100 g masła 25 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 20 g dobrego, ciemnego kakao 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 białko W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania