zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kokosu szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki kokosu łyżka cukru 2 szklanki poziomek Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki(...)foremek. Przygotować nadzienie: połowę mleka zagotować z masłem, w reszcie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, kokos. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Wtedy dodać białą czekoladę i połączyć. Gorącym kremem nadziewać tartaletki. Kiedy krem przestygnie na wierzchu położyć poziomki i lekko oprószyć kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję na sztywną lśniącą pianę dodaję w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, Dodaję żółtka oraz majonez a następnie(...)mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzegotowanej wody 4 galaretki brzoskwiniowe 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę(...)łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.Odstawić na noc do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g sera mascarpone Jagodowa galaretka 500 g jagód, u mnie mrożone(...)cukru 150 ml wody 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę
codojedzeniatruskawek 1 - 2 łyżeczek cukru pudru 175 g jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych 1 opakowanie galaretki truskawkowej 375 ml gorącej wody startą gorzką czekoladę - do dekoracji Przygotowanie: 6 - 8 truskawek opłukać i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić do lodówki(...)gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić
Ciastka - domowe słodkościmiodu Omlet: 1/2 przygotowanego kremu jaglanego 2 jajka szczypta cynamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Krem czekoladowy: 1/2 przygotowanego kremu jaglanego 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka 4-5 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej Karmelizowany rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka masła 1 łyżka miodu szczypta cynamonu cukier puder do dekoracji Kaszę gotuję w mleku do miękkości. Dodaję miód i banana(...)patelni rozgrzewam olej i wylewam przygotowaną mieszankę. Omlet smażę przez 6-7 minut na wolnym ogniu, do momentu zrumienienia spodu. Składniki na krem podgrzewam w garnuszku do momentu rozpuszczenia czekolady. Ściągam z ognia. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze części. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję rabarbar i chwilę duszę. Następnie dodaję miód oraz cynamon i całość karmelizuję przez
Mango Papajawww.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki kobiałka malin (mogą być mrożone lub ze słoiczka) 2 żółtka 2 + 4 łyżeczki cukru pudru 1 serek mascarpone 1 śmietana 30% 1 opakowanie herbatników odrobinkę startej gorzkiej czekolady Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru. Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z odrobinką soli. Wszystkie składniki łączymy razem, delikatnie(...)łyżeczkami cukru pudru. Na sos. Na spodzie wysokich szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem. Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia
Kuchnia smakówPyszne ciasteczka, które robi się w kilka minut. Są więc idealne na te upały. I zawsze mamy coś słodkiego w domu. Polecam! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 16 kostek czekolady mlecznej * żółtko jajka * łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Ciasto podzielić na osiem kwadratów. Na każdy położyć po dwie kostki czekolady. Złożyć ciastka, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec
Magiczne Życie Martywyglądu urocze naleśniki w kształcie serduszek. W smaku - odżywka białkowa o smaku czekolady i orzechów + ricotta + otręby = kulinarne niebo. Spróbujcie koniecznie! Tak pysznego sposobu na przemycenie białka w diecie jeszcze nie było... Zakochacie się! Składniki: 2 łyżki ricotty 2 jajka 1 łyżka odżywki białkowej o smaku czekolady i orzechów Whey Protein 1 łyżeczka otrębów Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować. Można smażyć
Chocolate Muffin Bloglodami klonowymi. A co z tymi czekoladkami? To moja wizja czekoladek "Reese`s", nie mam możliwości ich kupić, więc sama robię. Tym razem utoczyłam niewielkie kulki, które oblałam mleczną czekoladą.Wyobrażasz sobie jak trudno było trzymać gotowe czekoladki w lodówce? No wiesz, czekoladki zrobiłam wcześniej, aby potem wmieszać je do ukręconych lodów. Zrobiłam ich więcej, bo jak tu zrobić coś(...)przepisu, oczywiście podwoiłam proporcje, gdyż potrzebowałam więcej masła, do czekoladek i do lodów. Jeśli chodzi o czekoladki to tym razem ze schłodzonego masła ulepiłam niewielkie kulki, które oblałam mleczną czekoladą. Oczywiście wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Lody . Do rondelka wlałam mleko i mocno podgrzałam, włożyłam do niego masło orzechowe i przy pomocy rózgi mieszałam do momentu rozpuszczenia się masła
Blondynka Gotujełyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę i przekładamy nią biszkopt. Maliny do dekoracji . Polewa czekoladowa na wierzch biszkoptu . Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki 6 łyżek mleka Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy śmietanę kremówkę i mleko i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze ciepłą smarujemy wierzch biszkoptu
Ladylaura.papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier. Gotową polewą polewamy ciasto
Pyszności Słodkościtwarożku 2 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub cukier waniliowy 1 szklanka świeżych truskawek ½ pęczka listków mięty 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady Sos waniliowy: 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżka budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie na jednolitą masę(...)odpoczęło. Usmaż na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki. Nadzienie: Twarożek rozetrzyj ze śmietanką oraz cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon. Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej. Sos: Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami
Wanilia i KardamonTRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody FROSTING 100ml śmietanki 30% 60g białej czekolady kilka łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: BISZKOPT KOKOSOWY - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boków(...)masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy - całość schłodzić FROSTING - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć na blat, od razu dodać posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej polewy - polewę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - schłodzoną polewę ubić do powstania gęstego kremu - gotowym frostingiem udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi - całość
Smakołyki BerenikiLetnia, banalnie prosta, a zarazem zdrowa i bardzo smaczna sałatka. Doskonała na śniadanie lub kolację, a nawet po dodaniu bitej śmietany i czekolady sprawdzi się jako deser. Składniki: 1 dojrzałe awokado 150 - 200 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Z awokado wyjąć(...)polać truskawki i awokado. Ilość dodanego cukru zależy jak słodkie mamy truskawki. Po wymieszaniu sałatkę posypać płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzeszkami. Sałatka po dodaniu bitej śmietany i roztopionej czekolady jest świetna jako deser
Kuchcik gotuje