proszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany 5 małych paczuszek śmietany fix 1 szklanka cukru pudru 2 cukry z wanilią 1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 3 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki 12% około 185 g kakaowych herbatników blaszka o wymiarach 35/30 cm Wykonanie: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem(...)sztywno. Spodnią część ciast posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietanowej,następnie przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować resztą dżemu i śmietany.Na masę śmietanową wyłożyć kakaowe herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Herbatniki polać polewą.Ciasto włożyć do lodówki na noc. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka proszku do pieczenia, masy: 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki malinowe, 300 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 70 ml wrzątku, dodatkowo: maliny, czekolada mleczna . Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po jedynym żółtku oraz cukier. Cały czas mieszając wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto przelewamy do wyłożonej(...)przykrywamy blatem biszkoptu. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę. Śmietaną dekorujemy wierzch ciasta, posypujemy malinami i starkowaną czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego
paapilotkaażółtko 2 łyżki cukru łyżka kakao czubata łyżeczka śmietany 18% Masa: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: maliny do dekoracji Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy(...)babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksujemy z serkiem. Mieszamy z cukrem i czekoladą. Babeczki napełniamy masą i dekorujemy malinami. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkawyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, a następnie masę kokosową i pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Polewa 100 g czekolady 3 łyżki mleka 50 g masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, mleko i wymieszać. Polać wystudzone ciasto. czekoladowe z kokosem
O kuchni z uczuciemSkładniki: -maliny -borówki -galaretka malinowa, agrestowa, cytrynowa -śmietana 30% -czekolada mleczna z truskawkami Galaretki rozpuszczamy osobno każdą w 1,5 szklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy(...)warstwę borówek. Śmietanę ubijamy z niewielką ilością cukru pudru. Wykładamy na galaretkowy deser. Posypujemy borówkami i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę
Kulinarne przemysleniaproszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka kakao Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe 0,75 g 2 galaretki cytrynowe 200 g masła lub margaryny starta czekolada do ozdobienia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na chwilę do lodówki
kruche babeczkikawki. Słodkie, ale te przełamane kwaśną pięknie pachnącą maliną, uzależniające są...mówię Wam:) Polecam ten przepis. Przepis z bloga Evy . Składniki na około 20 pralin: 200 g białej czekolady; 50 g + 20 sztuk malin; 2 łyżki cukru kryształu; 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny; 50 ml śmietany 30%; 30 g masła; 100 g biszkoptów; kilka kropli aromatu malinowego(...)opcjonalnie); cukier puder do obtoczenia pralin; Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i masło i wszystko razem podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Roztopioną masę schłodzić do temperatury pokojowej. 50 g malin, cukier i sok z cytryny zmiksować i zagotować, następnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Przetarte maliny, aromat malinowy i zmielone
In my kitchenpodczas jedzenia pierwszej sztuki wpadłam na pomysł takiego torcika, którym od razu się z Wami dzielę. Jest dość prosty w przygotowaniu, bardzo śliwkowy […] Artykuł Torcik „śliwki w czekoladzie” pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPyszne muffiny z dodatkiem kremu czekoladowego ozdobione bitą śmietaną :) Owe babeczki są sycące, aromatyczne i puszyste, po prostu smaczne ;) Można je przyrządzić z różnymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami, czekoladą, czy z kremami, krówką, dżemem etc. Kombinacji jest naprawdę wiele ;) u mnie wygrał krem czekoladowy :D Składniki (15 szt.): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim babeczki. Wierzch możesz dodatkowo posypać cukiereczkami, płatkami czekolady, lub posypką. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćsmaku śmietanka z bezą, bardzo lekki smak choć bez w nim jak na lekarstwo. Naszym małym testerom przypadła do gustu krówka oraz duet czekoladowy (połączenie gorzkiej i białej czekolady) oraz (co dziwne w ich przypadku) sorbet pomarańczowy. Sorbet miał bardzo intensywny, słodki smak pomarańczy, bardzo orzeźwiający w upalne dni. Z ciekawością sprawdziłyśmy również smak banan z kajmakiem i ciasteczkami(...)podobnie, niby dobre, smaczne, ineresujace - ale nadal czegoś im brakuje, Dosłownie jeszcze z dwa, trzy kroki by Lodziarnia Wroniecka mogła konkurować z najlepszymi. Przykłady smaków : Śmietanka z bezą Czekolada Krówka Masło orzechowe Śmietanka Czekoladowy duet Kakao, pomarańcza (vege) Sorbet pomarańcza Sorbet owoce leśne Koszt porcji : 4 zł (porcja 70g) Ponadto w lodziarni można kupić sam wafelek w cenie 50gr
Kolizje Smakówowsiane. Ciacha przybrały nieco inną formę, ze względu na wykładanie ich na blaszkę za pomocą gałkownicy do lodów. Mają przyjemną konsystencję, wyważony aromat kakaowy i znacząco wyczuwalną gorzką czekoladę (tutaj kuwerturę). Są słodkie i mięciutkie. Bardzo pyszne, aż trudno się od nich oderwać :) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika(...)gorzkiej kuwertury/czekolady Przygotowanie: Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze na mąkę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj. Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj
Zdrowie na języku :Pkokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać(...)roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu
WYSPA SZCZĘSLIWAwciskać w ciasto piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, piec ciasto z 45-55 mimnut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak będzie zimne czekolada mleczna 100 gram, 2 łyżki gęstej smietany 18 %, czekolade połamać do miski na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietanę i mieszać składniki do stopienia czekolady, dzięki śmietanie polewa jest delikatniejsza
W Mojej Kuchni Lubięnapęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 80 g startej mlecznej czekolady Składanie ciasta biszkopt dżem masa kajmakowa masa śmietanowa starta czekolada kostka alpejska
O kuchni z uczuciemRolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta
Kulinarne Fantazje Marioli