łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 200 g masła (miękkiego) 300 g chałwy waniliowej Do dekoracji: 100 g pokruszonej chałwy pokruszone sezamki 1/2 tabliczki tartej białej czekolady Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowo-chałwowego. Najlepiej przygotować go dużo wcześniej, żeby krem miał czas na dokładne ostygnięcie. Do osobnego naczynia odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać(...)krem chałwowy, herbatniki, krem chałwowy. Otrzymamy w ten sposób 4 warstwy herbatników z kremem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać tartą czekoladą, pokruszoną chałwą i udekorować pokruszonymi sezamkami (fot.4) . Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastadojrzałych, słodkich bananów (waga po obraniu) sok z połowy cytryny 30g żelatyny w proszku (ok 4 łyżki) 2 łyżki miodu (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać miodowy posmaczek :) ) odrobina gorzkiej czekolady (do posypania) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o twaróg ,to najlepiej użyć tego w kostce, po uprzednim zmieleniu. Jeśli jednak nie chce wam się bawić z mieleniem(...)stężenia. Myślę, że będzie to ok 2/3godz, zależnie od konsystencji i ustawień lodówki, jednak najbezpieczniej zostawić przykładowo na całą noc. Po zastygnięciu posyp po wierzchu uprzednio startą gorzką czekoladą. Smacznego
Smiling Shrimpsztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko. Polewa 200 g mleka skondensowanego bez cukru 70 g glukozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 100 g czekolady gorzkiej Żelatynę zalać odrobiną wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać lekko w mikrofali. Mleko zagotować i rozpuścić w nim glukozę, dodać wodę. Zdjąć z palnika i rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę
O kuchni z uczuciembanana :-). Polecam Wam bardzo i miłego dnia życzę :-) Składniki na 3 porcje: lody Śmietankowe z ciasteczkami Bracia Koral - Lody Jak Dawniej 5 moreli 2 większe banany starta gorzka czekolada rurki do dekoracji bita śmietana 1. Morele myję, wyjmuję z nich pestki i wrzucam do misy blendera. Banany obieram i dorzucam do moreli. Owoce miksuję. Lody wyjmuję z zamrażalnika(...)pucharków daję w miarę po równo mus z moreli i banana. Następnie daję po 4 gałki lodów do każdego z pucharków, na lody wyciskam bitą śmietanę, posypuję ją startą czekoladę, na nią daję ponownie lody tak 2 lub 3 gałki i dekoruję rurkami. Tak samo robię z pozostałymi porcjami :-). Smacznego
kruche babeczkiwaniliowego skórka i sok z cytryny 1 łyżka olejku waniliowego 3 łyżki śmietany 12% 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej 2 banany garść borówek amerykańskich ew. wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, olejek waniliowy, gałkę muszkatałową, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy (miksujemy) do połączenia(...)dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone banany i borówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy np. wiórkami gorzkiej czekolady
wege i kropkaciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 100 g masła 400 g wydrylowanych czereśni 2 opakowania galaretki wiśniowej 200 ml mleka skondensowanego bez cukru 50 g gorzekiej lub mlecznej czekolady przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i lekko studzimy. Ciastka zbożowe miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy(...)spód ciasteczkowy, wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wierzch pianki dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach gorzką lub mleczną czekoladę. Artykuł Ciasto pianka czereśniowa bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniakokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy(...)wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy na formę. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą (podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę
słodki bratekchyba zakalec". Jest wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach. Wysmietnite zakończenie dnia. Niech się jeszcze ktoś za mnie rozpakuje... Składniki na tortownicę 22cm: Ciasto: 125g masła 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 90ml wody 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 40g kakao 100-200g cukru wg uznania szczypta(...)soli szczypta chilii Dodatkowo: 200g śmietanki truskawki do dekoracji Masło, czekoladę, kawę i wodę rozpuszczamy na małym ogniu. Po lekkim przestudzeniu dodajemy wymieszane ze sobą mokre składniki oraz przesianą mąkę z z proszkiem, kakao, solą i chilii. Mieszamy trzepaczką- nie używamy miksera! Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około godziny w 160 stopniach. Ciasto przed wyciągnięciem z piekarnika
Wrzosowa PolanaKrem patissiere: 3 żółtka 3 łyżki cukru 500ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowaniu cukru waniliowego 1 łyżka masła Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietanki lub mleka Przygotowanie: Zacznijmy od kremu. W garnku zagotowujemy mleko. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej przesianą(...)gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe i suche. Przestudzone ptysie nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem patissiere. Układamy na talerzu i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z masłem i śmietanką lub mlekiem
Jacob TastesNadeszła pora, by wypróbować kolejną nowość w rodzinie makaronów Lubelli - Mini świderki z czekoladą - czyli nic innego jak makaron wzbogacony najlepszym moim zdaniem kakao DecoMorreno. Te kluseczki na pewno spodobają się wszystkim dzieciom i są świetną bazą do tworzenia smakowitych deserów dla niejadków. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo od tych najprostszych jak dodatek jogurtu i owoców, po przez bardziej(...)szybki deser z serkiem i brzoskwiniami, wyszło lekko, letnio i pysznie. Może również się skusicie na tą czekoladową nowość? :) Składniki (dla 2 osób): 1/2 opakowania makaronu Mini świderki z czekoladą Lubella 100 g chudego sera twarogowego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 2 brzoskwinie garść orzechów laskowych kilka listków mięty do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser rozgniatamy
Cynamonowe szczęścieszklanki malin 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml wody mineralnej 200 ml oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki mleka blaszka o wymiarach 38/26 cm Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i wodę mineralną.Mąkę mieszamy z proszkiem(...)delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje ciasto piekło się około 40/45 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka i polewamy ciasto. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitruskawek 120 g błyskawicznych płatków owsianych 200 g mąki szczypta soli 200 g masła, zimnego 4 łyżki + 5 łyżek cukru 3 łyżki ziemniaczanej mąki 50 g białej czekolady lody do podania Nastaw piekarnik na 225ºC. Posiekaj mąkę i 4 łyżki cukru z zimnym masłem. Kiedy już się zrobi kruszonka dodaj owsiane płatki i połącz. Wstaw do lodówki. Oczyść truskawki, pokrój(...)jeśli są bardzo duże. Wysyp do formy, oprósz ziemniaczaną mąką i 5 łyżkami cukru (być może wolisz więcej cukru). Delikatnie przemieszaj, a na wierzchu posyp kruszonką i pokruszoną czekoladą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Wyjmij crumble z piekarnika i odstaw na 10 minut i odstaw do odparowania. Nałóż ciasto do miseczek, na wierzchu ułóż porcję
codojedzeniaznacie czarny makaron? Ale nie ten barwiony sepią! Czarny bo z czekoladą do przygotowania deserów - czekoladowy makaron od Lubelli, od której to otrzymałam paczkę mini makaronów. Czekoladowy makaron zainspirował mnie do przygotowania dziecięcego deseru. Oto i on! 100 g Mini świderki z czekoladą Lubella 50 g twarogu 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 opakowania galaretki (smak dowolny) owoce sezonowe
Jadło i czytadłoNajszybsze drożdżówki świata! Do tego uformowane w zabawne gniazdka, których wnętrze możemy napełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, czekoladą, owocami. U mnie drożdżówki nadziane marmoladą firmy Jamar - jest idealna do wypieków. Twarda, dzięki czemu nic w trakcie pieczenia się nie rozlewa. Inspiracja ze strony tutaj . Polecam! Drożdżówki z marmoladą Składniki na 14 sztuk: 500g mąki pszennej 250ml mleka 1 żółtko(...)studzenia marki Wilton - dostępną tutaj . Dzięki studzeniu na kratce ciasta nie robią się wilgotne, szybciej się studzą. Kratka może również służyć jako podstawka do dekorowania lukrem lub czekoladą
Smak mojej kuchniniej zaserwowany czekoladowy makaron , dużo jabłka , trochę słodyczy . A wszystko zapieczone pod apetyczną, budyniową kołderką . Hmmm, warto spróbować! :) Składniki na 1 porcję: 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą 1 łyżeczka masła 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 jabłka - twarde i kwaskowate sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłka 1/2 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń(...)cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastąpić cukrem wanilinowym z torebki Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Skropić lekko sokiem z cytryny
Grunt to przepis!