czekolada - 27946 przepisów (strona:906/1864)

Murzynek z dżemem porzeczkowym 367

łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie: Jajka oraz dżem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao umieścić w garnuszku i postawić na palnik. Podgrzewać(...)Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odłożyć do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy.  Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Smacznego

Opowieści z piekarnika
3bit bez pieczenia 192

kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy(...)nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników. Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki. Wykładamy na pokruszone herbatniki. Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto. Wstawiamy do lodówki

Lena Gotuje
Metrowiec ze śmietaną i marscapone . 173

cukru 18 łyżek oleju 14 łyżek ciepłej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Dodatkowo: 400 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier 2 łyżki Polewa: czekolada pomarańczowa 200 g  mleko 3 łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia(...)minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki. Krem: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki  na około 2 godzinki wstawiamy

Różowa kuchnia
Galaretka z musem lodowo - owocowym 165

dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek - 20 dag orzechów włoskich - kilka kostek czekolady - 250 ml śmietany 30% - czubata łyżka cukru pudru Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz  wziąć udział(...)lodówki i porządnie schłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Bitą śmietanę nałożyć na wierzch deseru, udekorować startą czekoladą. Podawać mocno schłodzone.     Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby ułatwić ubijanie, końcówki miksera i miskę ( najlepiej metalową ) należy 30 minut wcześniej włożyć do lodówki. Życzę smacznego

Świat Smaku
Ciastko managera.... czyli włoski deser 746

kawą biszkoptów  i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą. Podawać mocno schłodzone. Wariant dla użytkowników Kohersen MyCook Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto.  Dno formy wyłożyć(...)kawą biszkoptów  i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą. Podawać mocno schłodzone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony sernik pierniczkowy 172

cukru pudru (50 g) 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżki miodu, np. rzepakowego 100 g pierniczków  (3 sztuki Uszatków i 3 sztuki pierników nadziewanych w białej czekoladzie ) 1 łyżeczka cynamonu do dekoracji pokrojone pierniczki ( Uszatki i nadziewane w białej czekoladzie ) gorzkie kakao listki mięty Na samym początku przygotować spód herbatnikowy: masło rozpuścić, ostudzić. Herbatniki połamać

Ugotować
"Delicje i łakocie" Paulina Krajewska - recenzja 171

czyli plastry miodu. Oprócz przepisów w tradycyjnej nie odchudzonej wersji znajdziemy tutaj też propozycj przepisów w wersji light :-) Większe słodkości to przepisy na banany w cieście naleśnikowym, zapiekane z czekoladą, blok czekoladowy, domową chałwę, tiramisu, szarlotkę w jabłku z pszczółkami, desery czy pieczony kajmak.  Łakocie do picia to biła czekolada z malinami na gorąco, bubble tea, grzaniec bezalkoholowy, smoothie

kruche babeczki
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 193

poznałam wiele pysznych receptur, które teraz będę wplatać w cukierenkowe przepisy :). Na warsztatach przygotowaliśmy aż 3 torty. Ten poniżej, to tort cytrusowy z konfiturą pomarańczową, kremem mandarynkowym z białą czekoladą i błyszczącą, czekoladową polewą. Prezentował się wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada

Mała Cukierenka
Porzeczkowiec 293

cukrem. Dodać mascarpone i całość wymieszać. Masa śmietanowa : * 500ml śmietany kremówki  * 2 łyżki cukru pudru  * 2 śmietan-fixy Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego oraz pół tabliczki mlecznej czekolady. Kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Ciasto przekroić na pół i włożyć do blaszki pierwszą połowę, Posmarować połową dżemu. Wyłożyć masę maślaną oraz drugi blat ciasta posmarowany dżemem i masę(...)śmietanową. Całość posypać startą czekoladą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki

Magiczne Życie Marty
Przepis #64 Czekoladowy piernik z... cukinii 146

cukru/słodzika - 3 łyżeczki kakao - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cynamonu Polewa - 70 g gorzkiej czekolady   Wykonanie Cukinię obieramy i kroimy na kostkę.   Gotujemy w odrobinie wody do momentu aż zmięknie ( około 20 minut). Pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie przestudzoną cukinię przekładamy do miski i miksujemy(...)Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po tym czasie zostawiamy ciasto do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w rondelku i polewamy nią wystudzone ciasto.   Ciasto dobrze jest przechowywać w lodówce. Jest bardzo delikatne a cukinia jest prawie nie wyczuwalna. Z powodzeniem można nim zaskoczyć gości

Health-Fit-Life
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 207

propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą, mieszamy z płatkami kukurydzianymi i przekładamy do tortownicy (22 cm). Rozprowadzamy je po całym dnie i lekko ugniatamy żeby po zastygnięciu się

Cynamonowe szczęście
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 164

mleka roślinnego lub zwykłego - 100 g mąki kokosowej - 50 g mąki owsianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa - 2 łyżki masła orzechowego - 40 g czekolady gorzkiej roztopionej - orzechy nerkowca drobno posiekane na wierzch ciasta Wykonanie Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do nich jajka i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i wsypujemy cukier/słodzik oraz cukier(...)zbita masa. Kiedy będzie już gotowa wykładamy ją na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można

Health-Fit-Life
Cupcakes'y marchewkowe z kremem - bezglutenowe, bez jajek 182

żelatyny  Mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiewamy. Mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy banana, dodajemy cukier, mieszamy. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (odkładamy dwie łyżki czekolady), mieszamy. Powoli dodajemy olej. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze

Słodkości na talerzu
SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM 194

Wyrównać. Na ciasto czekoladowe nałożyć łyżką połowę masy serowej. Czynność powtórzyć. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40-45 minut, do suchego patyczka.  Polewa czekolada 200 g.  olej ok. 5 łyżek wódka 1/2 kieliszka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem i wódką. Polewamy nią ostygnięte ciasto

Kuchnia Paulettes
Arbuzowiec - ciasto 565

zmiksować na gładko, dodać cukier i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie tężała wylać na ciasto. Polewa 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietany kremówki 1 łyżka kakao Śmietanę mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać kakao oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta

O kuchni z uczuciem