Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę) 1,5 kostki margaryny spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej(...)Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i wymieszać, aż się roztopi. Obie masy odstawić do ostudzenia. Połowę porcji margaryny zmiksować z połową szklanki cukru, dodać masę budyniową i spirytus wg uznania. Pozostałą część margaryny, zmiksować
Gotuję Testujępudru 1 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy 200 gram masła 1 jajko 3.4 szklanki miodu 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladę, masło, miód należy podgrzać do rozpuszczenia masła. Studzę masę do temperatury pokojowej. Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz
Mango Papajakremówka 250 ml. żelatyna 4 łyżeczki woda ciepła ok. 5 łyżek ( tyle, aby pokryła żelatynę ) WIERZCH: śmietana kremówka 300 ml. kakao do posypania cukier puder 1 łyżka gorzka czekolada 2-3 kostki Sposób przygotowania: 1. BISZKOPT: Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i wycisnąć wzdłuż rolady paski jeden przy drugim. 5. Gotową roladę posypać kakao i posiekaną czekoladą. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny
Kuchnia Paulettesmasło 200 gram cukier 5 łyżek masa krówkowa w puszce 4 łyżki Masa II: krem tortowy smak krówka 1 opakowanie mleko 300 ml. masło 50 gram Polewa: mleczna czekolada 50 gram mleko 4-5 łyżek Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki. 2. Masa(...)Ciasto wstawić do lodówki na 1 h. 4. Po tym czasie wyciągnąć ciasto. Przyłożyć do dużej tacy i szybkim ruchem odwrócić. Z ciasta ściągnąć folię. W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wylać na całe ciasto. Wstawić do lodówki na całą
Kuchnia Paulettesgram ) masa karpatkowa 1 op. mleko 400 ml. masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki mleko kokosowe w puszce 1 puszka cukier waniliowy 1 op. czekolada mleczna z orzechami 100 g. żelatyna 1 łyżka woda 3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki. 2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg, opakowania). Wyłożyć połowę(...)dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto. 4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą
Kuchnia Paulettesłyżeczka soda 1 łyżeczka Masa: śmietana 36 % ok. 750 ml. cukier puder 2 łyżki galaretka agrestowa 2 op. Wierzch: śmietana 36% 250 ml. cukier waniliowy 2 op. czekolada gorzka 3 kostki borówki ok. 150 gram Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej(...)masa lekko zgęstnieje i galaretki się rozpuszczą. Wstawić do lodówki. 3. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą śmietanową. WIERZCH: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ułożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny
Kuchnia PaulettesKrem: 400 gram chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 750 ml. mleka 250 gram masła 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej 50 gram czekolady gorzkiej 25 gram chałwy do pokruszenia 150 gram herbatników Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą(...)budyniu. 3. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. UWAGA! Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami
Kuchnia Paulettesżelatyny 50 ml. wody zimnej Poncz: sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 200 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 gram białej czekolady 1/2 banana maliny Metoda: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Sernik delikatnie wyciągnąć z lodówki i tortownicy. Przyozdobić bita śmietaną. Całość posypać startą na tarce białą czekoladą. Ozdobić malinami i plasterkami banana. Wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettestarce o drobnych oczkach 2 szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon 1 łyżka kakao 2 łyżki orzechy laskowe 1/2 szkl. orzechy ziemne 1/2 szkl. biała czekolada 100 gram orzeszki do posypania masło 1 łyżka Metoda: Cukier ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy(...)wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka ( może to trwać dłużej, w zależności od piekarnika ). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Polać ostygnięte ciasto. Obsypać orzeszkami
Kuchnia Paulettesjajka – 2 sztuki proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki buraki – 3 sztuki szpinak – 2 garście gruszki – 2 sztuki wiórki kokosowe – 4 łyżki cynamon – pół łyżeczki polewa : gorzka czekolada – 3 kostki masło – 1 łyżeczka mleko – 50 ml wiórki kokosowe – 1 łyżka dodatkowo : olej do wysmarowania blachy bułka tarta PRZYGOTOWANIE : Buraki obrać i ugotować do miękkości. Kiedy ostygną, zetrzeć na tarce(...)wlać zieloną masę. Wyłożyć masą z gruszek. Na górę wlać masę z burakami. Piec 35 – 40 minut w 180º na funcji pieczenia góra dół. Przygotować polewę. Do garnuszka wrzucić czekoladę, masło, mleko i wiórki kokosowe. Gotować chwilkę na małym ogniu. Wysmarować wierzch ciasta gdy będzie gotowe
kuchniabellissima.wordpress.comszklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 250g masła 2 budynie waniliowe herbatniki u mnie czekoladowe rodzynki ilość wg uznania Dodatkowo: wiśnie drylowane Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na polewę Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy. Przygotowanie: Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę
W garach u Gosiciastek: 6 łyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka(...)dodatkowo powykrawałam z nich gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 min. Gdy się upieką przekładamy na talerzyk i dopiero gdy wystygną dekorujemy roztopioną czekoladą lub kajmakiem (tak jak zrobiłam to ja). Dodatkowo posypałam ciastka srebrnymi kuleczkami i śnieżynkami
CzarnawisienkaKorzenny tydzień zaczynam od czekolady do picia...pomysł na taką czekoladę [ kakao] znalazłam tutaj . 1/2 szkl.niesłodzonego kakao 3/4 szkl. cukru drobnego lub pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu spora szczypta soli spora szczypta pieprzu mielonego Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.Przechowywać z zamkniętym słoiczku. Dwie płaskie łyżeczki mieszanki dodać do gorącego mleka i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniePyszna kawka na mleku idealna na śniadanie. Składniki: szklanka mleka 2 łyżeczki kawy Inka Magne 1/4 tabliczki białej czekolady Mleko podgrzewać razem z pokruszoną czekoladą, aby dobrze się rozpuściła. Do mleka dodać kawę, wymieszać i przelać do szklanki. Smacznego
talerz przyjemnościzimnego masła 180 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść(...)szklanką. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy). Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's. Pozostawić do zastygnięcia
Pyry na Gaz