czekolada - 27946 przepisów (strona:905/1864)

Deser piernikowy 2 198

kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka  pierników (lub pozostałe po świętach ciasto) orzechy w czekoladzie np. m & m   Przygotowanie: Pierniki ścieramy na tarce lub rozkruszamy w melakserze. Przekładamy na dno miseczek. Jogurt grecki mieszamy z miodem i przyprawą do piernika, a następnie wlewamy(...)piernikowy spód deseru. Wierzch posypujemy odrobiną piernika i orzeszkami w czekoladzie

Bon appetit mon amie
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 163

pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa : 100 gr deserowej czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto(...)wycinamy foremka pierniczki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche. 4. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę

Gotowanie...to proste !
Naleśniki z serem i bananami 204

twarogu półtłustego kilka łyżek płynnego miodu (w zależności jak słodki ser lubimy) małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego  1 nieduży banan do dekoracji i podkręcenia smaku użyłam startej mlecznej czekolady i nasion granatu   Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować w misce (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać troszkę więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka). Patelnię teflonową(...)połówki naleśników, złożyć je na pół, a potem na ćwiartki, tworząc trójkąt. Wierzch naleśnika posmarować jogurtem naturalnym, na nim poukładać pokrojonego na plasterki banana, oprószyć startą na małych oczkach czekoladą i pestkami granatu

Simply Food
Czekoladowy mus z fasoli 136

blendujemy na gładką masę. Przekładamy do kieliszków, bądź miseczek i dekorujemy według własnej fantazji.  Smacznego! Porcja deseru zawiera ok. 264 kcal Kakao i powstająca z niego gorzka czekolada dzięki dużej zawartości magnezu poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Kofeina w nich zawarta redukuje stres, a kwas walerianowy ma działanie uspokajające. Podobne właściwości zapewnia również tryptofan, który jest wykorzystywany przez nasz(...)surowe mają ich nawet więcej niż czarne jagody czy czerwone wino. Mogą też pomóc w leczeniu chorób układu krążenia, a jego indeks glikemiczny wynosi jedynie IG=20.  Gorzka czekolada pomaga również w łagodzeniu kaszlu i chrypy. Zawarta w niej teobromina, może blokować działanie nerwów czuciowych, a co za tym idzie, odruch kasłania

Gawron w rosole
NAPÓJ KAWOWY Z DYNIĄ I CZEKOLADĄ 156

gorącego mleka 1 łyżeczka miodu 2 łyżki kawy Inki z wapniem i witaminami 3 łyżki musu z dyni 1 łyżka nitelli  2-3 łyżki bitej śmietany  czekolada do posypania  listki mięty do dekoracji(...)mieszamy z nutellą i również równo nakładamy do szklanki. Kawę mieszamy z mlekiem i miodem i delikatnie nalewamy.  Na wierzch kawy nakładamy porcję bitej śmietany i posypujemy tartą czekoladą.  Napój podajemy ciepły.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Deser jabłkowy z otrębami i śliwką 162

śliwką (4 osoby) 400 ml musu jabłkowego lekko słodzonego 200 g krajanki twarogowej 4 łyżki otrębów granulowanych o smaku śliwki  firmy Kupiec 8 śliwek suszonych 2 kostki czekolady listki mięty do dekoracji Do pucharków nałóż mus jabłkowy.  Pokrój twaróg w drobną kosteczkę a śliwki suszone w paseczki. Na porcje musu rozłóż kostkę twarogową, a na niej po jednej(...)łyżce otrębów granulowanych o smaku śliwki  firmy Kupiec. Udekoruj desery paseczkami sliwek i listkami mięty. Posyp górę odrobiną startej czekolady.  Serwetki kupiłam  w aukcjach  Halinki, kóra swoje  serwetki zrobiła na rzecz  WOŚP. Prawda że piękna

Gotuj Sam!
Deser brzoskwiniowy 186

piekę. Ale zawsze coś pysznego  w lodówce się chłodzi. Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ... Deser brzoskwiniowy 2 brzoskwinie 2 czubate łyżki mascarpone cukier puder do smaku 4 kostki czekolady listki mięty do dekoracji Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji. Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę. Do brzoskwiń dodaj serek mascarpone i zmiksuj(...)blenderem na gładką masę. Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini. Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą

Gotuj Sam!
Coś na ząb czyli owsianka, wisienka, gruszka i jabłuszko. 145

gruszka i jabłuszko. 2 porcje 1 opakowanie owsianki 'Cos na ząb' gruszka 4 łyżki przetartych jabłek 1 /2 szklanki wydrylowanych  wiśni 2 łyżki kremowego twarożku 2 kostki gorzkiej czekolady Wiśnie do dekoracji Przygotuj  owsinkę  'Coś na ząb' wg przepisu. Wydrylowane wiśnie włóż do musu i przesmaż je razem do chwili aż lekko zgęstnieje.  Ostudź. Do pucharków(...)nałóż porcję masy gruszkowej, masę jabłkowo-wiśniową. Na górze ułóż po łyżce twarożku. Posyp każdą porcję wiórkami czekolady. Udekoruj  wisienkami

Gotuj Sam!
Choinki zbożowe 150

szklanki brązowego cukru 2 jaja ok 60 dag mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników polewa czekoladowa"Smak ciemnej czekolady" Delecta Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecty tłuszcz do posmarowania blachy Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy

Gotuj Sam!
Ciastka orzechowe na kruchym spodzie 140

wiejskiej śmietany 1 łyżeczka kakao piana orzechowa: 25 dag cukru pudru 4 białka  1 łyżeczka octu jabłkowego 20 dag posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw(...)ciastka.  Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek. Upiecz je w temperaturze około 170 st.C. Po ostudzeniu udekoruj je stopioną czekoladą

Gotuj Sam!
Rabarbarowy kopiec kreta. 182

mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy  do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój go w 1 cm kawałki. Obierz jabłko i pokrój je mniej więcej tak samo. Przełóż owoce  do rondelka, posyp cukrem brązowym(...)warstwą na cieście. Ubij kremówkę. pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę. Masą śmietanową wypełnij miseczkę, górę posyp pozostałym pokruszonym biszkoptem. Wstaw do lodówki. Podawaj ciasto po kilku godzinach posypane czekoladą w proszku

Gotuj Sam!
Piernik Benedykta 185

wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Piec do tzw suchego patyczka. 100 g czekolady mlecznej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzony piernik. Posypać posypką cukrową. piernik Benedykta

O kuchni z uczuciem
,,Kuleczki Bounty’’ 369

masło ze śmietaną. Z powstałej mikstury formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową, schładzamy przez minimum godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w polewie, wykładamy na papier, by czekolada stwardniała wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Podróż w kulinaria
Mufinki piernikowe z choinką 189

pierniczki są znakomite po 2-3 dniach od upieczenia, robią się wtedy wilgotne a ich piernikowy aromat  nabiera mocy. Choinki przygotowane z paluszków, zabarwionej na zielono białej czekolady i kolorowej posypki  nadają mufinkom  świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka(...)foremek. Piec 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki mufinki  przykryć folią aby zachowały wilgoć. Najlepsze po 2-3 dniach Choinki przygotowujemy z białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zabarwiamy zielonym barwnikiem. Następnie masę przelewamy do woreczka (najlepiej strunowego) robimy małą dziurkę i na paluszku rysujemy choinkę. Gdy jeszcze jest ciepła dekorujemy posypką

Jadło i czytadło
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 387

łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować(...)masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wyłączyć gaz, gdy tylko zacznie wrzeć. 15. Do gorącej śmietanki włożyć połamane kawałki czekolady. Mieszać, rozcierając grudki. 16. Ostudzić. Ja przelałam polewę do miseczki, aby szybciej ostygła. Chłodną polewę wylać równą warstwą na masę kawową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Schładzać przez przynajmniej

W mojej kuchni