żywnością. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 ml mleka kokosowego (lub pół na pół ze zwykłym mlekiem krowim) 3 łyżki drobnej tapioki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 2 kostki gorzkiej czekolady DO PODANIA : pestki granatu, plastry banana skropione sokiem z cytryny, syrop klonowy WYKONANIE W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy tapiokę i cukier, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, co chwilę mieszając(...)kuleczki zmiękną i zrobią się przezroczyste. Mleko powinno lekko pyrkać. Do dwóch małych szklanek wykładamy po 2-3 łyżki ugotowanego puddingu. Do pozostałej części dodajemy 2 kostki czekolady i dokładnie mieszamy, wykładamy w równych porcjach na białą część. Dekorujemy plasterkami banana i pestkami granatu. Polewamy syropem klonowym
cool and mintytrzeba go jakoś zużyć. Zawsze robię najpierw sok w sokowniku a potem przecieram winogrona i powstaje pyszny dżemik, taki zwykły to u mnie nie bardzo, ale gdy dodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam. Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :) Składniki(...)czekoladowego np : Nutelli 2 łyżki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 dżemix Wykonanie : Winogrona z sokownika przecieramy przez sitko, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, czekoladę, kakao i na małym ogniu podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy dżemix i smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Cukru dodajemy na smak w zależność od słodkości winogron
Sama słodycz i szczypta chiliciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka
Kuchnia Pokoleńsłodkości, jednocześnie nie powodując wyrzutów sumienia! :) SKŁADNIK: 2 szklani płatków owsianych 1 mały banan 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 8 suszonych daktyli 2 łyżki obranych fistaszków 4 kostki gorzkiej czekolady Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia W misce rozgniatamy widelcem lub blenderem banana oraz masło orzechowe. Dodajemy płatki i mieszamy tak, aby banan(...)Jeśli jednak nie wszystkie płatki będą suche, wydłużamy czas o 10 min, kontrolując, by się nie przypaliła. Daktyle kroimy w grubą kostkę. Orzechy siekamy lub rozgniatamy na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Wszystko łączymy z ostudzonymi płatkami. Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem z odrobiną kakao :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaSkładniki - 200 g kaszy manny - 1 szklana mleczka kokosowego - 2 szklanki mleka roślinnego - banan - 50 g wiórków kokosowych - 2-3 łyżki cukru/słodzika - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie W rondelku zagotowujemy mleczko kokosowe i mleko roślinne wraz z cukrem/słodzikiem. Następnie dodajemy bardzo powoli kaszę mannę. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy i mieszamy do momentu aż powstanie bardzo gęsta(...)formy układamy połowę pokrojonego w plastry banana. Przestudzoną masę blendujemy a następnie wykładamy na banany. Na wierzch układamy pozostałą część banana także pokrojonego w plastry. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Torcik przechowujemy w lodówce. Smakuje jak pudding. Jest delikatny w smaku. Idealny do weekendowej herbatki:) Smacznego
Health-Fit-Lifełyżki naturalnego kakao 1 łyżka oleju krem: 150 g masła 0,5 szkl cukru pudru 360 g serka homogenizowanego 2 szkl mleka pełnego w proszku polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie(...)koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneajerkoniaku 250 g gotowej białej bezy lub małych bezików Bita śmietana: 800 g zimnej śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Na wierzch: 70 g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać razem i przesiać do miski. Blachę o wymiarach(...)sztywno. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać, dodać do pozostałej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię (fot.4) . Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. drukuj przepis
Świat CiastaPolecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier dajemy
kruche babeczkipieczenia Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego dowolna cukrowa posypka 5 dag białej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek(...)ozdobną końcówką. Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania. 4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką. 5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą
Izabelawkuchniszklanka cukru 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czarnych porzeczek Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)następnie rozkładamy je równomiernie na cieście. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wyjmujemy z piekarnika. 3. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy nią ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do wystudzenia ciasta. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. 4. Smacznego
Izabelawkuchnimleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie(...)grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia ciasta. 4. Podanie: Ciasto kroimy na kawałki, dekorujemy czekoladą startą na tarce i cukrową posypką. Podajemy i życzę smacznego
Izabelawkuchnipudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki wiórek kokosowych 20 dag masła pół szklanki rodzynek 2 jajka pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe
Izabelawkuchnimałe jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 łyżki oleju pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej(...)chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie. 2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasto pieczemy około 40 minut
Izabelawkuchniświeżych malin miód prawdziwy do smaku 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki mleka w proszku cukier puder do smaku cukrowa posypka według uznania 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Maliny delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy, kilka odkładamy do dekoracji. 2. Do kubka miksera przekładamy jogurt naturalny, maliny i miód, całość miksujemy przez kilka minut, następnie rozlewamy do czterech szklanek(...)dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Następnie bitą śmietanę wyciskamy na koktajl, dekorujemy startą czekoladą, cukrową posypką i odłożonymi malinami. Podajemy. 5. Smacznego życzę. Zapraszam do GALERII CUDA ŚWIATA
Izabelawkuchniłyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu spirytusowgo 10% 2 jajka PONCZ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wódki 100 ml wody łyżeczka miodu DODATKOWO DO DEKORACJI czekolada gorzka kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę(...)poczujemy ,masa i spód miodowy itd. Warstwy to biszkopt,krem,spód,krem,biszkopt,krem,spód,krem,biszkopt,krem,spód,krem i biszkopt :) Tort smarujemy kremem,boki obtaczamy startą gorzką czekoladą. Do części pozostałej masy dodajemy troszkę kakao i dekorujemy dookoła rozetkami raz żółta raz kakaowa . Z masy wyciskamy coś na kształt pszczółek,kakaową robimy im paski i czółki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku