łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku na wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy cukier nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia. * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy wedle uznania. * Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Z Majeczką w kuchnicukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę(...)blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Rada: Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha
Ciastka - domowe słodkościwpisuje się w powiedzenie, że jemy przede wszystkim oczami. Trudno odciągnąć od niej wzrok, a co dopiero nie skusić się choć na jeden kawałek wypieku. Potrzebne składniki: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła 2 łyżeczki cukru 3 łyżki śmietanki opcjonalnie – kropla aromatu rumowego, miętowego lub pomarańczowego Sposób przygotowania: Czekoladę połam na drobną kostkę. Wrzuć ją do metalowej lub szklanej miski razem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemasła 130 g cukru pudru 8 g cukru waniliowego 2 duże jaja 230 ml maślanki 270 g mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 tabliczki czekolady lub czekoladowe łezki ewentualnie ok 100 g suszonych daktyli Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na w miarę jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku i ucierać dalej. Mąkę, proszek(...)pieczenia i sodę wymieszać. Do jajek dodawać suche składniki na zmianę z maślanką i dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4 - urosną wysoko więc nie należy
Ze smakiem bez glutenukoniec dodać przepołowione ciastka i jeszcze raz przemieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% lub 36% kilka ciastek Oreo lub Neo Wykonanie: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Po minucie wymieszać do połączenia się składników
Trufelkowolatte Składniki na dwie porcje: 200 ml wody 2 łyżeczki Inki Klasycznej 2 łyżeczki cynamonu kilka goździków szczypta imbiru 200 ml mleka cukier puder do dosłodzenia kostka gorzkiej czekolady do przybrania Przygotowanie: Do rondelka wlać wodę, wsypać cynamon, Inkę Klasyczną, imbir, goździki, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3 minuty. Zostawić na chwilę, by się ustała. Mleko podgrzać(...)kawę, uzupełniając pustą wewnątrz przestrzeń - robimy to bardzo cienkim strumieniem, lejąc po brzegu naczynia, dzięki czemu powstaną charakterystyczne dla latte trzy warstwy - mleko, kawa i piana. Wierzch posypujemy stratą czekoladą. Pysznej, aromatycznej kawy
Poezja Smaków - blog kulinarnypalarni CoffeNation (dowolny smak) 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku amaretto* propozycja podania: 1-2 łyżeczki ciemnego kakao, 1-2 łyżeczki słodkiego kakao, małe ciasteczka w czekoladzie *użyłam firmy Cymes Przygotowanie: Mielimy kawę. Rozpuszczamy ją we wrzątku, następnie dolewamy syrop o smaku amaretto i mieszamy wszystko. Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, grzanie dół. W jednej(...)lekko ciepły sernik oprószyłam najpierw ciemnym kakao, a następnie jasnym uzyskując ciekawą strukturą (zdjęcia nie oddają jej uroku Gościom i rodzinie się podobało). Na wierzch kładę małe ciasteczka w czekoladzie. Smacznego
Słodkie okruszkiśmietany kremówki 250 ml mleka 2 kremy tiramisu Dr. Oetkera 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 wagoniki długie herbatników kakaowych około 3 wagoniki herbatników jasnych wiórki lub czekolada do oprószenia ciasta ciasteczka maszynkowe do dekoracji ale nie koniecznie blaszka o wymiarach 25/38 Wykonanie : Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy olej(...)połowę masy kawowo-tiramisu 7. następnie wykładamy warstwę herbatników kakaowych 8. rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką napełniamy resztą kremu i na herbatnikach robimy rozetki 9. wierzch oprószmy wiórkami lub czekoladą 10. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na noc 11. Cisto porcjujemy i każdą kostkę dekorujemy ciasteczkiem Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliopakowanie ugotowanych buraków (500g) - 3 jajka M - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanka kakao - 1/4-1/2 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g gorzkiej czekolady - szczypta soli - opcjonalnie - garść ulubionych orzechów. Przygotowanie w Tefal Companion: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, z założonym ostrzem do wyrabiania. Założyć misę do gotowania na parze. Ustawić obroty:11 czas: 2 minuty. Przygotowanie(...)tradycyjne: Ugotowane buraki zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować blenderem. Czekoladę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć orzechy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 30-45 minut. Smacznego
CookYourselfopakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 500g sera białego wiaderkowego 3 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70ml mleka czekolada do posypania Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy(...)miksujemy. Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Połowę masy układamy na biszkoptach. Układamy zanurzone w kawie biszkopty. Wylewamy resztę masy. Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów. Posypujemy startą czekoladą (u mnie biała i gorzka) Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post
Cukiernia Pychotkiwarto umilać sobie jesienne dni, w taki sposób :) 2 porcje: 4 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna 450 ml mleka 2% 3-4 cm kawałek imbiru 2 kostki gorzkiej czekolady 150 g schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki posiekanych orzechów (np. pistacji, ziemnych i nerkowców) Imbir obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mleko gotujemy przez 5 minut, z dodatkiem(...)imbiru. Po tym czasie, garnuszek zdejmujemy z ognia, imbir wyrzucamy i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż ta się rozpuści. Do szklanek sypiemy po 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna. Zalewamy ją imbirowo-czekoladowym mlekiem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Nakładamy ją na wierzch kawy. Posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy. Smacznego :) Wpis powstał we wspołpracy z marką Inka. Artykuł Czekoladowo-imbirowa Inka
Mienta blogjogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej; - 1 łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta : - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy(...)koniec pieczenia warto włożyć wykałaczkę do jednej z muffinek i sprawdzić czy środek jest dopieczony. :) - gdy babeczki się pieką, przygotowujemy polewę - do małego garnuszka wkładamy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżkę oleju kokosowego - po roztopieniu intensywnie mieszamy i polewa gotowa - po wyjęciu babeczek z pieca, nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy muffinki płatkami owsianymi. SMACZNEGO
MintTastemasło; - szczypta soli; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta ; - 4 łyżki kakao w proszku; - masa krówkowa/kajmakowa 300g; - 2 szklanki orzeszków ziemnych; - kuleczki zbożowe Delecta ; - połow a gorzkiej czekolady; - 1 łyżeczka cukru cytrynowe go Delecta ; - 1 łyżka jogurtu naturalnego. Sposób przygotowania: - mąkę należy wysypać na stolnicę, następnie dodać pozostałe składniki: masło, jajo, żółtka, sól, proszek do pieczenia; - w pierwszej(...)minut w 180 stopniach; - po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika - gdy lekko ostygnie smarujemy kajmakową masą - mniej więcej na 5mm grubości - całość posypujemy orzeszkami ziemnymi ; - przygotowanie polewy: gorzką czekoladę roztapiamy w małym garnuszku i mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego i cytrynowym cukrem Delecta ; - mazurka polewamy polewą i posypujemy kuleczkami zbożowymi Decorada Delecta . SMACZNEGO
MintTastezapach jest obłędny! Wykorzystałam ją właśnie do niniejszego przepisu na czekoladowo-kokosowe ciasteczka jaglane! Składniki: - 1 woreczek kaszy jaglanej; - 1 szklanka mąki kokosowej; - 3/4 kostki masła; - 1 gorzka czekolada 70%; - 3 jaja; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 4 łyżeczki cukru lub ksylitolu; - 2 łyżeczki cukru z wanilią. Sposób przygotowania: - kaszę gotujemy ok 15 minut następnie wsypujemy ją do miski(...)mieszamy z mąką kokosową; - do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia - wszystko mieszamy; - w rondelku roztapiamy masło wraz z czekoladą, następnie masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami; - wszystko mieszamy tak, aby składniki się połączyły; - z masy ulepiamy ciasteczka i kładziemy na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia; - pieczemy w piekarniku w 160 stopniach z termoobiegiem. Zapach
MintTasteupalne dni, ale też urozmaici ponury dzień przy kawie. Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy, jedz mniejsze kawałki ciasta! Serdecznie polecam ciasto na zimno z borówkami! Składniki: Dolna warstwa: czekolada min. 85% kakao - 100gśmietana 36% - 100mlżelatyna - 5-8golej kokosowy - 40g wiórki kokosowe - 150gcynamon - wg uznania Górna warstwa: śmietana 36% - 250mlolej kokosowy - 28gnasiona chia - 100gmascarpone - 500gstewia - wg uznania (opcjonalne) Dodatki: płatki(...)migdałowe - 50gborówki amerykańskie - 80g Sposób przygotowania: 1. Dolna warstwa W garnuszku roztop olej kokosowy, dodaj czekoladę i śmietanę. Gdy wszystko dokładnie się rozpuści, dodaj suche składniki (cynamon i wiórki kokosowe).Dosyp żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj, przelej do naczynia, w którym chcesz umieścić całe ciasto i poczekaj aż troszkę przestygnie.Po wystygnięciu możesz wsadzić masę na chwilę do zamrażarki. W międzyczasie zacznij
Keto Przepisy